αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 5 λάθος λόγοι για να γίνεις επιχειρηματίας (και σίγουρα τους έχεις ακούσει για… θετικές προτάσεις)

Οι 5 λάθος λόγοι για να γίνεις επιχειρηματίας (και σίγουρα τους έχεις ακούσει για… θετικές προτάσεις)

Σ’ αυτή τη χώρα μπορείς να δηλώνεις ό,τι θέλεις. Ακόμη και επιχειρηματίας. Το να είσαι όμως επιχειρηματίας -πόσο μάλλον το να γίνεις- δεν είναι παίξε-γέλασε. Απαιτείται όραμα, πείσμα, γερό στομάχι και -κυρίως- ένα καλό προϊόν για να συστήσεις στο αγοραστικό κοινό, όπως σημειώνει το Askmen.com.

Το πρόβλημα με τους περισσότερους επαγγελματίες ωστόσο, δεν είναι μόνο η παντελής έλειψη των παραπάνω. Είναι κυρίως το ότι επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις για τους λάθος λόγους. Προτού λοιπόν αποφασίσεις να μπεις στο παιχνίδι, σιγουρέψου ότι ξεκινάς το ταξίδι για τους αληθινούς στόχους μίας τέτοιας πρόκλησης. Αν πάλι είναι κάτι από τα παρακάτω, καλύτερα μείνε στη δουλειά σου.

Θέλεις να πλουτίσεις

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιτυχημένων και πλούσιων επιχειρηματιών, δεν ξεκίνησε στον κλάδο των επιχειρήσεων επειδή ήθελε να πλουτίσει. Ξεκίνησαν επειδή τους άρεσαν οι προκλήσεις και ήθελαν να λύνουν τα προβλήματα που έφεραν οι προκλήσεις αυτές. Σίγουρα, το ότι είχαν πίστη στο προϊόν τους, βοήθησε στο να ελπίζουν σε μελλοντικές καλές απολαβές, αλλά η δημιουργία ενός προϊόντος δεν είναι το τέλος του στόχου. Η επιτυχία έρχεται με την επικράτηση του στην αγορά. Επίσης πολλοί από τους επιχειρηματίες πέρασαν δύσκολα τα πρώτα χρόνια της επιχείρησης τους. Κάποιοι επέλεξαν να μην παίρνουν καν μισθό προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές. Χρειάζονται πολλά χρόνια για να καταφέρει ένας επιχειρηματίας να ορθοποδήσει και ίσως, τελικά, να μην καταφέρει να γίνει ζάμπλουτος. Οπότε μην έχεις την εντύπωση πως την επόμενη ημέρα από τη σύσταση της εταιρείας σου θα μετατραπείς στον Σκρούτζ Μακ Ντακ.

Θέλεις να είσαι αφεντικό του εαυτού σου

Δεν είναι κακό. Αλλά δεν σημαίνει πως αυτό σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις ό,τι θέλεις. Γιατί για να μπορέσει μία επιχείρηση να είναι υγιής, να αποφέρει κέρδη και ν’ αντέξει στον χρόνο, σημαίνει πως μέχρι και τα αφεντικά πρέπει να υπακούν σε κανόνες και διαδικασίες. Μπορεί να μην έχεις προϊστάμενο, αλλά θα έχεις συναντήσεις με πιθανούς πελάτες ή και χορηγούς. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα δώσουν ποτέ δεκάρα αν σου αρέσει να είσαι αφεντικό του εαυτού σου ή όχι. Καλείσαι να έχεις όραμα, πειθώ και ορθό επιχειρηματικό πρόγραμμα προκειμένου να σε εμπιστευτούν με τα χρήματα τους. Και το να διαχειρίζεσαι χρήματα επενδύοντας τα σωστά, είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φαντάζεσαι. Οπότε ναι. Δεν θα σου κουνήσει ποτέ κανείς το δάχτυλο επειδή φεύγεις νωρίς από το γραφείο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχεις υποχρεώσεις και πως ο χρόνος δεν θα τρέχει και για σένα.

