Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσο για τον περιορισμό των αδήλωτων εισοδημάτων και γενικά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται δραστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Κι αυτό γιατί από την εμπειρία των τελευταίων δυο ετών προκύπτει πως αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για την αύξηση του αποδιδόμενου ΦΠΑ και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και επισήμως στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η σύνδεση της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως μη παραμετρικά και μπορούν να διατεθούν κατά τη βούληση της κυβέρνησης, δηλαδή χωρίς την έγκριση των θεσμών.
Τρία μέτρα θεωρούνται δεδομένα προς την κατεύθυνση την ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά, σύμφωνα με το capital.gr:
– η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 20%. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο. Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό θα αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 θα αυξηθεί στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 θα αυξηθεί στο 25%. Ωστόσο, υπάρχει και εισήγηση για μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστά 20%, 25% και 30% αντίστοιχα. Αυτό που σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα σημερινά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και οι φορολογούμενοι πραγματοποιούν τις σχετικές δαπάνες με κάρτα μέσα στους πρώτους δυο ή τρεις μήνες του έτους
– η μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή ακόμη και στα 200 ευρώ
– η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS και στους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται. Πάντως στους κλάδους αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα περίπτερα και τα ταξί που για διαφορετικούς λόγους ο κάθε κλάδος θα υποχρεωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο να εγκαταστήσουν POS.
Οι παρεμβάσεις για την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα αναμένονται έως το τέλος Ιανουαρίου.