αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι τεχνολογικές εταιρίες θέλουν να φτιάξουν data centers στην Ελλάδα

Οι τεχνολογικές εταιρίες θέλουν να φτιάξουν data centers στην Ελλάδα

Πόλος έλξης διεθνών τεχνολογικών ομίλων γίνεται η χώρα μας, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για την εγκατάσταση νέων κέντρων δεδομένων.

Η Αθήνα «φιγουράρει» ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη με τις αγορές που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη ακινήτων φιλοξενίας κέντρων δεδομένων. Έκθεση της Cushman & Wakefield, συγκαταλέγει την ελληνική πρωτεύουσα μεταξύ των 10 πόλεων που παρακολουθούνται αναφορικά με την ανάπτυξη τέτοιων ακινήτων.

Με τον όγκο των δεδομένων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, η αποθήκευση και η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου εξελίσσεται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε είδους οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δεδομένα χαρακτηρίζονται ως το νέο παγκόσμιο «νόμισμα», οπότε η αποθήκευση τους έχει έλθει για τα καλά στο προσκήνιο.

Αυτό συνδυάζεται με τη στροφή στις υποδομές cloud, οι οποίες επιτρέπουν σε μία επιχείρηση ή ένα κράτος να μην χρειάζονται να δημιουργούν τις δικές τους υποδομές για την αποθήκευση δεδομένων, ενώ μπορούν να τα επεξεργάζονται από οποιοδήποτε σημείο και με τη χρήση οποιαδήποτε συσκευής. Επιπλέον, όσο αυξάνονται τα δεδομένα τόσο μπορούν να βελτιωθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και είναι εφικτή η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση διαδικασιών που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.

Η πανδημία και η αυξημένη ζήτηση που προκλήθηκε, προσέλκυσε ηχηρά ονόματα όπως η Microsoft και η αμερικάνικη Digital Realty που εξαγόρασε πρόσφατα την Lamda Hellix ενώ κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι επενδύσεις στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Δέκα τέσσερα data centers στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 14 data centers, σύμφωνα με την datacentermap.com, που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Χανιά.

Microsoft

Σε λιγότερο από δυο χρόνια από τώρα, στο τέλος του 2022, οπότε και θα συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, επιδιώκει η Microsoft να ξεκινήσει τη λειτουργία του συμπλέγματος των τριών κέντρων δεδομένων (data center hub) που έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει στην περιοχή της Αττικής.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση των σημείων στην Αττική όπου θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα data centers, τα οποία για λόγους ασφάλειας και διαθεσιμότητας θα βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.

Η Microsoft έχει δημιουργήσει μία ειδική ομάδα που έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, η οποία λαμβάνει υπόψη πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες αναφορικά με τα σημεία που θα επιλεγούν.

Lamda Hellix

Η εξαγορά της από την αμερικάνικη Digital Realty οδήγησε στην ανακοίνωση για τη δημιουργία δύο data centers στην χώρα.

Παρουσιάζοντας το νέο logo και το εταιρικό της προφίλ η εταιρεία αναλύει το λόγο που «επενδύει» στην χώρα μας.

«Η κομβική γεωπολιτική θέση της χώρας, μέλος της Ε.Ε. / Ευρωζώνης, η γεωγραφική εγγύτητα με έδρες μεγάλων επιχειρήσεων, η επάρκεια των υποδομών, η άνθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και οι κινήσεις της πολιτείας για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και στρατηγικών συνεργειών στο χώρο της τεχνολογίας, καθιστούν την Ελλάδα δυνητικό κόμβο στο νέο ψηφιακό κόσμο» αναφέρει το ενημερωτικό της Lamda Hellix.

«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να την καταστήσει σημαντικό κόμβο διασύνδεσης επεκτείνοντας τις 7 υπάρχουσες γραμμές υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την άνθηση των τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και με τις επικείμενες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να καταστεί το νέο Interconnection Hub της Ευρώπης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι «Η Ελλάδα λειτουργεί στα πλαίσια μιας ελεύθερης αγοράς με την πολιτεία να στηρίζει σθεναρά τις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με απώτερο στόχο η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση με βασικό όχημα την στήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της διασύνδεσης».

Όπως αναφέρεται η ύπαρξη της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, στη χώρα με δύο προηγμένα και άκρως ανταγωνιστικά data centers επισφραγίζει την ύπαρξη της απαιτούμενης υποδομής για να στηρίξει τη νέα ψηφιακή εποχή.

Η Digital Realty αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή νέων world-class data centers σημαντικού μεγέθους.

Σχέδιό τους μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο data centers στη χώρα μας, με βασικό σκοπό να ενώσουν ψηφιακά την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική.

Η Lancom

Πρόσφατα η Lancom ανακοίνωσε την λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I).

Όπως ανακοίνωσε -μέσω του λογαριασμού της στο LinkedIn- προχωρά στη δημιουργία του Balkan Gate I, ενός data center που θα βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τρίτο data center της εταιρείας, το οποίο θα δημιουργηθεί σε ένα κτίριο 2.500 τ.μ. με δυνατότητες επέκτασης στα 10.000 τ.μ.

Η Amazon

Στις αρχές του 2020 ανακοινώθηκε η λειτουργία Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, που ένωσε την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Σημειωτέον, πως η θυγατρική της Amazon είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στις cloud υπηρεσίες με το μερίδιο της, σύμφωνα με την Canalys, να εκτιμάται ότι κινείται στο 32% έναντι 19% του Microsoft Azure και 7% του Google Cloud.

Πέραν των προαναφερθέντων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κέντρα δεδομένων λειτουργούν στην Ελλάδα και από άλλες εταιρείες όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Δίκτυα κορμού

Μία σημαντική παράμετρος προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο στην αγορά του cloud και των data centers είναι και η ύπαρξη των σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εκεί αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο εταιρείες όπως η OTEGlobe αλλά και η Grid Telecom με την τελευταία να αποτελεί θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και να έχει πετύχει να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 12 =