αρχικηVIRALΟι σκύλοι βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο από εμάς- Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι σκύλοι βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο από εμάς- Τι έδειξε νέα έρευνα

Μία ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να καταλάβει πώς βλέπουν τον κόσμο οι σκύλοι. Έβαλαν λοιπόν τα γλυκύτατα τετράποδα σε ένα μαγνητικό τομογράφο και κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, ενώ τους έδειχναν βίντεο από στιγμές με άλλους σκύλους. Έπειτα, χρησιμοποίησαν εκμάθηση μηχανής για να αποκωδικοποιήσουν την οπτική διεργασία που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλό τους.

Όπως σημειώνει το Unboxholics.com, ανακάλυψαν λοιπόν μία σημαντική διαφορά μεταξύ της αντίληψης των σκυλιών και των ανθρώπων. Τα σκυλιά προσέχουν πολύ περισσότερο τις κινήσεις, αντί για το ποιος ή τι τις κάνει αυτές τις κινήσεις.

Ενώ η δουλειά μας βασίζεται μόνο σε δύο σκυλιά, προσφέρει αποδείξεις πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί στα σκυλιά. Ελπίζουμε πως αυτό το paper θα ανοίξει το δρόμο σε άλλους ερευνητές να εφαρμόσουν αυτές τις μεθόδους στα σκυλιά και σε άλλα είδη, ώστε να έχουμε περισσότερα δεδομένα και καλύτερη κατανόηση για πώς λειτουργεί το μυαλό σε διαφορετικά ζώα.

Η ομάδα κινηματογράφησε 30λεπτα βίντεο με δραστηριότητες σκύλων, χρησιμοποιώντας ένα gimbal και ένα selfie stick. Τα βίντεο έδειχναν σκυλιά να τρέχουν, ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με αυτά χαϊδεύοντάς τα ή ταΐζοντάς τα, περαστικά οχήματα, ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μία γάτα σε ένα σπίτι και ένα ελάφι που διασχίζει το δρόμο. Το εντυπωσιακό είναι πως τα σκυλιά ήταν απολύτως ακίνητα χωρίς νάρκωση ή περιορισμούς κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, χάρη σε τεχνικές εκπαίδευσης του ψυχολόγου Gregory Berns. Έτσι, οι μαγνητικές ελήφθησαν ενώ τα σκυλιά ήταν ξύπνια, άνετα και σε εγρήγορση. Δύο άνθρωποι παρακολούθησαν τα ίδια βίντεο ως σημείο αναφοράς.

Η τεχνητή νοημοσύνη χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με 99% ακρίβεια στην αναγνώριση αντικειμένων και δράσεων. Δεν κατάφερε όμως να κάνει το ίδιο για τα αντικείμενα στον εγκέφαλο των σκύλων, αλλά κατάφερε να πετύχει 88% ακρίβεια στην αναγνώριση δράσεων.

Οι άνθρωποι είμαστε προσανατολισμένοι στο να προσέχουμε αντικείμενα. Υπάρχουν δέκα φορές περισσότερα ουσιαστικά από ρήματα στην Αγγλική γλώσσα επειδή έχουμε ψύχωση στο να ονομάζουμε αντικείμενα. Οι σκύλοι φαίνεται πως δεν απασχολούνται τόσο με το ποιον ή τι βλέπουν και εστιάζουν στη δράση.

Επιπλέον, σημαντική διαφορά με τους ανθρώπους είναι και το γεγονός πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο, καθώς ξεχωρίζουν μόνο σκιές από το μπλε και κίτρινο φάσμα του ορατού, αλλά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα υποδοχέων ευαίσθητους στην κίνηση.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως οι σκύλοι πρέπει να αναγνωρίζουν περισσότερες απειλές στο περιβάλλον τους από τους ανθρώπους ή μπορεί απλά να έχει να κάνει με τις υπόλοιπες πιο ισχυρές αισθήσεις όπως η οσμή. Ή και τα δύο. Η κυρίαρχη αίσθηση στους ανθρώπους είναι η όραση, αλλά στα σκυλιά η όσφρηση, η οποία καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ του εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Visualized Experiments.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 19 =