αρχικηVIRALΟι Νορβηγοί έφτιαξαν δρόμο ο οποίος ανάβει τα φώτα του μόλις περνά αυτοκίνητο (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Νορβηγοί έφτιαξαν δρόμο ο οποίος ανάβει τα φώτα του μόλις περνά αυτοκίνητο (ΒΙΝΤΕΟ)

Έναν πρωτοποριακό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας δοκιμάζει η Νορβηγία εγκαθιστώντας πειραματικά στο οδικό της δίκτυο ένα «έξυπνο» σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα φώτα ανάβουν αυτόματα μόλις αντιληφθούν αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια σβήνουν.

Λίγο έξω από το Όσλο, σε μια διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων, τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης οι οποίοι καταγράφουν την κυκλοφορία στο δρόμο. Όταν το σύστημα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα ή πεζοί, δίνει εντολή ώστε η ένταση στους λαμπτήρες να μειωθεί στο 20%.

Όταν κάποιο όχημα ή πεζός, εισέλθει στην περιοχή ελέγχου, οι αισθητήρες ενεργοποιούν το φωτισμό ώστε να επανέλθει στο 100% της απόδοσής του, προκειμένου να προσφέρει στο διερχόμενο το απαραίτητο φως.

Αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, η πολιτεία θα μπορεί να επεκτείνει το σύστημα και σε άλλες περιοχές, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχη μείωση εκπομπών ρύπων, χωρίς παραχωρήσεις στην οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του προγράμματος, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να αποσβεσθεί σε 4-5 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό, δοκιμάζονται και σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας.

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 2 =