03/12/24

Οι 5 μύθοι σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, που σε κρατούν μακριά από μια καλή θέση

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι το ίδιο κουραστική… με μια κανονική δουλειά. Στο ψυχολογικό κομμάτι ίσως είναι και χειρότερα. Μιλάμε για την διαδικασία της αναζήτησης εργασίας. Πολλά βιογραφικά, πολλές συνεντεύξεις, αρκετές απορρίψεις. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Μέχρι να βρεθεί η θέση που τόσο θέλεις.

Πέρα από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, μάλλον κάνεις και εσύ κάποια λάθη αν ακούς συνεχώς «όχι». ‘Η αν βλέπεις το τηλέφωνο σου να μη χτυπά. Είναι λάθη που κάνεις κυρίως επειδή έχεις πιστέψει σε κάποιους μύθους που υπάρχουν γύρω από την αναζήτηση εργασίας. Αυτούς τους 5 μύθους παρουσιάζει το κορυφαίο career site, Glassdoor.

Μύθος #1 Πρέπει να στείλετε όσο το δυνατόν περισσότερα βιογραφικά: Ναι, το να στείλεις πολλά βιογραφικά μπορεί να αυξήσει λίγο τις πιθανότητες σου για μια θέση εργασίας. Αλλά δεν πρέπει να κοιτάς μόνο την ποσότητα σε βάρος της ποιότητας. Αν στέλνεις βιογραφικά για θέσεις που δεν έχεις καμία ελπίδα να τις πάρεις, είναι χάσιμο χρόνου. Εστίασε σε θέσεις που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

Μύθος #2 Δεν πρέπει να κάνεις apply αν δεν έχεις όλα τα προαπαιτούμενα: Στο άλλο άκρο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν αίτηση για μια θέση, αν δεν έχουν όλα τα προαπαιτούμενα. Όλοι μας όμως έχουμε δει, ότι αρκετές φορές μπορείς να προσληφθείς ακόμα κι αν έχεις το 70% αυτών που ζητά μια εταιρία. Αρκεί να εξηγήσεις την αξία που μπορείς να φέρεις.

Μύθος #3 Αν είσαι Qualified για την δουλειά, θα την πάρεις: Τα πτυχία και η εμπειρία είναι σημαντικά. Αλλά δεν αρκούν πάντα για να πάρεις την δουλειά που θες. Δεν αρκούν για να ξεχωρίζεις. Πέρα από αυτά, είναι καλό να έχεις να δείξεις κάποια χειροπιαστά επιτεύγματα από την μέχρι τώρα διαδρομή σου.

Μύθος #4 Δεν χρειάζεσαι cover letter: Δεν θα κάτσει κάθε HR Manager να διαβάσει την συστατική επιστολή σου. Αλλά αρκετοί θα το κάνουν, οπότε αξίζει να ασχοληθείς. Είναι κάτι που μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις, και να δείξεις μερικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Μύθος #5 Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι apply: Ok, έστειλες τα βιογραφικά που ήθελες. Αυτό δεν θα σε οδηγήσει απαραίτητα στην θέση εργασίας που θέλεις. Πρέπει να κάνεις και παράλληλες κινήσεις. Η σημαντικότερη; Είναι η δικτύωση. Φρόντισε να γνωρίσεις τα σωστά άτομα που μπορούν να σου ανοίξουν πόρτες. Επίσης, αν ξέρεις κάποιον μέσα στην εταιρία που σε ενδιαφέρει, μη διστάσει να του ζητήσεις να σε παραπέμψει στο σωστό άτομο εκεί μέσα.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × five =