αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι «πειρατές»: Πόσοι βλέπουν παράνομα Nova και Cosmote TV

Οι «πειρατές»: Πόσοι βλέπουν παράνομα Nova και Cosmote TV

Οι Έλληνες τόσο με την ανοχή του επίσημου κράτους όσο και την δικαιολογία της κρίσης συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους πρωταθλητές παγκοσμίως στο παράνομο downloading ταινιών και σειρών καθώς και στην παράνομη παρακολούθηση ζωντανών αγώνων και γενικότερα αθλητικών γεγονότων μέσω streaming στο ιντερνετ.

Όπως διαβάζουμε στο News247.gr στα δύο παραπάνω φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένας ακόμη σημαντικός πονοκέφαλος για τις εταιρείες (σ.σ. λογικά θα έπρεπε να είναι και για το κράτος καθώς χάνει σημαντικά έσοδα από φόρους και τέλη) που ακούει στο όνομα “πειρατικές συνδρομές”. Κοινώς συνδρομές που παρέχουν την δυνατότητα σε οικιακούς – κυρίως – χρήστες να έχουν πρόσβαση – μέσω internet (ipbox) σε οθόνη τηλεόρασης – στο περιεχόμενο της Cosmote TV και Nova πληρώνοντας χαμηλότερο αντίτιμο σε έναν “πειρατή”.

150.000 πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο NEWS 24/7 στελέχη από την αγορά της συνδρομητικής υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα είναι ενεργές σήμερα περίπου 150 χιλιάδες συνδέσεις αυτής της μορφής που θα αντιστοιχούσαν -αν όλες “γύριζαν” σε νόμιμες – σε έσοδα από συνδρομές τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ (150χιλ. x 25 ευρώ x 12μήνες) τον χρόνο με το 30% (13,5 εκατ. ευρώ) να ισοδυναμεί με απώλεια φόρων και λοιπών εσόδων προς το ελληνικό δημόσιο. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της συνδρομητικής το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού θα μπορούσε να επενδυθεί σε δικαιώματα μετάδοσης περιεχομένου και σε νέες τεχνολογίες, προκειμένου να παρέχονται όλο και καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Πόσοι βλέπουν πειρατικά Nova και Cosmote TV στην Ελλάδα;

Ενδεικτικό την χρήσης πειρατικού περιεχομένου στην Ελλάδα είναι ο παραπάνω πίνακας ο οποίος αν και του 2016 καταγράφει μία κατάσταση η οποία πιθανότατα έχει χειροτερέψει παρά βελτιωθεί στην χώρα μας. Και έτσι ενώ στην Αμερική των δεκάδων επι πληρωμή επιλογών η πειρατεία κινείται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά ( 3% το streaming και 2% το παράνομο “κατέβασμα”) στην Ελλάδα είναι από τις βασικές ασχολίες στο internet. Συγκεκριμένα 28% “κατεβάζει” χωρίς πληρωμή μουσική, ταινίες και σήριαλ και περίπου 1/4 των χρηστών (24%) παρακολουθεί πειρατικά – κυρίως αθλητικά γεγονότα – steaming.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους πειρατές

Όσοι είναι κάτοχοι συνδρομητικής τηλεόρασης θα έχουν παρατηρήσει ότι κατά διαστήματα και κυρίως σε αθλητικό πρόγραμμα εμφανίζεται ένας κωδικός στην οθόνη τους. Με αυτό τον κωδικό οι θιγόμενες εταιρείες προσπαθούν να εντοπίσουν την ρίζα του κακού και στην κυριολεξία να την “ξεριζώσουν” κόβοντας την διασπορά παράνομου σήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την Οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά, αλλά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του παράνομου γραμμικού περιεχομένου, ο πιο άμεσος τρόπος για να σταματήσει αυτή η μορφή πειρατείας είναι να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική και άμεση (εντός 15-30 λεπτών) διακοπή της IP που τροφοδοτεί τους χρήστες από όλους τους ISPs μετά από σχετικό αίτημα ενός παρόχου συνδρομητικής, με γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία που θα πρέπει να υιοθετηθεί από κοινού μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων.

Το παραπάνω έχει αρχίσει να συμβαίνει όλο και πιο συχνά με αποτέλεσμα να “μαυρίζουν” εκατοντάδες οθόνες σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι “πειρατές” έχουν το θράσος να καλούν στα τηλεφωνικά κέντρα των παρόχων τηλεφωνίας και να ζητούν τον λόγο για την διακοπή της IP.

Οι συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες, σε συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Επιτροπή Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), ώστε να αντιμετωπιστεί η πειρατεία. Οι εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της πειρατείας που συντονίζονται από τη Δίωξη.

Χαρακτηριστική είναι η επιχείρηση που έλαβε χώρα στις αρχές της περσινής χρονιάς υπό το συντονισμό της Europol σε 4 ταυτόχρονα σημεία (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ολλανδία), στην οποία εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα πειρατείας που χρησιμοποιούσε data center της Βουλγαρίας για να εκπέμπει παράνομα τηλεοπτικό σήμα παρόχων όπως COSMOTE-TV, NOVA και SKY. Όπως έγραψαν τα ελληνικά, αλλά και διεθνή μέσα, το πλήθος των παράνομων δεκτών έφτανε τις 500,000 σε όλη την Ευρώπη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 6 =