αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 120 δόσεις, η υποχρεωτική αιτιολόγηση απολύσεων, και τα πρόσθετα χρήματα σε ντελιβεράδες για τα μεταφορικά

Οι 120 δόσεις, η υποχρεωτική αιτιολόγηση απολύσεων, και τα πρόσθετα χρήματα σε ντελιβεράδες για τα μεταφορικά

«Το προηγούμενο σχέδιο νόμου έρχεται σε συνέχεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έθεσε σε υγιή βάση το ασφαλιστικό σύστημα και πλέον στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύριο οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιογλου η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην συμβολή του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου στην συμβολή του για τις βασικές διάταξης του σχεδίου νόμου.Η καινοτομία της προηγούμενης διάταξης αφορά την δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής στην περίπτωση του επανυπολογισμού.

Αναλυτικά όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας:

* Η Ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

* Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί.

* Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ. Τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον Εξωδικαστικό και στον νόμο Κατσέλη.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά. Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Οι αγρότες

Ειδικά οι αγρότες (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.

Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360-384 ευρώ.

Προβλέπεται, τέλος, ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.

Οι απολύσεις

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η κ. Αχτσιογλου την διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Στην πράξη, το εθνικό μας δίκαιο ενσωματώνει τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μεταξύ άλλων ασφαλιστικών και εργασιακών διατάξεων στο σχέδιο νόμου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και οι εξης: Επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992.

Προστασία των ντελιβεράδων

Ορίζεται ως υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει γραπτά στο σύστημα Εργάνη το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Προβλέπεται η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

Ο εργοδότης οφείλει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζόμενων.

Αν ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =