αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι Νορβηγοί ετοιμάζουν το πρώτο πλοίο που θα πλέει χωρίς πλήρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Νορβηγοί ετοιμάζουν το πρώτο πλοίο που θα πλέει χωρίς πλήρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αυτοοδηγούμενα οχήματα και νταλίκες, σειρά παίρνουν τώρα και τα πλοία. Δύο νορβηγικές εταιρείες, η Yara International (αγροτικά προϊόντα) και η Kongseberg Gruppen (εταιρεία τεχνολογίας), κατασκευάζουν από κοινού το Yara Birkeland, το οποίο θα μεταφέρει λιπάσματα σε μια απόσταση 37 ναυτικών μιλίων χωρίς να διαθέτει καθόλου πλήρωμα.

Το Yara Birkeland θα τα καταφέρνει χάριν σε πληθώρα κεραιών και αισθητήρων (GPS, radar, κάμερες κ.ά.) και θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα βοηθήσει να καταργηθούν περίπου 40.000 δρομολόγια από νταλίκες που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Το φορτηγό πλοίο μπορεί να μεταφέρει έως 100 containers και η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου $25 εκατ., ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με συμβατικά φορτηγά πλοία παρόμοιου μεγέθους, όπως διαβάζουμε στο Techgear.gr.

Απώτερος σκοπός των δύο εταιρειών είναι να επεκτείνουν τη χρήση φορτηγών πλοίων χωρίς πλήρωμα για μεταφορά αγαθών σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Το παρθενικό ταξίδι αναμένεται το 2018.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 5 =