Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για την αναβλητικότητα. Και είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Ενώ υπάρχουν αρκετές καλές ιδέες και καλά μυαλά, οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις ιδέες συνήθως αφήνουν… για αργότερα την υλοποίηση τους. Λίγοι είναι αυτοί που τις κάνουν πράξη.
Αλλά τελικά, γιατί κάποιος είναι αναβλητικός; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη. Ο ερευνητής Alexander Rozental εξηγεί ότι 4 είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις αναβλητικότητα, όπως διαβάζουμε στο Inc.com.
1# Προσδοκία. Αναμένεις ότι δεν θα λάβεις την αξία που θα ήθελες. Άρα δεν ξεκινάς την προσπάθεια σου.
2# Τωρινή αξία. Δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες από την δουλειά που έχεις ξεκινήσει. Άρα δεν συνεχίζεις να δουλεύεις δυναμικά.
3# Χρόνος. Θεωρείς ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο, και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν μπορείς να πάρεις την αξία που θες.
4# Παρορμητικότητα. Πας από θέση σε θέση, χωρίς αποτέλεσμα. Και δεν εστιάζεις κάπου με επιμονή.
Και τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά; Σε ότι αφορά την προσδοκία, ζήτα από τους κατάλληλους ανθρώπους να σου δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να δεις πως θα φτάσεις εκεί που θες. Και να εξετάσεις ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Φτιάξε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και δούλεψε τις ώρες που θεωρείς ότι θα είσαι πιο αποδοτικός. Όσο για την συγκέντρωση; Είναι χρήσιμο να βρεις έναν άνθρωπο με παρόμοιους στόχους και να πορευθείτε μαζί ή έστω να έχεις κάποιον στον οποίο θα παρουσιάζεις συχνά τα αποτελέσματα που έχεις. Έτσι θα είσαι σε εγρήγορση και θα έχεις μια συνεχή πρόοδο.