αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Οι 4 συνήθειες που πρέπει να κόψεις αν θες αν φτάσεις στους στόχους σου»: Εξηγεί ένας δισεκατομμυριούχος

«Οι 4 συνήθειες που πρέπει να κόψεις αν θες αν φτάσεις στους στόχους σου»: Εξηγεί ένας δισεκατομμυριούχος

Η εύρεση μιας ικανοποιητικής καριέρας μπορεί μερικές φορές να φαίνεται αδύνατη. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν μπερδεμένοι ή ακολουθούν επαγγελματικά μονοπάτια που δεν του αρέσουν.

Αλλά σύμφωνα με τον ιδρυτή της Bridgewater Associates, Ray Dalio, το πρώτο βήμα είναι να θέσετε ξεκάθαρα τους στόχους σας. «Η επιλογή των στόχων σας θα καθορίσει την κατεύθυνση σας», γράφει ο Dalio στο βιβλίο του 2017 «Principles: Life & Work».

«Υπάρχει πάντα ο καλύτερος δυνατός δρόμος. Η δουλειά σου είναι να το βρεις και να έχεις το θάρρος να το ακολουθήσεις», τονίζει ο δισεκατομμυριούχος.

Φυσικά, ο καθορισμός στόχων, ειδικά σε υψηλό επίπεδο, δεν είναι πάντα εύκολος και τα λάθη μπορεί να έχουν διαρκή αντίκτυπο. Για να θέσετε λοιπόν τους καλύτερους, πιο ξεκάθαρους στόχους, ακολουθούν τέσσερις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τον 69χρονο μεγιστάνα των hedge fund.

1# Λάθος: Δεν εστιάζεις σε εναν δρόμο

Πρώτα, πρέπει να πάρετε μεγάλες αποφάσεις για το τι θέλετε περισσότερο, γράφει ο Dalio. Αυτό σημαίνει να εστιάζεις σε κάποιες προτεραιότητες ενώ αφήνεις άλλες στην άκρη. « Η επιλογή ενός στόχου συχνά σημαίνει να απορρίπτετε κάποια πράγματα που θέλετε, για να αποκτήσετε άλλα πράγματα που θέλετε ή χρειάζεστε ακόμη περισσότερο», λέει. Το να μην είσαι επιλεκτικός είναι μεγάλο λάθος, υποστηρίζει ο Dalio. «Μερικοί άνθρωποι αποτυγχάνουν σε αυτό το σημείο, πριν καν ξεκινήσουν. Φοβούμενοι να απορρίψουν μια καλή εναλλακτική για μια καλύτερη, προσπαθούν να κυνηγήσουν πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας λίγους ή κανέναν από αυτούς», γράφει.

«Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παραλύει από τις πολλές επιλογές».

2# Λάθος: Μπερδεύεις τον στόχο με την επιθυμία

Όταν σκέφτεστε σε ποιες προτεραιότητες ή φιλοδοξίες να εστιάσετε, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ενός στόχου και μιας επιθυμίας. «Ένας σωστός στόχος είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να πετύχεις», γράφει ο Dalio. «Οι επιθυμίες είναι πράγματα που θέλεις και μπορούν να σε εμποδίσουν να πετύχεις τους στόχους σου». Για παράδειγμα, «ο στόχος σας μπορεί να είναι η καλή φυσική κατάσταση, ενώ η επιθυμία σας είναι να τρώτε φαγητό με καλή γεύση αλλά ανθυγιεινό», γράφει. «Μην με παρεξηγείς, αν θέλεις να γίνεις… πατάτα, είναι ΟΚ για εμένα. Μπορείτε να κυνηγήσετε όποιους στόχους θέλετε. Αλλά αν δεν θέλετε να γίνετε πατάτα, τότε καλύτερα να μην ανοίξετε αυτό το σακουλάκι με πατατάκια».

«Αποφασίστε τι θέλετε πραγματικά στη ζωή, συμφιλιώνοντας τους στόχους και τις επιθυμίες σας», γράφει ο Dalio. «Αυτό που θα σας ολοκληρώσει τελικά, είναι πράγματα που αισθάνεστε ότι είναι σωστά και στα δύο επίπεδα, τόσο ως επιθυμίες όσο και ως στόχοι».

3# Λάθος: Εστίαση σε λάθος ανταμοιβή

Το κίνητρο πίσω από τους στόχους σας πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από χρήματα, γράφει ο Dalio. «Μην μπερδεύετε τις παγίδες της επιτυχίας με την ίδια την επιτυχία», συμβουλεύει. «Ο προσανατολισμός στα επιτεύγματα είναι σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με ένα ζευγάρι παπούτσια 1.200 δολαρίων ή ένα φανταχτερό αυτοκίνητο είναι πολύ σπάνια χαρούμενοι επειδή δεν ξέρουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν και ως εκ τούτου τι θα τους ικανοποιήσει».

4# Λάθος: Δεν κάνεις μεγάλα όνειρα

Όταν πρόκειται να θέσετε τους στόχους σας… ο ουρανός είναι το όριο. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως «να παίζεις σέντερ σε μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ αν είσαι κοντός ή να τρέξεις ένα four-minute mile σε ηλικία 70 ετών», γράφει ο Dalio, αλλά εκτός από αυτά, δεν υπάρχει κανένα όνειρο πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσεις. «Αυτό που πιστεύεις ότι είναι εφικτό είναι απλώς μια συνάρτηση αυτού που γνωρίζεις αυτή τη στιγμή», γράφει και τονίζει: «Να θυμάστε ότι οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες. Αν περιορίσεις τους στόχους σου σε αυτά που ξέρεις ότι μπορείς να πετύχεις, βάζεις τον πήχη πολύ χαμηλά».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =