αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι χάκερ που χρησιμοποίησαν το CCleaner, θέλανε πιθανότατα να «τρυπώσουν» σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι χάκερ που χρησιμοποίησαν το CCleaner, θέλανε πιθανότατα να «τρυπώσουν» σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν κακόβουλο λογισμικό CCleaner είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο υπολογίζαμε καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδιάστηκε για βιομηχανική κατασκοπία σε εταιρείες όπως η Google, η Sony, η Intel, η Microsoft και πολλές άλλες.

Οι προγραμματιστές της CCleaner ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες ότι η αίτηση τους τροποποιήθηκε με σκοπό να συλλέγει δεδομένα από τους χρήστες και να δώσει τον έλεγχο στους hackers. Η μολυσμένη έκδοση του CCleaner ήταν διαθέσιμη για λήψη σχεδόν ένα μήνα πριν την ανακάλυψη του κακόβουλου λογισμικού.

Η αρχική αξιολόγηση έδειξε ότι στόχος των hackers ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές των χρηστών και στα προσωπικά τους δεδομένα. Όλα αυτά τα δεδομένα θα αποστέλλονταν σε ένα server, την τύχη του οποίου δεν μάθαμε ποτέ.

Σύμφωνα όμως με έρευνα του τμήματος ασφαλείας της Cisco, Talos, αποκαλύφθηκε ότι το κακόβουλο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να διεισδύσει στην ασφάλεια πολύ μεγαλύτερων εταιρειών και πολύ πιθανό να τα κατάφερε.

Ο λόγος επίθεσης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Το CCleaner είναι αρκετά δημοφιλές και πολλοί άνθρωποι το εμπιστεύτηκαν και στη δουλειά τους. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε κολοσσούς όπως η Microsoft, η Intel, η Sony, η Cisco, η VMWare και η Samsung, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον των hackers.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως σημειώνει το Secnews.gr, το malware θεωρείται βιομηχανική κατασκοπεία. Ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών είναι περίπου 700.000, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραβάτες πέτυχαν τον στόχο τους.

Τέλος, αν και είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθούν οι επιτιθέμενοι, μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οδηγούν στην ομάδα Group 72.Πρόκειται για μια ομάδα hackers που έχουν στοχευμένες οργανώσεις σε Αμερική, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 20 =