αρχικηVIRALΟι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις έναν κεραυνό: Εξηγεί ένας ειδικός

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις έναν κεραυνό: Εξηγεί ένας ειδικός

Τα στατιστικά λένε ότι η πιθανότητα να χτυπηθείς από κεραυνό είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο. Ωστόσο, είναι αρκετές οι περιπτώσεις -και στην Ελλάδα- όπου ένας κεραυνός χτύπησε ανθρώπους.

Σε άρθρο του CNN διαβάζουμε για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος για να αποφύγει έναν κεραυνό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύνθημα: «Όταν βροντά, πηγαίνετε σε εσωτερικούς χώρους».

Μόλις ακούσετε βροντή, δείτε κεραυνούς ή ο ουρανός φαίνεται απειλητικός, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο εσωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ασφαλής μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο ή σε ένα εντελώς κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή», είπε στο CNN ο Ron Holle, μετεωρολόγος στο National Lightning Safety Council. «Οποιοδήποτε μέρος πέρα από αυτές τις δύο τοποθεσίες δεν είναι ασφαλές».

Κανονικό κτίριο θεωρείται μια κατασκευή με ηλεκτρική καλωδίωση και υδραυλικά, εξήγησε ο Holle. Οι σκηνές, τα υπόστεγα, οι καλύβες και τα περίπτερα για πικνίκ δεν είναι ασφαλή από κεραυνούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ο κεραυνός χτυπά ένα σπίτι ή άλλο κτίριο, ταξιδεύει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των καλωδιώσεων σε γειωμένες ράβδους που διοχετεύουν με ασφάλεια όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στη γη. Μια σκηνή, για παράδειγμα, δεν προσφέρει τέτοια προστασία.

Αν ακούσετε βροντή ενώ κάνετε κάμπινγκ ή βρίσκεστε στην παραλία και δεν έχετε πρόσβαση σε μεγάλο κτίριο, θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο στο όχημά σας αμέσως.

Θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά από την τελευταία φορά που ακούσατε βροντή για να φύγετε από το όχημα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι ποδηλάτες ή οι μοτοσικλετιστές που ακούνε βροντή θα πρέπει να έρθουν σε ένα ασφαλές κτίριο και επίσης να περιμένουν μέχρι να περάσουν 30 λεπτά από το τελευταίο βουητό.

Επίσης, σε περίπτωση καταιγίδας, αποφύγετε τα ανοιχτά χωράφια ή την κορυφή ενός λόφου. Ομοίως, θα πρέπει να μείνετε μακριά από ψηλά, απομονωμένα αντικείμενα όπως τα δέντρα και να απομακρυνθείτε αμέσως από υδάτινα σώματα. Αποφύγετε τυχόν υγρά ή μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ηλεκτρισμό.

Οι χαμηλές περιοχές όπως οι κοιλάδες και οι χαράδρες είναι ένα ασφαλέστερο μέρος. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα, απλωθείτε για να αποτρέψετε τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ ανθρώπων. Και μην ξαπλώνετε στο έδαφος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 8 =