Θέλεις να γίνεις ένας διάσημος CEO

Αν έχεις ως είδωλο τον Donald Trump, τότε πρέπει να σε επαναφέρουμε στην πραγματικότητα. Γιατί μπορεί ο Trump να βγαίνει στα κανάλια, να βγάζει δικές του βότκες, να είναι γνωστός για τις ατάκες του, και -διάολε- να διεκδηκεί τον τίτλο του πλανητάρχη, όμως η αλήθεια είναι πως έχει κλείσει τη μία επιχείρηση πίσω από την άλλη. Η διαφορά είναι πως ο Trump προέρχεται από οικογένεια με πλούτο, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει λάθη. Και οι άνθρωποι που βάζουν πρώτα τον εαυτό τους και μετά την επιχείρηση τους, τρώνε τα μούτρα τους με ποσοστική ακρίβεια. Η ερώτηση όμως που πρέπει να απαντήσεις είναι άλλη: θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας ή celebrity; Οι επιχειρηματίες είναι οι άνθρωποι που γεννούν κάτι καινούργιο, απασχολώντας ανθρώπους με ικανότητες και προοπτικές, κυνηγώντας τον ένα στόχο μετά τον άλλο. Όλοι οι άλλοι είναι απλώς αντίγραφα των celebrities. Ξεκαθάρισε λοιπόν τι θέλεις να είσαι.

Θέλεις να δουλεύεις λιγότερο

Στο θέμα των ωραρίων, το να είσαι αφεντικό ακούγεται υπέροχο. Έρχεσαι και φεύγεις ό,τι ώρα θέλεις και δεν χρειάζεται να λογοδοτήσεις σε κανέναν. Σε εργαζόμενους που κάνουν υπερωρίες και έχουν ξεχάσει το πως δείχνει το σπίτι τους, κάτι τέτοιο ακούγεται παράδεισος. Η πικρή αλήθεια ωστόσο είναι ακόλουθη: όσο σκληρά και αν δουλεύεις τώρα, θα χρειαστεί να δουλέψεις το δεκαπλάσιο στη δική σου επιχείρηση. Οι υποχρεώσεις δεν θα τελειώνουν ποτέ. Και κυρίως και οι ανησυχίες. Οι επιχειρηματίες που «πονάνε» την επιχείρηση τους δεν δουλεύουν ποτέ με ωράριο. Κάθε ώρα είναι κέρδος γι’ αυτούς και φροντίζουν να την εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειδικά οι επαγγελματίες που έφτιαξαν κολοσσούς από το απόλυτο μηδέν, έχουν δουλέψει άπειρες ώρες συνεχώς και έχουν χάσει τον ύπνο τους για αποφάσεις που έπρεπε να λάβουν για την εταιρεία τους. Ίσως, πολύ αργότερα, να υπάρξουν πιο χαλαρές μέρες. Όπως συμβαίνει και τώρα στη δουλειά σου. Όμως οι υποχρεώσεις ενός επιχειρηματία επιβάλλουν σκληρή δουλειά και διαρκή επαγρύπνηση. Εκτός και αν θέλεις να κατεβάσεις τα στόρια μέσα στον πρώτο μήνα…

Θέλεις ν’ αποδείξεις σε όλους ότι έκαναν λάθος για σένα

Ως κίνητρο δεν είναι κακό. Είναι καλό να θυμάσαι το πόσοι προσπάθησαν να σου γκρεμίσουν τα όνειρα στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου. Οπότε λίγη ώθηση είναι θεμιτή. Μην μπεις όμως ποτέ στη διαδικασία να κάνεις πράγματα για τους άλλους. Η επιχείρηση και η σωστή λειτουργία της είναι κάτι που καλείσαι να κάνεις πάντα για σένα και για όσους εργάζονται σε αυτή. Ο σωστός επιχειρηματίας όχι μόνο δεν δίνει σημασία στη λάσπη, αλλά φροντίζει να είναι και όσο πιο ψύχραιμος γίνεται για να μην παίρνει τις αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Τέλος, αντί να σπαταλάς φαιά ουσία -και ζεστό χρήμα- για να προσπαθείς να αποδείξεις στους άλλους πόσο άδικο είχαν, σκέψου πως ίσως να είναι πιο σοφό να χρησιμοποιείς όλες τις δυνάμεις σου για να βγάλεις ασπροπρόσωπους όσους πίστεψαν σε σένα από την πρώτη στιγμή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + twenty =