αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 μνηστήρες που περνούν στην δεύτερη φάση της διεκδίκησης της Forthnet

Οι 3 μνηστήρες που περνούν στην δεύτερη φάση της διεκδίκησης της Forthnet

Τρεις όμιλοι περνούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης της Forthnet, την οποία συντονίζει η Nomura International, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη σύνθεση ενός από τα σχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό στάδιο περνούν η κοινοπραξία της Vodafone Ελλάδος με την Wind Hellas, ο όμιλος ΑΝΤ1 και το σχήμα των Athena – Odyssey του οποίου ηγείται το παλαίμαχο στέλεχος της διεθνούς αγοράς τηλεπικοινωνιών Stan Miller.

Το τελευταίο σχήμα φαίνεται πως ξεκινάει από καλύτερη θέση στην τελική φάση διεκδίκησης της Fοrthnet καθώς εντάχθηκε σ’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ολλανδική επενδυτική εταιρεία Reggeborgh Invest η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική εσχάτως στην Ελλάδα. Η διεύρυνση του σχήματος συμβάλλει ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις είχαν εκφράσει αρχικά οι τράπεζες για τη χρηματοοικονομική του επάρκεια, σε συνδυασμό και με το proof of funds που παρασχέθηκε πιο πριν, μέσω της Morgan Stanley.

Η Reggeborgh Invest είναι το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ολλανδίας, την VolkerWessels. Πριν από λίγες εβδομάδες η οικογένεια Wessels, μέσω της Reggeborgh Invest, είχε αποκτήσει σχεδόν το 9% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ολλανδική οικογένεια, ο πατριάρχης της οποίας Dik Wessels πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει αντλήσει σημαντικά κεφάλαια μέσω της πρόσφατης εισαγωγής της VolkerWessels στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017.

Στοιχεία της πρότασης που έχει καταθέσει στις τράπεζες η κοινοπραξία των Vodafone Ελλάδος και Wind έχουν ήδη κυκλοφορήσει με τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών να προτείνουν διαμοιρασμό του πελατολογίου της Fοrthnet και ένταξη της τελευταίας στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα. Οι διοικήσεις των δύο πλευρών δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους, ούτε και την άποψη πως η πρότασή τους θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση που το τίμημα είναι λογικό.

Η προσφορά μπορεί μεν να έχει ελκυστικά στοιχεία για τις πωλήτριες τράπεζες, ωστόσο η διαδικασία που προτείνουν, παρουσιάζει άλλου είδους προβλήματα, καθώς αφορά πρακτικά την χρεοκοπία μιας λειτουργούσας εταιρίας, με ότι αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται για τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους της, κατόπιν μάλιστα μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία έτεροι συμμετέχοντες προτείνουν την απόκτηση της εν λειτουργία.

Επιπλέον, στην αγορά τηλεπικοινωνιών, παρακολουθούν την καθυστέρηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς της Cyta Hellas από την Vodafone Ελλάδας και θεωρούν πως αποτελεί σαφή «ένδειξη» και για την τύχη που θα έχει η αντίστοιχη έγκριση εξαγοράς της Fοrthnet από την κοινοπραξία

Ο όμιλος του ΑΝΤ1 προσπαθεί, επίσης, να αποκτήσει τη Fοrthnet και τη συνδρομητική πλατφόρμα Nova ώστε να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά τηλεπικοινωνιών (που δεν έχει παρουσία) και ψυχαγωγίας (όπου έχει διεθνή παρουσία). Ο όμιλος ANT1 ήταν στο παρελθόν μέτοχος της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova και αποχώρησε όταν η τελευταία πωλήθηκε από τον όμιλο Nethold στην Fοrthnet. Τραπεζικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ζητά «κούρεμα» δανείων, σε βαθμό που δεν ικανοποιεί τις τράπεζες.

Πλαίμαχος του ομίλου Nethold, που είχε μάλιστα συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης της Nova στην Fοrthnet, είναι και ο Stan Miller, που ηγείται της κοινοπραξίας Athena-Οddysey. Σήμερα είναι σύμβουλος, επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αρκετών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μεταξύ αυτών η MTS Russia, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία και η MTN Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η συγκεκριμένη προσφορά εμφανίζεται να εγγυάται θέσεις εργασίας και δεν ζητά «κούρεμα» δανείων, αλλά χρονική μετάθεση των πληρωμών και μείωση των επιτοκίων, που όμως συνιστά απομείωση σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας».

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + two =