αρχικηVIRALΟι Φινλανδοί αναδείχτηκαν ξανά ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Το καταφέρνουν γιατί έχουν κόψει 3 κακές συνήθειες

Οι Φινλανδοί αναδείχτηκαν ξανά ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Το καταφέρνουν γιατί έχουν κόψει 3 κακές συνήθειες

Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο ευτυχισμένες χώρες για έβδομη συνεχή χρονιά. Η Λιθουανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο αν εξετάσουμε μόνο τα άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα για τα άτομα που είναι 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το Time.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών βρίσκονται 8 ευρωπαϊκές χώρες με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των 140 χωρών, την Ισλανδία στην τρίτη, ενώ στην πρώτη δεκάδα συναντάμε Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Αυστραλία.

«Καταλήξαμε σε μερικά αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα», δήλωσε ο John F. Helliwell, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Βανκούβερ και ιδρυτικό στέλεχος της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία. «Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των χωρών όσον αφορά τη σχετική ευτυχία των νεότερων, των μεγαλύτερων και των ενδιάμεσων πληθυσμών. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες κατατάξεις ευτυχίας είναι αρκετά διαφορετικές για τους νέους και τους ηλικιωμένους, σε βαθμό που έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δώδεκα χρόνια».

Τα ευρήματα αναπτύχθηκαν μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Gallup, του Oxford Wellbeing Research Centre, της συντακτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας και του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες κατατάσσονται με βάση «τον τριετή μέσο όρο της μέσης αξιολόγησης της ποιότητας ζωής κάθε πληθυσμού», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση στη σχετική λίστα.

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2024/03/Pinakas1.jpg

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2024/03/Pinakas2.jpg

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2024/03/Pinakas3.jpg

Πως τα καταφέρνουν οι Φινλανδοί;

Τι γίνεται διαφορετικά σε αυτή τη χώρα του βορά; Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martela, που μελετά τα θεμελιώδη στοιχεία της ευτυχίας, έχει παραθέσει μερικά δεδομένα στο CNBC. Όπως εξηγεί, οι Φινλανδοί για να διατηρήσουν μία υψηλή ποιότητα ζωής, έχουν κόψει 3 κακές συνήθειες.

1. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον γείτονα

Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Μην κάνετε συγκρίσεις και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό.

«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Είχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ο ίδιος ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία: όπως όλοι οι άλλοι» λέει ο ίδιος.

Συμβουλή για την ευτυχία: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρντς και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

2. Δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για τους ίδιους επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση. Στην Φινλανδία, οι εργαζόμενοι έχουν τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρικές διακοπές. Πολλοί χρησιμοποιούν τον χρόνο αυτό για να πάνε στην εξοχή και να βρεθούν κοντά στην φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό ή νερό, τόσο το καλύτερο.

Συμβουλή για την ευτυχία: Ο χρόνος στην φύση αυξάνει τη ζωτικότητά μας, το ευζήν και μας δίδει μία αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης.

3. Δεν σπάνε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας

Ερευνα δείχνει ότι όσο πιο υψηλό το επίπεδο εμπιστοσύνης σε μία χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες.

Ένα πείραμα έγινε το 2022 σύμφωνα με το οποίο δοκιμάστηκε η τιμιότητα των πολιτών, ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 στα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον κάτοχο.

Οι Φινλανδοί έχουν την τάση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το laptop σου σε μία βιβλιοθήκη ή χάσεις το κινητό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι… θα το πάρεις πίσω.

Συμβουλή για την ευτυχία: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να παρουσιαστείτε στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτήν την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις όπως το άνοιγμα πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση θέσης στο τρένο, κάνουν επίσης τη διαφορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =