αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις για να σε χειραγωγήσουν

Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις για να σε χειραγωγήσουν

Οι ναρκισσιστές έχουν μια μεγάλη συλλογή… από φράσεις που χρησιμοποιούν επιδέξια για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αν γνωρίζετε αυτές τις φράσεις, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να… υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Έχετε τελειώσει ποτέ μια συνομιλία με έναν πελάτη, αφεντικό, συνεργάτη, υπάλληλο ή μέλος της οικογένειας σας, και συνειδητοποιήσατε ότι κατά κάποιο τρόπο σας έκαναν να συμφωνήσετε σε κάτι που δεν θέλατε να κάνετε; Ή κάποιος σε έπεισε να ρίξεις το φταίξιμο πάνω σου, για κάτι που δεν ήταν δικό σου λάθος; Μπορεί το άλλο άτομο να είναι νάρκισσος και, επομένως, μάστερ της χειραγώγησης. Μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει προσεκτικά κάποιες φράσεις για να σας οδηγήσει εκεί που δεν θέλατε να πάτε.

Το inc.com σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, παραθέτει 4 «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να σε χειραγωγήσουν. Είναι νάρκισσοι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τις παρακάτω φράσεις; Φυσικά και όχι. Αλλά όταν ακούτε αυτές τις προτάσεις, είναι σοφό να σταματήσετε, να κάνετε έναν έλεγχο και να αναρωτηθείτε τι πραγματικά συμβαίνει.

1# Είσαι πολύ ευαίσθητος (ή απαιτητικός). Ισως ο ναρκισσιστής θα σας πει ότι παίρνετε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά ή ότι πρέπει να αποκτήσετε πιο… παχύ δέρμα. Ετι θα φαίνεται ότι τυχόν προβλήματα ή ανάγκες που έχετε, είναι δικά σας προβλήματα και όχι του ναρκισσιστή. Εάν είστε αναστατωμένοι ή προσβεβλημένοι, ο ναρκισσιστής μπορεί να πει κάτι σαν, «Δεν το εννοούσα έτσι». Θυμηθείτε λοιπόν: Αν κάτι σας προσέβαλε ή σας στενοχώρησε, το πώς νιώθετε είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με την… ερμηνεία του άλλου ατόμου.

2# Το έχω ακούσει αυτό ένα εκατομμύριο φορές στο παρελθόν. Εάν διατυπώνετε ένα παράπονο ή ανησυχία που ο νάρκισσος «έχει ακούσει στο παρελθόν», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστό. Στην πραγματικότητα, αν πολλά άλλα άτομα έχουν εγείρει το ίδιο θέμα, είναι μάλλον πιο έγκυρη η διαπίστωση σου, όχι λιγότερο. Αλλά η δήλωση αυτη, φαίνεται να υπονοεί ότι εφόσον ο ναρκισσιστής έχει ακούσει αυτή την ανησυχία ή την κριτική στο παρελθόν, το έχει ήδη εξετάσει διεξοδικά και το έχει λάβει υπόψη του. Αυτό που πραγματικά σημαίνει η φράση είναι: «Μάλλον δεν θα ακούσω ούτε αυτή τη φορά».

3# Ποτέ δεν ήμουν πιο σίγουρος. Η εξαιρετική βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση βοηθούν τους ναρκισσιστές να πείσουν τους άλλους για την άποψή τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο Steve Jobs, ένας πιθανός ναρκισσιστής, ήταν εξαιρετικά καλός στο να κάνει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να δουλέψουν πάνω στις ιδέες του. Αλλά μόνο και μόνο επειδή κάποιος είναι πολύ σίγουρος για κάτι, δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο. Ο Steve Jobs μπορεί να ήταν σίγουρος για το iPhone, αλλά λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν εξίσου σίγουρος ότι ήταν καλή ιδέα να ρίξει όλους τους πόρους της εταιρείας του NeXT στην κατασκευή ενός τέλειου υπολογιστή σε σχήμα κύβου με τιμή 6.500 $.

4# Μπορείς να με εμπιστευτείς.Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά αξιόπιστοι δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να σας το πουν. Αν γνωρίζεις τον άλλο, μάλλον γνωρίζεις ήδη αυτό το χαρακτηριστικό του. Αν δεν τον γνωρίζεις, θα περιμένει να δείξει την αξιοπιστία του, όχι να σου πει γι’ αυτό και να το «προμοτάρει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι ψυχολογικά τρικ για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάτι με το οποίο έχει «κολλήσει» το μυαλό σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + four =