αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι 4 φίλοι που δημιούργησαν την δική τους εταιρία και τώρα βοηθούν τα e-shops μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι 4 φίλοι που δημιούργησαν την δική τους εταιρία και τώρα βοηθούν τα e-shops μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Ξεκίνησαν την δική τους εταιρία παράλληλα με τις πρωινές δουλειές το 2020 και τώρα χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να βοηθούν e-shops και επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο. Οι ιδρυτές της YoltLabs αρχικά δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν στο μυαλό τους, αλλά στη συνέχεια «επικεντρωθήκαμε τελικά στην ανάπτυξη του πρώτου δικού μας προϊόντος, μιας σουίτα τεχνητής νοημοσύνης για e-shops και λιανικό εμπόριο με όνομα Recommantis», όπως εξηγεί στο It’s Possible o CEO και CTO της YoltLabs, Άγγελος Σπυράτος.

Ο ίδιος περιγράφει πως ξεκίνησε η επιχειρηματική τους διαδρομή, τι ακριβώς παρέχει η εταιρία τους σήμερα, ενώ παραθέτει και την γνώμη του για τις εξελίξεις που βλέπουμε στο πεδίο της AI.

Πως γνωριστήκατε οι ιδρυτές μεταξύ σας και πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε την εταιρία σας;

Με τον Δημήτρη, τον Κώστα και τον Σοφοκλή, μας συνδέει μια δυνατή φιλία που ξεκίνησε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Από την αρχή όλοι είχαμε βλέψεις να ξεκινήσουμε κάποιο προσωπικό εγχείρημα, για να δώσουμε πνοή ο καθένας στις ιδέες του και να μπορέσουμε να εξελιχθούμε. Με την πάροδο του χρόνου και μέσα από πολλές συζητήσεις, παρατηρούσαμε ότι είχαμε πολλά κοινά στις αξίες και τα θέλω μας, αλλά και ότι μας εξίταραν οι ιδέες που έφερνε ο καθένας από εμάς και λειτουργούσαμε συμπληρωματικά στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Έτσι, τέλει του 2020 αποφασίσαμε ότι πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά και να ξεκινήσουμε την δική μας επιχείρηση παράλληλα με της πρωινές μας εργασίες. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε ως γενική «Εταιρεία πληροφορικής», με έμφαση στις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να έχουμε στο νου μας κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Σκοπός μας ήταν να καταφέρουμε σιγά σιγά, μέσα από project πελατών, να εξασφαλίσουμε την οικονομική ευημερία της επιχείρησης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις δικές μας ιδέες στο μέλλον.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους τα σχέδια μας άλλαξαν και επικεντρωθήκαμε τελικά στην ανάπτυξη του πρώτου δικού μας προϊόντος, μιας σουίτα τεχνητής νοημοσύνης για e-shops και λιανικό εμπόριο με όνομα Recommantis, που μας εξασφάλισε και την θέση στο Elevate Greece, καθώς και το αργυρό βραβείο καινοτομίας από το “GR Bossible in Action”.

Δραστηριοποιείστε σε ένα ευρύτερο πεδίο στο οποίο σίγουρα υπάρχει πολύς ανταγωνισμός. Δεν σας άγχωσε αυτό όταν ξεκινάγατε; Και πως το διαχειριστήκατε στην πορεία;

Το μεγαλύτερο άγχος μας και στην αρχή αλλά και σήμερα δεν ήταν ο ανταγωνισμός αλλά η εύρεση κατάλληλων εταιρειών για συνεργασίες, που να μας συνδέει ένα κοινό mindset συναγωνισμού και όχι ανταγωνισμού.

Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής και σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο καθώς και οι ανάγκες των πελατών, αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, κάτι που αφήνει διαρκώς πολύ μεγάλο χώρο για νέες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, η ύπαρξη μεγάλου ανταγωνισμού κρύβει και θετικά στοιχεία για την αγορά, καθώς και δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να εντοπίζει ποια είναι τα κοινά στοιχεία των ανταγωνιστών και ποιες είναι οι «τρύπες» που αφήνουν στην αγορά πιο εύκολα. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο, είναι να βρεις συνεργάτες που να θέλουν να δημιουργήσετε μαζί νέα προϊόντα, να ενώσετε τις δυνάμεις σας, να παρέχετε από κοινού υπηρεσίες και να βοηθάτε ο ένας τον άλλον στην εξέλιξή του. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό κάνουμε διαρκείς προσπάθειες για networking και προσπαθούμε να αναδείξουμε την φιλοσοφία μας σε κάθε ευκαιρία. Αν και είναι κάτι δύσκολο, μέχρι στιγμής είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουμε πετύχει ήδη δυνατές συνεργασίες (και πλέον φιλίες) με τις εταιρείες CodeTech, DYG και SmartStart, όπου αναπτύσσουμε από κοινού προϊόντα καθώς και διαθέτουμε από κοινού τις υπηρεσίας μας στους πελάτες μας.

Αυτή την στιγμή, τι υπηρεσίες παρέχετε;

Μέσα στον Ιούνιο σκοπεύουμε να λανσάρουμε το νέο μας προϊόν με όνομα Smart Agenda. Πρόκειται για μια all-in-one SaaS πλατφόρμα που παρέχει διαχείριση ραντεβού, πελατών και εργασιών, σύστημα online κρατήσεων, έτοιμο αυτόνομο website, καθώς και αυτόματα εργαλεία marketing και προβλέψεων που βασίζονται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για μία freemium λύση (Δωρεάν με χρεώσεις pay as you go μόνο σε συγκεκριμένες λειτουργίες) που απευθύνεται σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που βασίζονται στα ραντεβού όπως, κομμωτήρια, ψυχολόγους, nail salons, spa, ιατρούς κλπ. , με σκοπό την προβολή και ανάπτυξη, την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών καθώς και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της επιχείρησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε με την ανάπτυξη του Recommantis, το οποίο παρέχει ήδη εξελιγμένα συστήματα αυτόματων προτάσεων προϊόντων για e-shops, που έχουν ως στόχο την αύξηση των πωλήσεων.

Αναζητούμε ενεργά Early Adopters που να θέλουν να δοκιμάσουν την υπηρεσία μας, ευνοούμενοι από διάφορα προνόμια, και να μας βοηθήσουν να την κάνουμε ακόμη καλύτερη.

Τέλος συνεχίζουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίας μας για projects πελατών σαν YoltLabs οι οποίες περιλαμβάνουν web και mobile εφαρμογές, λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και αναλύσεις δεδομένων, συμβουλευτική επιχειρήσεων, Internet of things και δίκτυα αισθητήρων για smart cities, γραμμές παραγωγής, έξυπνα χωράφια κλπ. Αλλά συνεχίζουμε να δημιουργούμε και νέα προϊόντα, όπως ένα σύστημα που σχεδιάζουμε για να κάνει όλους τους δημόσιους κάδους σκουπιδιών «έξυπνους» με χαμηλό κόστος, και να βοηθήσει στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των απορριμματοφόρων αλλά και στην εξαιρετικά καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα βασικά εργαλεία σας. Πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο είναι πολύ hot το τελευταίο διάστημα. Με βάση την εμπειρία σας, πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν τα δεδομένα γύρω από το AI στο άμεσο μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι το ΑΙ ήταν (και θα είναι) hot από την δεκαετία του 60 για την επιστημονική κοινότητα και έκτοτε εξελίσσεται διαρκώς. Θεωρώ πώς το AI, όπως και όλες οι τεχνολογίες γενικότερα, θα συνεχίζει να εξελίσσεται εκθετικά στα επόμενα χρόνια και ιδίως σε συνδυασμό με νέα επιτεύγματα σε επίπεδο hardware, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, θα συντελέσει στην δημιουργία εφευρέσεων και λύσεων που θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία, στο άμεσο μέλλον. Έτσι και αλλιώς αυτό πάντα συνέβαινε με την τεχνολογία μετά την Βιομηχανική επανάσταση. Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό για την κοινωνία, είναι η μόρφωση γύρω από το ζήτημα και η κατανόηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Βλέπετε οι διάφορες εφευρέσεις γύρω από το ΑΙ όπως το Chat GPT δεν παύουν να είναι εργαλεία, όπως εργαλείο είναι και η πυρηνική ενέργεια. Αν το εργαλείο χρησιμοποιηθεί για καλό ( πχ εφαρμογή σε έξυπνα drones που παραδίδουν άμεσα φάρμακα και ιατρικό υλικό σε δύσβατες περιοχές) ή για κακό σκοπό ( Υπόθεση Cambridge Αnalytica και αμερικανικές εκλογές) έχει να κάνει για άλλη μια φορά με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Βλέπω πολύ κόσμο να αγχώνεται για «παρακολούθηση» από τα συστήματα ή για το τί επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για διάφορες θέσεις εργασίας. Αν ο κόσμος κατανοούσε τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθούσε εξαιρετικά την κοινωνία και να μειώσει τον φόβο της αλλά και να είναι ικανή να αντιδράσει ουσιωδώς όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν πολλοί νόμοι και κανονισμοί στο μέλλον από τις διάφορες χώρες και κυβερνήσεις, με σκοπό την δημιουργία κατάλληλου πλαισίου χρήσης των τεχνολογιών αυτών. Ωστόσο, θεωρώ ότι δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει την απαραίτητη ενημέρωση και οι πολιτικοί νομοθετούν χωρίς να έχουν την απαραίτητη γνώση επί του ζητήματος, κάτι που οδηγεί σε μία γκρίζα και επικίνδυνή ζώνη. Η γνώση είναι δύναμη και για αυτό σαν εταιρεία φροντίζουμε όπου και όποτε μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το πώς αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται υπέρ ή κατά τους, είτε σε social media, είτε σε events. Μάλιστα σχεδιάζουμε σύντομα να ξεκινήσουμε ένα τεχνολογικό εκπαιδευτικό κανάλι στο YouTube με στόχο ακριβώς τον διαμοιρασμό της γνώσης και την απομυθοποίηση των τεχνολογιών. Επι τη ευκαιρία, να αναφέρω ότι αν κάποιος αναγνώστης σας έχει απορίες ή ανησυχίες και θα ήθελε να τις συζητήσει, θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσει μαζί μας είτε μέσω social media είτε με email για να τον βοηθήσουμε. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι πολύ σύντομα η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση είτε να λύσει όλα τα ουσιαστικά της προβλήματα είτε να δημιουργήσει πολλά περισσότερα. Aυτό δυστυχώς δεν θα έχει να κάνει με τις τεχνολογίες αυτές καθαυτές, αλλά με τον τρόπο χρήσης τους και τον σκοπό δημιουργίας τους.

Που θα θέλατε να έχει φτάσει η εταιρία σας σε 1 χρόνο από σήμερα;

Σαν ομάδα μας αρέσει να στοχεύουμε ψηλά αλλά να προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα προς τον στόχο. Αυτό που επιθυμούμε για 1 χρόνο μετά, είναι να έχουμε αρκετούς ευχαριστημένους πελάτες και συνεργάτες που να μιλούν περήφανα για εμάς. Επίσης θα θέλαμε να έχουμε την οικονομική δυνατότητα και σταθερότητα για να καλύπτουμε στο 100% τις ανάγκες μας, αλλά ιδανικά και 2-3 ακόμα εργαζόμενων με κατάλληλο και αξιοπρεπή μισθό. Άλλωστε είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και πιστεύουμε ότι όταν καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και η δική μας εξέλιξη θα είναι εκθετική, μίας και το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδιά μας εξ αρχής ήταν η κούραση από την παράλληλη εργασία και η έλλειψη χρόνου. Το μακροπρόθεσμο όραμα όλων μας για την εταιρεία είναι να φτάσουμε σε σημείο που θα ξεχωρίζουμε σαν οργανισμός και θα μπορούμε να παρέχουμε την δυνατότητα ακόμα και στους εργαζόμενούς μας να αναπτύσσουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες και να μετατρέπονται σε συνεργάτες. Ωστόσο, ο σημαντικότερος στόχος μας, είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε σημείο που να μπορούμε να δημιουργούμε υπηρεσίες, ιδρύματα και προϊόντα που να επιφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και να βοηθούν τους συνανθρώπους μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =