αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 2+2 φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται στο νέο έτος

Οι 2+2 φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται στο νέο έτος

Δύο νέες και ιδιαίτερα σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις έχει αποφασίσει να προσφέρει στους φορολογούμενους η κυβέρνηση εντός του 2020. Πρόκειται για ελαφρύνσεις οι οποίες δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες, αλλά θα εφαρμοστούν με κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους τους από το υπερπλεόνασμα που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Οι δυο νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο είναι:

-Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων με αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ και συντελεστές για υψηλότερο εισόδημα από 2,2% έως 10%. Η μείωση, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα γίνει αμέσως μόλις πιστοποιηθεί η ύπαρξη μόνιμου και πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εντός του 2020. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που αναμένεται να γίνει εντός του 2020 θα είναι η πρώτη δόση μέχρι την οριστική κατάργησή της με ορίζοντα την παρούσα θητεία της κυβέρνησης. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση της εισφοράς κατά 30% εντός του 2020 καθώς και άλλες δυο δόσεις μειώσεων το 2021 και 2022 για την οριστική κατάργησή της.

-Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Με τη μείωση αυτή πρόκειται να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22%, δηλαδή 30% για τις μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες και 10% για τις μεγάλες περιουσίες. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να γίνει αφού ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Εκτός από τα παραπάνω, ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα προβλέπει:

-Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022 του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ στα ακίνητα.

-Τη θέσπιση έκπτωσης φόρου 40% για τις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων. Η έκπτωση αφορά μόνο τις εργασίες και όχι το κόστος των υλικών.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =