αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 4 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν από μία δύσκολη συζήτηση

Οι 4 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν από μία δύσκολη συζήτηση

Οι δύσκολες συζητήσεις είναι μέσα στην ζωή μας. Στην επαγγελματική ή στην προσωπική. Και όλοι επιθυμούμε συμβουλές τακτικής για το πώς να τις χειριστούμε- τι να πούμε και τι όχι.

Αλλά ο πρωταρχικός παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία σε μια κρίσιμη συζήτηση δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς θα μιλήσετε όταν κάτσετε στο τραπέζι. Αλλά κυρίως με το τι θα κάνετε… πριν ξεκινήσει η συζήτηση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για κάθε είδους δύσκολη συζήτηση, είτε πρόκειται για την παροχή σκληρού feedback, είτε για τη διαπραγμάτευση ενός νέου επαγγελματικού ρόλου, είτε για οτιδήποτε άλλο.

Το Harvard Business Review παραθέτει τις 4 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν από μια δύσκολη συζήτηση.

1# Βρες τα σωστά κίνητρα σου. Σε συνθήκες άγχους και απειλής, τα κίνητρά μας γίνονται βραχυπρόθεσμα και εγωιστικά. Ανησυχούμε για το αν θα αρέσουμε στους άλλους, αν θα δείχνουμε καλά, αν θα έχουμε δίκιο, αν θα κερδίσουμε ή αν θα αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Το πρόβλημα με τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα είναι ότι κοιτούν το παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον. Δες την μεγάλη εικόνα και εξέτασε τους μεγάλους στόχους που θες να πετύχεις μέσα από μια συζήτηση.

2# Κοντρόλαρε τα συναισθήματα σου. Τα άχρηστα συναισθήματα είναι ένα δεύτερο εμπόδιο σε μια παραγωγική συζήτηση. Συχνά ερχόμαστε στο τραπέζι θυμωμένοι, φοβισμένοι, πληγωμένοι ή αμυντικοί. Παραδόξως, τα συναισθήματά μας έχουν λιγότερη σχέση με αυτό που κάνει ο άλλος και περισσότερο με την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για αυτό που κάνει. Για παράδειγμα, λέγοντας στον εαυτό μας ότι ο άλλος θέλει το κακό μας, αυτό μάς βοηθά να δικαιολογήσουμε οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια κάνουμε προς τον άλλον, αποδίδοντάς του κακόβουλα κίνητρα. Δες τα πραγματικά κίνητρα του άλλου, και προσπάθησε να κοντρολάρεις τα συναισθήματα σου. Άλλωστε, αν πας «φορτισμένος» σε μια διαπραγμάτευση, μάλλον δεν θα κάνεις καλή διαπραγμάτευση.

3# Εξέτασε τα δεδομένα. Εξ ορισμού, μπαίνουμε σε μια κρίσιμη συζήτηση με αντίθετες απόψεις με τον συνομιλητή μας. Και μάλιστα συνήθως προτρέχουμε, παραθέτοντας εσφαλμένα συμπεράσματα. Μην ξεκινήσετε μια κρίσιμη συζήτηση παραθέτοντας το δικό σας συμπέρασμά. Μοιραστείτε τα γεγονότα που σας οδήγησαν στο συμπέρασμά σας. Παραθέστε τα δεδομένα σας. Εξηγήστε τη λογική που χρησιμοποιήσατε για να φτάσετε σε ένα συμπέρασμα. Η συλλογή των γεγονότων είναι απαραίτητη εργασία για μια υγιή συζήτηση.

4# Έχε περιέργεια. Ενας συνδυασμός αυτοπεποίθησης και περιέργειας, μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Πρέπει να έχεις σκεφτεί αρκετά τη θέση σου και να πιστεύεις ότι έχει αξία. Και πρέπει παράλληλα να έχεις αρκετή ταπεινοφροσύνη για να ενδιαφερθείς για τυχόν γεγονότα ή υποθέσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το συμπέρασμά σου. Πολλοί άνθρωποι δεν δείχνουν περιέργεια γιατί πιστεύουν ότι η αμφισβήτηση των απόψεων τους μπορεί να τους αποδυναμώσει. Στην πραγματικότητα, η περιέργεια κάνει το αντίθετο. Σε κάνει πιο πειστικό. Ο καλύτερος τρόπος να πείσεις τους άλλους είναι… με τα αυτιά σου, ακούγοντας. Όταν ακούτε βαθιά και ειλικρινά, οι άλλοι αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να αντισταθούν να σας ακούσουν. Έχε την αρχική άποψη σου μπαίνοντας στο δωμάτιο, αλλά να είσαι ανοιχτός σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να σε πείσουν για το αντίθετο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε πρακτικοί τρόποι για να διαχειριστείς τους φόβους σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 7 =