αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Οι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα το 2022»: Τι λένε οι γκουρού του χρήματος

«Οι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα το 2022»: Τι λένε οι γκουρού του χρήματος

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λέει μία σοφή φράση. Και αν θες να δεις τα οικονομικά σου να βελτιώνονται το 2022, πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα τις διορθωτικές κινήσεις. Η υιοθέτηση καλών οικονομικών συνηθειών τον Ιανουάριο, μπορεί πραγματικά να αποδώσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αλλά πως «μεταφράζεται» αυτό; Το αμερικανικό CNBC μίλησε με μερικούς πιστοποιημένος οικονομικούς συμβούλους, και εκείνοι παρέθεσαν τις συμβουλές τους. Εδώ είναι λοιπόν 5 tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για ένα οικονομικά επιτυχημένο 2022

1# Ξεκίνα αναλύοντας το μπάτζετ του περασμένου έτους

Η ανάλυση αυτή θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έξυπνους στόχους για τη νέα χρονιά. «Μπορείτε να κοιτάξετε τον προηγούμενο χρόνο και να δείτε τι έχετε κάνει και με τι είστε ευχαριστημένοι», λέει η Kasia Marczyk, πρόεδρος του West Palm Beach, που ανήκει στο Anchor Wealth Group. «Το να κοιτάς το παρελθόν σε βοηθά να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις να ξοδέψεις στο μέλλον».

Μέρος αυτής της ανάλυσης θα πρέπει να περιλαμβάνει τα λάθη δαπανών που κάνατε. Αλλά ο Dennis Morton, συνιδρυτής της Morton Brown Family Wealth λέει ότι είναι εξίσου σημαντικό να «δίνετε εύσημα στον εαυτό σας» για αυτό που κάνατε καλά. «Κοιτάξτε πίσω τους τελευταίους 12 μήνες και πείτε, “Τι έμαθα;”», λέει ο Morton. «Πιστώστε στον εαυτό σας μερικές νίκες εδώ, για να αναγνωρίσετε ότι είστε σε θέση να κάνετε θετικές αλλαγές και μετά γυρίστε και πείτε: “Τώρα, ποια μικρά βήματα μπορώ να κάνω προς τους μεγαλύτερους στόχους;”». Μόλις δημιουργήσετε τον νέο σας προϋπολογισμό για το έτος, θυμηθείτε να τον τσεκάρετε ξανά μία φορά το μήνα — ειδικά αν φτιάχνετε μπάτζετ για πρώτη φορά, λέει η Marczyk. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε συνεχώς να είστε σίγουροι ότι όλα παραμένουν σε καλό δρόμο και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνετε προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο. «Κάθε μήνας είναι πραγματικά κρίσιμος», τονίζει η ίδια και εξηγεί: «Επειδή τότε μπορείτε να δείτε πού βρίσκεστε [στην πρόοδό σας]».

2# Γράψε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους

Εάν δεν καταγράψετε τους στόχους σας, θα δυσκολευτείτε να τους πετύχετε. Αυτό ισχύει για βραχυπρόθεσμους στόχους όπως η εξοικονόμηση πόρων για την αγορά ενός νέου laptop ή για πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ζευγάρια, όπου η επικοινωνία πάνω στα οικονομικά είναι το κλειδί.

«Αν είναι όλα στο μυαλό ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν αρχίζεις να μιλάς για μεγάλες αποφάσεις», λέει ο Morton. «Πιστεύω ότι η καταγραφή σε χαρτί διευκολύνει την επικοινωνία όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που εμπλέκονται στη λήψη οικονομικών αποφάσεων», τονίζει. Η Laurie Allen, CFP στο LA Wealth Management, το πάει ένα βήμα παραπέρα: Τα ζευγάρια πρέπει σκόπιμα να κάνουν brainstorming μαζί για τους οικονομικούς τους στόχους. «Αν είσαι παντρεμένος/η, κάτσε με τον/την σύζυγό σου και γράψε τι θέλεις να πετύχεις», λέει.

3# Δημιουργήστε μια συνήθεια γύρω από την αποταμίευση ή την επένδυση

Συχνά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός οικονομικού στόχου είναι απλό: Οι άνθρωποι δεν βάζουν σωστά τις προτεραιότητες. «Αν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και πείτε, “Εντάξει, ας δω τι περισσεύει στο τέλος του μήνα και θα το αποταμιεύσω”, τότε μάλλον δεν πρόκειται να φτάσετε εκεί που πρέπει», λέει η Marczyk. Αντίθετα, όταν λάβετε το μισθό σας, αφήστε στην άκρη τα χρήματα που θέλετε να αποταμιεύσετε ή να επενδύσετε πρώτα, και ξεκινήστε να ξοδεύετε μετά, με αυτά που έχετε διαθέσιμα.

4# Επενδύστε στις οικονομικές γνώσεις σας

Αν κάνετε μια εστιασμένη προσπάθεια να μάθετε για τα χρήματα, θα μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες οικονομικές αποφάσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Προσποιηθείτε ότι το νέο σας αγαπημένο χόμπι είναι τα οικονομικά και η μάθηση για τα χρήματα και οι επενδύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και online. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά online μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις από το laptop σου. ‘Η γκουρού που μπορείς να τσεκάρεις στα social media. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει ένα καλό βιβλίο. Το να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να χειρίζεται σωστά τα χρήματα θα αποφέρει αναμφισβήτητα περισσότερα οφέλη από οτιδήποτε άλλο κάνετε.

5# Ξεκίνα τώρα

Είναι εύκολο να βρεις δικαιολογίες. Το timing δεν είναι καλό ή ίσως η αγορά είναι πεσμένη ή αντιμετωπίζετε προσωπικά ζητήματα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, λέει ο Morton, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να ξεκινήσετε αμέσως. «Είναι τόσο απογοητευτικό να ακούς μερικές φορές ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν», λέει ο Morton. «Μου θυμίζει αυτή την παροιμία: Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πέρυσι και η επόμενη καλύτερη είναι τώρα», καταλήγει. Ξεκινήστε τώρα, κάντε τα πλάνα σας, και δώστε περισσότερο χρόνο στα χρήματα σας για να αυξηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα 5 skills που πρέπει να έχεις στο βιογραφικό σου σήμερα: Εξηγεί ο CEO που διάβασε 1.000 βιογραφικά το περασμένο έτος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 17 =