αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κινήσεις που πρέπει να κάνεις την πρώτη εβδομάδα στην νέα σου δουλειά

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις την πρώτη εβδομάδα στην νέα σου δουλειά

Όλα πήγαν όπως ήθελες: Έστειλες το βιογραφικό σου, σε καλέσανε για συνέντευξη, και τελικά πήρες την θέση που τόσο ήθελες. Τώρα ξεκινά η δουλειά. Σε ένα νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο πιθανότατα δεν βλέπεις κανένα οικείο πρόσωπο.

Το αμερικανικό The Muse, έφτιαξε μία ενδιαφέρουσα λίστα. Σε αυτή παραθέτει το πως πρέπει να κινηθείς την πρώτη εβδομάδα στην νέα σου δουλειά. Είτε πρόκειται για την πρώτη σας θέση, είτε για την πέμπτη σας θέση, αυτές οι πρώτες μέρες στη δουλειά μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αγχωτικές. Αλλά με αυτούς τους βασικούς κανόνες, μπορείτε να νιώσετε άνετα στο νέο σας περιβάλλον, να ανεβάσετε γρήγορα στροφές και να χτίσετε μία καλή σχέση με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας.

Γίνε σφουγγάρι

Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντά σας την πρώτη εβδομάδα είναι να ”απορροφήσετε” τα πάντα. Μάθε την κουλτούρα της εταιρείας, το στυλ εργασίας και επικοινωνίας των συναδέλφων σου, τα projects, και τους στόχους σε επίπεδο τμήματος ή εταιρείας. Ετσι θα μπορείτε να ξεκινήσετε δουλειά γρηγορότερα και να είστε πιο αποτελεσματικοί.

Μην… υπερφορτώνεσαι

Συνήθως όταν πάμε σε μία δουλειά, θέλουμε να εντυπωσιάσουμε. Αλλά πρόσεξε μην αναλάβεις περισσότερες εργασίες από όσες μπορείς να φέρεις σε πέρας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φαίνεστε ότι έχετε πάρα πολλά να ολοκληρώσετε, και να φαίνεστε επίσης αγχωμένοι ή να μην τηρήσετε ένα deadline επειδή έχετε κολλήσει κάπου αλλού.

Κάνε ερωτήσεις

Καθώς μαθαίνετε για τις νέες διαδικασίες, projects και ανθρώπους, μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Πρέπει να ανεβάσετε ταχύτητα και οι άλλοι θα το περιμένουν από το νέο άτομο στην ομάδα. Επίσης, κρατήστε λεπτομερείς σημειώσεις για όλα όσα μαθαίνετε, ακόμα κι αν φαίνονται απλά. Ο εγκέφαλός σας θα είναι υπερφορτωμένος αυτή την εβδομάδα, και γράφοντας τα πάντα θα βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε την ίδια ερώτηση δύο φορές.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις

Ταυτόχρονα, μην φοβάστε να συνεισφέρετε και να προσθέσετε αξία – θέλετε να δείξετε άλλωστε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά! Όχι, δεν θα ξέρετε τα πάντα (ούτε πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν τα ξέρετε τα πάντα), αλλά μπορείτε να κάνετε προτάσεις στις συναντήσεις της ομάδας ή τα brainstorming meetings ή να κάνετε ερωτήσεις όπως: «Έχειτε δοκιμάσει αυτό στο παρελθόν;». Και αν έχετε μια δεξιότητα ή ικανότητα που έχετε προσληφθεί για να την φέρετε στην ομάδα, μοιραστείτε αυτήν τη γνώση.

Δώσε βοήθεια

Ενδέχεται να υπάρχει κάποιος «κενός» χρόνος κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στη δουλειά, καθώς το αφεντικό και η ομάδα σας προσαρμόζονται και αυτοί για να δουλέψουν μαζί σας. Αλλά μην κάθεστε περιμένοντας από τους άλλους να βρουν δουλειές για εσάς – προσφερθείτε εθελοντικά για να βοηθήσετε τους νέους συναδέλφους σας σε ένα project. Θα δείξετε ότι παίρνετε πρωτοβουλία, θα δημιουργήσετε σχέσεις με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας και θα μάθετε για τις προσδοκίες, τις διαδικασίες και το πώς γίνονται τα πράγματα εκεί.

Πάρε βοήθεια

Εάν το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σας, σας δώσουν συμβουλές ή σας προτείνουν να σας βοηθήσουν σε μια εργασία ή έργο, αποδεχτείτε το — ναι, ακόμα κι αν είστε απόλυτα ικανοί να χειριστείτε τα πράγματα μόνοι σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεθείτε με τους συναδέλφους σας στο γραφείο, καθώς και να αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες για τις προσδοκίες της εταιρείας ή έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να κάνετε τη δουλειά που θα σας δοθεί.

Βρες έναν μέντορα

Δεν βλάπτει ποτέ να έχεις έναν έμπειρο, επιτυχημένο επαγγελματία στον οποίο μπορείς να πετάξεις ιδέες και να σε καθοδηγήσει- και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν είσαι ο «καινούργιος». Ψάξε. Ποιοι είναι οι αστέρες του Οργανισμού—αυτοί που εκπέμπουν συμπάθεια, αυτοπεποίθηση και παίρνουν πρωτοβουλία;

Μην βασίζεσαι… μόνο στον μέντορα

Αναμφίβολα, τα άτομα που σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα θα γίνουν οι καθοδηγητές σας καθώς θα κινήστε στην πρώτη σας εβδομάδα. Αλλά να θυμάστε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να σας βοηθήσουν οι άνθρωποι είναι χρόνος που αφαιρείται από τις δικές τους εργασίες. Να είστε ευαίσθητοι σε αυτό προσπαθώντας να καταλάβετε πρώτα τα πράγματα μόνοι σας, ρωτώντας διάφορους ανθρώπους όταν έχετε ερωτήσεις και δείχνοντας εκτίμηση για όλους όσους σας βοηθούν.

Κράτα το αφεντικό σου ενήμερο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ζητήστε συναντήσεις με το αφεντικό σας (αντί να σκάτε στο γραφείο του… για κάθε απορία που έχετε!). Εκτός από το να λαμβάνετε την καθοδήγησή του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να τον ενημερώσετε για το τι μαθαίνετε και με ποιους συναντάστε. Κάντε ερωτήσεις όπως «Υπάρχουν πρόσθετες εργασίες που πρέπει να αναλάβω ή δεξιότητες που πρέπει να μάθω;» και «Μπορείτε να μου δώσετε feedback  για το έργο που μόλις ολοκλήρωσα;». Να δείξετε πρωτοβουλία, αλλά και να ακούτε πολύ.

Μην συγκρίνετε τα πάντα με την τελευταία σας δουλειά

Δεν χρειάζεται να κάνεις συγκρίσεις με την προηγούμενη δουλειά σου και να τις κοινοποιείς. Να κρατάτε τις αρχικές εντυπώσεις της πρώτης εβδομάδας για τον εαυτό σας. Βρίσκεστε σε ένα νέο μέρος, και αυτή είναι μια νέα ευκαιρία, γι’ αυτό αγκάλιασέ την και προχωρήστε!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − thirteen =