αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 4 κινήσεις για να προσαρμοστείς, όταν πας σε μια νέα δουλειά

Οι 4 κινήσεις για να προσαρμοστείς, όταν πας σε μια νέα δουλειά

Οι πρώτες λίγες εβδομάδες και μήνες σε μια νέα δουλειά είναι κρίσιμοι, γιατί μπορείς να προετοιμαστείς για την επιτυχία, αν κάνεις τις σωστές κινήσεις εξ αρχής. Σύμφωνα με ειδικούς καριέρας, υπάρχουν τουλάχιστον 4 σημεία κλειδιά τα οποία πρέπει να κάνεις με επιτυχία. 

1. Μελέτησε σαν να πηγαίνεις στο σχολείο

Δεν αρκεί να μελετήσεις την ιεραρχία και τα αρχεία που θα ρίξουν φως στις προτεραιότητες του νέου εργοδότη σου, τους στόχους και τη γενικότερη αποστολή, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσεις και τους ανθρώπους, αναφέρει ο Eli Howayeck, founder και CEO της Crafted Career Concepts. “Τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής σε μια νέα δουλειά, παρατήρησε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων,” σημειώνει και “λάβε υπόψη σου τις διαπροσωπικές δυναμικές.”

Μελετώντας τους συναδέλφους και το αφεντικό σου και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν στο γραφείο, θα καταλάβεις τη δομή της εταιρείας. 

“Ένα διάγραμμα σου λέει ποιες είναι οι επίσημες δομές, αλλά μπορείς να καταλάβεις καλύτερα ποιος κάνει κουμάντο, ποιος ασκεί επιρροή στον οργανισμό μέσω της παρατήρησης,” εξηγεί ο Howayeck, προσθέτοντας “καθώς γνωρίζεις τους συναδέλφους σου και κάνεις φίλους, δώσε προσοχή στο ποιος χαίρει σεβασμού, ποιος όχι, ποιος ασκεί επιρροή και ποιος όχι,” 

2. Ξεκίνα να χτίζεις σχέσεις

Σύμφωνα με τον Joseph Liu, σύμβουλο αλλαγής καριέρας και οικοδέσποτη του Career Relaunch Podcast, “Η ικανότητά σου να κάνεις πράγματα στον οργανισμό που δουλεύεις συνδέεται άμεσα με την ισχύ των εσωτερικών σχέσεων, ειδικά με τους ανώτερους στην ιεραρχία και την άμεση ομάδα σου.” Οπότε, ξεκίνα να χτίζεις σχέσεις με αυτούς το συντομότερο δυνατό. 

Για την ακρίβεια, η προσαρμογή σε μία νέα δουλειά “είναι η τέλεια ευκαιρία για να θέσεις τις βάσεις για δυνατές σχέσεις,” εξηγεί ο Liu, ο οποίος συστήνει να κάνεις σύντομες συναντήσεις με σημαντικά άτομα στον οργανισμό. Αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις αυτούς τους ανθρώπους, ζήτα από τον manager ή τα μέλη της ομάδας συστάσεις και οδηγίες. 

3. Κάνε ένα meeting με το αφεντικό σου για να θέσεις προσδοκίες 

Διάβασες την περιγραφή της θέσης, όταν έκανες αίτηση, οπότε γνωρίζεις ποιες είναι οι προσδοκίες της εταιρείας απέναντί σου. Αλλά όσο προσαρμόζεσαι σε μία νέα δουλειά, πρέπει να εντρυφήσεις περισσότερο και να αναρωτηθείς “τι περιμένει πραγματικά το αφεντικό μου από εμένα;”, αναφέρει ο Howayeck.

Οργάνωσε μια συνάντηση με το αφεντικό σου και προετοιμάσου να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις, όσο ταιριάζουν στη δουλειά σου: “Πώς πρέπει να επικοινωνώ;” “Πρέπει να ενημερώνω για τα προβλήματα πριν, κατά τη διάρκεια ή αφού λυθούν;” “Θα έχω αυτονομία ή θα παίρνω οδηγίες;”. Όλα αυτά μετρούν και αν αγνοήσεις αυτές τις προτιμήσεις, το κάνεις με δικό σου ρίσκο.  

4. Πέτυχε μερικές αρχικές νίκες

Ο Liu συστήνει ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει “να φιλοδοξεί να κάνει 3 σημαντικές συνεισφορές στην ομάδα του σε αρχικό στάδιο για να καθιερώσει την αξιοπιστία του και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές επιτυχίες.” Μπορεί να μοιάζει απαιτητικό καθήκον, αλλά όπως τονίζει: “Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη εντύπωση.” Και αυτός είναι μόνο ένας λόγος για να ξεκινήσεις με δυναμική και να εστιάσεις στη συνεισφορά σου,” εξηγεί ο Liu.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =