αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ξένοι επενδύουν σε digital marketplaces, οι Έλληνες επενδυτές… σφυρίζουν αδιάφορα

Οι ξένοι επενδύουν σε digital marketplaces, οι Έλληνες επενδυτές… σφυρίζουν αδιάφορα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση «έσκασε» αυτές τις ημέρες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αφορά την startup Letgo, η οποία έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ιδρύθηκε μόλις το 2015 και η έδρα της είναι στη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά είναι ένα digital marketplace, μέσω του οποίο πωλούνται μεταχειρισμένα προϊόντα. Είναι μάλιστα μεταφρασμένη και στα ελληνικά. Οι χρήστες μπορούν άμεσα να ανεβάσουν την φωτογραφία του αντικειμένου που θέλουν να πουλήσουν και να βρουν αγοραστή.

Μέχρι σήμερα η Letgo έχει «σηκώσει» τουλάχιστον 325 εκατ. δολάρια, με τη συνολική αξία της, όπως σημειώνει το TechCrunch, να αγγίζει πλέον το 1 δισ. δολάρια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο λειτουργίας.

Ο ανταγωνισμός στις ΗΠΑ, στο πεδίο των digital marketplaces, έχει «ανάψει» εδώ καιρό. Με πολλές πλατφόρμες τέτοιου τύπου να εμφανίζονται. Αρκετές από αυτές καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, έχει ενδιαφέρον ότι πολλοί μεγάλοι «παίχτες», όπως η Alibaba, επενδύουν σε τέτοιες startups. Μια λογική κίνηση, βλέποντας το σκηνικό που δημιουργείται.

Όλα αυτά ακούγονται σωστά, όμως στην Ελλάδα φαίνεται ότι ισχύουν άλλα δεδομένα. Την ώρα που στην Αμερική βλέπουμε τις παραπάνω κινήσεις, στην χώρα μας παρατηρείται μια «διστακτικότητα» από την μεριά των επενδυτών. Ενώ υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές startups -με παρόμοιο χρόνο λειτουργίας μάλιστα με την Letgo- δεν βλέπουμε να γίνονται δυναμικές κινήσεις χρηματοδότησης.

Εδώ, ενδεχομένως, θα υπάρχει το επιχείρημα από τη μεριά των επενδυτών ότι «άλλη η αγορά στις ΗΠΑ, άλλη στην Ελλάδα». Κάτι που ισχύει, σε κάποια σημεία της υπόθεσης. Ωστόσο, μια τέτοια startup είναι σαφές ότι δεν απευθύνεται μόνο στο κοινό της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε -με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη- να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο (τουλάχιστον) στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Φυσικά, ο κάθε ιδιώτης επενδυτής είναι ελεύθερος να δώσει τα κεφάλαια του όπου κρίνει σωστό ο ίδιος. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Θα είχε ενδιαφέρον όμως, να ανοίξει κάποια στιγμή μια συζήτηση και να δούμε με ποια κριτήρια χρηματοδοτούνται οι startups στην Ελλάδα, πόσες χρηματοδοτήσεις γίνονται και πόσο… τολμηροί είναι τελικά οι Έλληνες επενδυτές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − five =