αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τράπεζες προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων στο προσεχές διάστημα (και γιατί θα συμβεί αυτό)

Οι τράπεζες προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων στο προσεχές διάστημα (και γιατί θα συμβεί αυτό)

Αν δεν υπάρξει αρνητική ανατροπή στο μέτωπο της πανδημίας, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 θα πραγματοποιηθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για μια ακαθάριστη χρηματοδότηση που μαζί με συγχρηματοδοτούμενα δάνεια και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5-7 δισ. ευρώ. Μόνο από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθούν δάνεια 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών στηρίζονται στα εξής στοιχεία:

Πρώτον, η επανεκκίνηση της οικονομίας αυξάνει τις ανάγκες ρευστότητας, οι οποίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καλύπτονταν κυρίως από την αύξηση των αποταμιεύσεων στο προηγούμενο διάστημα. Η αυξημένη ρευστότητα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα κατά το άνοιγμα της αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στη ζήτηση δανείων. Ένας ενδεικτικός δείκτης για τις ανάγκες ρευστότητας, κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί το ποσοστό χρηματοδότησης τιμολογίων από τις εταιρείες factoring των τραπεζών. Κατά την κρίση του 2020, το ποσοστό αυτό είχε πέσει από το 80% στο 55%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί πάνω από το 60-65%.

Δεύτερον, εμφάνιση της αναβληθείσας κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, στις υπηρεσίες και στην αγορά ακινήτων. Οι τράπεζες είδαν μεγάλη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, η οποία ανακόπηκε από το τρίτο lockdown. Μαζί με τα στεγαστικά δάνεια αυξάνονται τα καταναλωτικά, κυρίως μέσω των λιανικών αλυσίδων, ενώ η αγορά αυτοκινήτου συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Θετικά θα λειτουργήσει η συνέχιση του προγράμματος “Εξοικονομώ” αλλά και τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση.

Τρίτον, σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις.

Τέταρτον, ενεργοποίηση επενδυτικών σχεδίων που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας.

Πέμπτον, νέα προγράμματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν ίδια συμμετοχή αλλά και κομμάτι τραπεζικού δανεισμού.

Πρωταγωνιστές, τα επιχειρηματικά δάνεια

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων θα αφορά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν λάβει και τις περισσότερες πιστώσεις και ενισχύσεις κατά το 2020 (άνω των 5 δισ. καθαρές ροές μόνο από τις τράπεζες). Αυτός εξάλλου ήταν και ένας λόγος που δεν “έτρεξαν” τα επιχειρηματικά δάνεια αρκετά, κυρίως από τον Απρίλιο του 2021, όπως προκύπτει και από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήδη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο, οι τέσσερις συστημικές εκταμίευσαν δάνεια περίπου 4 δισ. ευρώ, ωστόσο οι αποπληρωμές ήταν μεγαλύτερες και το υπόλοιπο εμφανίστηκε μειωμένο κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο. Δηλαδή, η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική.

Ο προγραμματισμός

Όμως, βάσει των παρουσιάσεων που πραγματοποιήσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, προκύπτει ότι ο προγραμματισμός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τα νέα δάνεια μέσα στο 2021 κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τους πρώτους πέντε μήνες, η καθαρή ροή (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές και ρυθμίσεις) ήταν αρνητική, αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής χρηματοδότησης θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι η αναμενόμενη ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς, αλλά και η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τραπεζών, επιμελητηρίων και φορέων για τη χρηματοδότηση της ρευστότητας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι κάθε Τρίτη συνεδριάζει στο υπ. Οικονομικών το Συμβούλιο Ρευστότητας, ενώ την εβδομάδα που έρχεται, πιθανότατα στις 15 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα συνάντηση του υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς για το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 10 =