αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι προορισμοί που έχουν ανεβάσει πληρότητες για το Πάσχα. Και ποιοι… δυσκολεύονται

Οι προορισμοί που έχουν ανεβάσει πληρότητες για το Πάσχα. Και ποιοι… δυσκολεύονται

Τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα σηματοδοτεί το φετινό Πάσχα, με τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα να έρχονται ήδη από τις κρατήσεις που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για το Πάσχα των Καθολικών. Και μπορεί για την ώρα η ζήτηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα να κινείται σε δύο ταχύτητες, με κάποιους προορισμούς να καταγράφουν πληρότητα που προσεγγίζει το 100% και κάποιους άλλους να σημειώνουν πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 50%, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν.

Τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα ανοίγουν σταδιακά και η ζήτηση είναι εκείνη που καθορίζει εν πολλοίς την ημερομηνία επαναλειτουργίας των εποχικών μονάδων. «Αγκάθι» πάντως παραμένει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού το υψηλό λειτουργικό κόστος, ως απόρροια της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά, με τις τιμές διάθεσης των δωματίων είτε να παραμένουν σταθερές, είτε να σημειώνουν μια μονοψήφια αύξηση σε σχέση με το 2019.

Στο 50% διαμορφώνεται για το Πάσχα η πληρότητα των ξενοδοχείων στη Μαγνησία, με αιχμή το Πήλιο και τον Βόλο, ενώ σε πιο υποτονικά επίπεδα κινείται η ζήτηση για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όπως εκτιμά, πάντως, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Ζαφείρης, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα δώσουν περαιτέρω ώθηση, με την πληρότητα να διαμορφώνεται τελικά πέριξ του 80%. «Ακυρώσεις υπάρχουν από ταξιδιώτες που νοσούν και επιλέγουν να μην αποδράσουν τελικά το Πάσχα. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας θα αποτελέσουν τους παράγοντες βάσει των οποίων θα αποφασίσουν και οι τελευταίοι ταξιδιώτες εάν θα προβούν σε κράτηση», επισημαίνει.

Υποτονική είναι για την ώρα η ζήτηση για την Πάτμο, έναν από τους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς των Ελλήνων εκδρομέων, ενώ το έθιμο των Μπότηδων προσελκύει και φέτος το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών στην Κέρκυρα. Γεμάτα είναι ήδη τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην πόλη του νησιού των Φαιάκων, με τις μονάδες που βρίσκονται στα περίχωρα να καταγράφουν για την ώρα πληρότητα γύρω στο 70%.

Με δύο ταχύτητες κινείται η ζήτηση για την Πελοπόννησο, με τα ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως η Μονεμβασιά και η Μάνη να σημειώνουν πληρότητα 70%-80%, τη στιγμή που οι κρατήσεις σε άλλες μονάδες δεν καλύπτουν ούτε το 50% των διαθέσιμων δωματίων. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά, με τους επιχειρηματίες να προβληματίζονται σχετικά με το άνοιγμα των μονάδων τους, όπως τονίζει ο Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.

Ισχυρή ζήτηση διαπιστώνεται για τον Νομό Ιωαννίνων, με τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα να έχουν την τιμητική τους. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία των δύο περιοχών φτάνει το 85%, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η ζήτηση για την πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Στάθη Σιούτη. Καλές πληρότητες, οι οποίες θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καταγράφονται και σε δύο ακόμη δημοφιλείς προορισμούς, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =