αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κατώτατοι μισθοί στις χώρες του κόσμου (τα καθαρά χρήματα)- Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες του κόσμου (τα καθαρά χρήματα)- Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Αλλά που βρίσκεται η χώρα μας στην σχετική κατάταξη, σε σύγκριση με άλλα κράτη;

Η πλατφόρμα Picodi έκανε μια μεγάλη έρευνα. Η μελέτη κάλυψε 54 χώρες όπου τoν κατώτατο μισθό τον καθορίζουν οι κυβερνήσεις. Η ανάλυση έδειξε ότι η φορολογική επιβάρυνση ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ, ο ελάχιστος μισθός δεν φορολογείται καθόλου, ενώ σε άλλες περιοχές η διαφορά μεταξύ του ακαθάριστου και του καθαρού ποσού έφτασε ακόμη και 40% (Ρουμανία).

Επομένως, για να είναι επαρκής η σύγκριση των μισθών, ελήφθησαν υπόψη τα καθαρά ποσά.

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το 2020, παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση του ελάχιστου μισθού ετησίως στη Νιγηρία (64,8%). Ωστόσο, μετά τη μετατροπή σε ΕΥΡΩ, το ποσό αυτό εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα (66€). Σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Νότια Αφρική ή η Λετονία, ο ελάχιστος μισθός δεν έχει αλλάξει.

Στο Καζακστάν, ο ελάχιστος μισθός δεν έχει αλλάξει, αλλά το πραγματικό ποσό που επηρεάζει το λογαριασμό του εργαζόμενου έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των ασφαλίστρων.

Η Ελλάδα κατέταξε 16 από τις 54 χώρες που περιλαμβάνονται στην αναφορά. Το 2020, η μηνιαία καθαρή αμοιβή είναι 10,9% υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος (546 ΕΥΡΩ, έναντι 492,31 ΕΥΡΩ για έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης). Σε σύγκριση, ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 8,7% στο Χονγκ Κονγκ, 4,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2,5% στη Νότια Κορέα.

Βασικά προϊόντα διατροφής

Όπως και το προηγούμενο έτος, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τον κατώτατο μισθό με τις τιμές των τροφίμων. Το καλάθι αγορών που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς αυτής της έκθεσης αποτελείται από οκτώ είδη: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που ο κατάλογος αυτός είναι σύντομος και οικονομικός, αυτά τα προϊόντα πληρούν τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικα και οι τιμές τους παρακολουθούνται συνεχώς σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του 2020, οι τιμές των τροφίμων από τον κατάλογο είναι οι εξής:

  • Γάλα (10 λίτρα) — 11,70 ευρώ
  • Ψωμί (10 φρατζόλες 500γρ. η καθεμία — 8,80 ευρώ
  • Ρύζι (1,5 κιλό) — 2,30 ευρώ
  • Αυγά (20) — 4,78 ευρώ
  • Τυρί (1 κιλό) — 7,80 ευρώ
  • Κρέατα (6 κιλά) — 45,66 ευρώ
  • Φρούτα (6 κιλά) — 7,64 ευρώ
  • Λαχανικά (8 κιλά) — 7,58 ευρώ

Η συνολική τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής ανέρχεται σε 96.26 ευρώ, ήτοι κατά 0,44% περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ;

Το βασικό καλάθι αγορών αντιστοιχεί στο 17,6% του κατώτατου καθαρού μισθού. Με τις τιμές του περασμένου έτους, τα ίδια προϊόντα έκαναν το 19,5% του κατώτατου μισθού εκείνης της εποχής. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, η αύξηση των τιμών υπερέβη την αύξηση των μισθών.

Παγκόσμια δαπάνη για την αγορά τροφίμων

Συγκρίναμε τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και ελέγξαμε πόσο από το κατώτατο εισόδημα θα ξοδέψει ένας εργαζόμενος για τα βασικά είδη διατροφής.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Ελλάδα κατέλαβε τη δέκατη όγδοη θέση σε αυτή τη σύγκριση, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (17,7) και τη Σλοβακία (17,9). Στις χώρες αυτές, τα βασικά προϊόντα διατροφής είναι περίπου το 17% του ελάχιστου μισθού. Οι πολίτες της Αυστραλίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας ξοδεύουν το λιγότερο στα βασικά προϊόντα διατροφής. 7% και 7,3% του κατώτατου μισθού.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Νιγηρία ή το Ουζμπεκιστάν, ο ελάχιστος μισθός δεν υπερβαίνει το κόστος του πιο μέτριου καλαθιού προϊόντων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + sixteen =