αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 μέθοδοι του Nikola Tesla για να γίνεις πιο παραγωγικός. Μπορείς να τις εφαρμόσεις ακόμα και σήμερα

Οι 3 μέθοδοι του Nikola Tesla για να γίνεις πιο παραγωγικός. Μπορείς να τις εφαρμόσεις ακόμα και σήμερα

Ο Νικόλα Τέσλα ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ήταν Σέρβο-Αμερικανός εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στο χωρισμό τους.

Ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρία «Tesla Arc Light Company». Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα άρχισε το 1895. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η εταιρία του χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

To αμερικανικό Life Hacker σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του παραθέτει 3 μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο Tesla για να είναι πιο παραγωγικός και δημιουργικός. Και μπορείς να τις εφαρμόσεις ακόμα και σήμερα.

Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς πριν δουλέψεις

Κάποιοι το αποκαλούν visual thinking. Όταν έχεις μία ιδέα, είναι χρήσιμο να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να την σκεφτείς στο μυαλό σου, πριν «βουτήξεις» στην δουλειά. Ο Τεσλα έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του: «Η μέθοδος μου είναι διαφορετική. Δεν βιάζομαι να μπω στην πραγματική δουλειά. Όταν έχω μια ιδέα, αρχίζω αμέσως να την χτίζω στη φαντασία μου. Αλλάζω την κατασκευή, κάνω βελτιώσεις και λειτουργώ τη συσκευή στο μυαλό μου». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να αναπτύξω γρήγορα και να τελειοποιήσω μια σύλληψη χωρίς να αγγίξω τίποτα. Όταν φτάσω στο σημείο να ενσωματώσω στην εφεύρεση κάθε δυνατή βελτίωση που μπορώ να σκεφτώ και δεν βλέπω κανένα σφάλμα πουθενά, βάζω σε συγκεκριμένη μορφή αυτό το τελικό προϊόν του εγκεφάλου μου». Σύμφωνα με τον Τέσλα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μαθηματικά και να υπολογιστούν τα αποτελέσματα, ή τα αποτελέσματα να καθοριστούν εκ των προτέρων από τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά δεδομένα. Η υλοποίηση μιας πρόχειρης ιδέας, όπως γίνεται γενικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη ενέργειας, χρημάτων και χρόνου.

Κάνε μία βόλτα

Έχουμε δει τα οφέλη του να βγαίνουμε έξω για μια γρήγορη βόλτα ξανά και ξανά για να τονώσουμε τη δημιουργικότητα. Ο Τέσλα φάνηκε να εμμένει σε αυτήν την ιδέα επίσης, και παρόλο που του έγινε τελικά μια ιδεοψυχαναγκαστική συνήθεια, πολλές μεγάλες ιδέες του προέκυψαν ενώ έκανε περίπατο. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα αυτού είναι όταν ο Τέσλα σκέφτηκε την ιδέα του εναλλασσόμενου ρεύματος:

Το 1881, ο Τέσλα μετακόμισε στη Βουδαπέστη, και περπατούσε σε ένα πάρκο με έναν φίλο του, απαγγέλλοντας ποίηση, όταν του ήρθε ένα όραμα. Εκεί στο πάρκο, ο Τέσλα σχεδίασε ένα ακατέργαστο διάγραμμα – έναν κινητήρα που χρησιμοποιεί την αρχή των περιστρεφόμενων μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από δύο ή περισσότερα εναλλασσόμενα ρεύματα. Ενώ ο ηλεκτρισμός εναλλασσόμενου ρεύματος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, δεν θα υπήρχε ποτέ ένας πρακτικός κινητήρας που θα λειτουργούσε με εναλλασσόμενο ρεύμα μέχρι να εφεύρει τον επαγωγικό του κινητήρα αρκετά χρόνια αργότερα.

Το point εδώ είναι ότι όταν αφήνετε τον χώρο εργασίας σας, κάνετε μια βόλτα και αφήνετε μια ιδέα να επωαστεί, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε στη λύση που αναζητάτε. Δεν χρειάζεται βγείτε έξω απαραίτητα, αλλά είναι καλό να βγαίνετε από το «κουτί» σας και να κάνετε λίγη δημιουργική σκέψη εν κινήσει ξανά και ξανά. Θυμήσου και το άρθρο: «Οι μεγάλες ιδέες έρχονται όταν περπατάς: Η απλή τακτική του Steve Jobs και του Αριστοτέλη».

Η μοναξιά… κάνει καλό

Όπως πολλοί εφευρέτες και δημιουργικοί τύποι, ο Νίκολα Τέσλα ήταν υπέρμαχος της μοναξιάς, όταν δημιουργούσε και εργαζόταν. Ο ίδιος έχει πει: «Μείνε μόνος. Αυτό είναι το μυστικό της εφευρετικότητας. Μείνε μόνος, τότε γεννιούνται οι ιδέες». Αυτή είναι μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Νικόλα Τέσλα. Ενός ανθρώπου που φαίνεται ότι ήξερε την σημασία του να περνάς χρόνο μόνος.

Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τόσο σύνθετα προβλήματα όσο ο Τεσλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από λίγη μοναξιά, ενώ ψάχνουμε λύσεις σε προβλήματα. Εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε ιδέες ή να ολοκληρώσετε πράγματα, μην φοβάστε να απομακρυνθείτε για λίγο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =