αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι φόβοι της αγοράς: «Αρκετές επιχειρήσεις που έκλεισαν με το lockdown, δεν θα ξανά ανοίξουν»

Οι φόβοι της αγοράς: «Αρκετές επιχειρήσεις που έκλεισαν με το lockdown, δεν θα ξανά ανοίξουν»

Ενώπιος ενωπίω με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν οι επιχειρήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομικής ζωής μετά από μια μακρά περίοδο όπου είχε σταματήσει λόγω των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Το σχέδιο για την επαναλειτουργία της οικονομίας, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και το οποίο θα υλοποιηθεί σε επτά στάδια, δημιουργεί, πολλές ταχύτητες στο εμπόριο και θα οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στο λουκέτο και εργαζόμενους στην ανεργία”, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μέσα στον Μάιο ενδεχομένως να φανούν τα πρώτα “λουκέτα” επιχειρήσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων “δεν πρόκειται να ξανανοίξουν”. Ήδη πάντως κάποια καταστήματα στην Αθήνα, και όχι μόνο συνοικιακά, έχουν κατεβάσει ρολά και δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Για τον λόγο αυτό ζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται, μεγάλη μερίδα των οποίων –για το 50% κάνουν λόγο κάποιοι– δεν έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης από τις τράπεζες. Μεταξύ των μέτρων που ζητούνται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον κλάδο της εστίασης, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, λειτουργία με εκ περιτροπής εργασία με κάλυψη του εισοδήματος που θα χαθεί από το κράτος και διατήρηση της μείωσης των ενοικίων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Ειδικά για τον επισιτιστικό κλάδο, ο οποίος είναι ο δεύτερος κλάδος που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση μετά τον τουρισμό με τον οποίο συνδέεται άμεσα, η επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολη υποστηρίζουν στελέχη του. Όπως αναφέρουν από τις 90.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά και απασχολούν περί τις 300.000 εργαζόμενους αρκετές δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφενός γιατί αρκετές εξ αυτών δεν θα λειτουργήσουν λόγω έλλειψης τουρισμού και αφετέρου διότι τα μέτρα προστασίας περιορίζουν τον ζωτικό τους χώρο και τον τζίρο τους τουλάχιστον κατά 50%. 

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον τρόπο που επιλέγει να ανοίξει το εμπόριο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει την ανάγκη διευκρινίσεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής. Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί, να διευκρινιστεί ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε μικρά οργανωμένα κτιριακά συγκροτήματα, να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής στις 11-5-2020.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 4-5-2020 να μπορούν να πωλούν αποκλειστικά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11-5-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το γεγονός του ότι τα σούπερ μάρκετς πωλούσαν προϊόντα (είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικές μικροσυσκευές κτλ).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 4 =