αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 τύποι των τελειομανών. Μήπως είσαι σε κάποιον από αυτούς;

Οι 3 τύποι των τελειομανών. Μήπως είσαι σε κάποιον από αυτούς;

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για την αυτοβελτίωση και την ανάπτυξη. Αλλά όταν η επιθυμία σας να βελτιώσετε τον εαυτό σας μετατρέπεται σε τελειομανία, το πρόσθετο άγχος θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία σας. Η τελειομανία μπορεί επίσης να σε σαμποτάρει με πολλούς τρόπους. Να σε κρατήσει σε μία αδράνεια περιμένοντας… την τέλεια στιγμή, τις τέλειες προϋποθέσεις ή να περιμένεις να έχεις όλα τα εργαλεία στα χέρια σου για να ξεκινήσεις μία προσπάθεια. Αντίθετα, άνθρωποι όπως ο Jeff Bezos εφαρμόζουν τον κανόνα του 70% και προχωράνε.

Όπως σημειώνει η αμερικανική Thrive Global, υπάρχουν 3 βασικοί τύποι τελειομανών:

Ο εγωκεντρικός: Όταν περιμένουμε από τον εαυτό μας να είναι τέλειος

Ο κοινωνικά βασιζόμενος: Υποθέτοντας ότι οι άλλοι περιμένουν από εμάς να είμαστε τέλειοι

Ο εστιασμένος στους άλλους: Να περιμένεις από τους άλλους να είναι τέλειοι

Κάθε τύπος τελειομανούς έχει το δικό του σύνολο πιέσεων και εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσει, λέει στη Thrive ο Thomas Curran, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο London School of Economics and Political Science, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην τελειομανία. Τα καλά νέα: Η τελειομανία είναι ένα στοιχείο που μπορείς να το αλλάξεις, ανάλογα με την κατηγορία που είσαι.

Αν είσαι στην πρώτη κατηγορία: Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με την τελειομανία που προσανατολίζεται προς τον εαυτό τους προκαλούν υψηλές προσδοκίες στον εαυτό τους, και αυτές οι προσδοκίες μπορεί να συνοδεύονται με μια συντριπτική εμμονή με τα επιτεύγματα. «Υπάρχει ένας βαθύς φόβος αποτυχίας που κυριαρχεί», προσθέτει ο Curran. «Οι τελειομανείς που προσανατολίζονται στον εαυτό τους βλέπουν τις αποτυχίες ως προσωπικές αποτυχίες. Και όταν τις παίρνουμε πολύ προσωπικά, το βλέπουμε ως αδυναμία μέσα μας», εξηγεί. «Μιλήστε στον εαυτό σας με την ίδια ενσυναίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε με τους άλλους», προτείνει ο Curran.

Αν είσαι στην δεύτερη κατηγορία: Αυτοί οι τελειομανείς πιστεύουν ότι οι άλλοι περιμένουν την τελειότητα από αυτούς. Με την άνοδο των social media, οι νέοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό το είδος τελειομανίας, λέει ο Curran. Επειδή αισθάνονται ότι πρέπει να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό τους (και συχνά, μια διαδικτυακή παρουσία), ο Curran σημειώνει ότι η υπέρβαση του φόβου ξεκινά με την απώθηση των κλισέ πλαισίων που ίσως θεωρείς ότι υπάρχουν. «Πρόκειται για αλλαγή του πλαισίου αναφοράς μας, για να αφαιρέσουμε την εστίαση από το πώς μας βλέπουν οι άνθρωποι σε μια οθόνη», προσθέτει. Σιγά σιγά θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν περιμένουν όλοι τόσα πολλά από σένα.

Αν είσαι στην τρίτη κατηγορία: Είναι φυσικό να νιώθετε απογοήτευση όταν οι συνάδελφοι ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, αλλά αν είστε τελειομανής με τους άλλους αυτή η απογοήτευση ενισχύεται. Οι άνθρωποι που περιμένουν το τέλειο από τους άλλους, τείνουν να έχουν ταραχώδεις και αρνητικές κοινωνικές σχέσεις επειδή περιμένουν τόσα πολλά από τους άλλους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθείτε εάν απαιτείτε πάρα πολλά από τους ανθρώπους γύρω σας. Εάν είστε συνεχώς απογοητευμένοι από τους άλλους, προσπαθήστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας πώς μπορεί να αισθάνονται ή σκεφτείτε πώς τους αντιμετωπίζετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =