αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Καταριανοί ξανάρχονται: «Ξεπαγώνουν» project ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Οι Καταριανοί ξανάρχονται: «Ξεπαγώνουν» project ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ηχηρό επενδυτικό “παρών” σχεδιάζει να δώσει στην Ελλάδα το Κατάρ, μέσω του Qatar Investment Authority, του επενδυτικού fund του εμιράτου με πρόεδρο τον γιο του πρώην σεΐχη του Κατάρ, Χαλίφα Αλ Θανί, Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί. Την πρόθεση αυτή του εμιράτου κατέστησε σαφή, σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά και την κυβερνητική αλλαγή τα προβλήματα του παρελθόντος θα μπορούσαν να ξεπεραστούν ταχύτερα.

Εξάλλου, ήδη το Κατάρ συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, που αποδίδεται στην αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης, θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση πτέρυγας νοσοκομείου στην περιοχή.

Ταυτόχρονα με τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης, το Κατάρ θα ενεργοποιήσει εκ νέου τις επενδύσεις σε Ζάκυνθο και Οξυά, με τη συγκυρία να είναι ευνοϊκή: όχι μόνο επειδή η νέα κυβέρνηση είναι φιλική στις επενδύσεις, αλλά κι επειδή σειρά δικαστικών μετώπων έχει κλείσει για το Κατάρ. Πώς, όμως, διαμορφώνεται η κατάσταση στα μεγαλύτερα projects που σχεδιάζει το εμιράτο στην Ελλάδα, αλλά αναγκάστηκε να “παγώσει”, όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2017;

To art island

Το 2013 η εταιρεία Pimara –μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το επενδυτικό fund Al Rayyan– αγόρασε το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου, έναντι 5,6 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία ενός πρότυπου “art island”, που θα αποτελεί διεθνή τουριστικό πόλο έλξης, με πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, οικισμό καλλιτεχνών, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις για υδροπλάνα, γκαλερί, αλλά και μουσεία.

Το σχέδιο ανάπτυξης του νησιού είχε αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη, με το οποίο η Pimara αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία. Επακόλουθο της παραπάνω εξέλιξης υπήρξε η διεκδίκηση αποζημίωσης, διά της δικαστικής οδού, από το γραφείο Αγιοστρατίτη, που είχε αμειφθεί με το ποσό των 400.000 ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες έχει προσφέρει.

Η υπόθεση συζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 στην Ευελπίδων, το 2016 η Δικαιοσύνη όρισε πραγματογνώμονα και εντέλει η Δικαιοσύνη εξέδωσε την απόφασή της τέλη Φεβρουαρίου 2019, δικαιώνοντας τον πρώην εμίρη του Κατάρ στη διαμάχη του με τον γνωστό αρχιτέκτονα. Κατά τη δικαστική απόφαση, το γραφείο Αγιοστρατίτη δεν είχε προχωρήσει στην εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για την Οξυά, ώστε να λάβει τις αμοιβές που διεκδικούσε.

“Σύμφωνα με την προαναφερθείσα πραγματογνωμοσύνη και όσα έχουν ήδη εκτεθεί με βάση το ως άνω Π.Δ. (Προεδρικό Διάταγμα), οι ενάγοντες δεν δικαιούνται αμοιβής λόγω του γεγονότος ότι –όπως αποδείχθηκε– οι ανωτέρω μελέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του εν λόγω Π.Δ. και του γεγονότος ότι από αυτές τις μελέτες δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ο αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου, βάσει του οποίου θα ήταν δυνατό να προσδιοριστεί το ύψος των αμοιβών των εναγόντων”, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, αρχικά πρόθεση της Pimara ήταν να ανατεθεί η σύνταξη της προκαταρκτικής μελέτης και της προμελέτης που απαιτούνταν, κατά το αρχιτεκτονικό γραφείο, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που απέτρεπαν την αξιοποίηση της έκτασης.

Ωστόσο, “δεν καταρτίστηκε έγκυρη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των διαδίκων” και, κατά συνέπεια, “η επικουρική βάση της αγωγής, στηριζόμενη στην ύπαρξη έγκυρης σύμβασης μεταξύ των διαδίκων, πρέπει να απορριφθεί ως μη νόμιμη”. Πλέον, η Pimara θα προχωρήσει στην επανεκκίνηση της απαιτούμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, με στόχο να ξεκινήσει η αξιοποίηση του νησιού, με το χρονοδιάγραμμα των Καταριανών επενδυτών να προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε διάστημα τριετίας. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύντομη υπερπήδηση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Τα 2 δισ. ευρώ θα αγγίξει το έργο

Υπό την προϋπόθεση ότι αυτήν τη φορά η ελληνική Πολιτεία θα λειτουργήσει συντεταγμένα και πράγματι θα σταθεί στο πλευρό των επενδυτών, το Κατάρ ετοιμάζεται να επανεκκινήσει το έτερο “παγωμένο” τουριστικό project σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου. Το εγχείρημα, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, χρειάστηκε να περάσει από την κρησάρα της Δικαιοσύνης, καθώς η Μητρόπολη Ζακύνθου και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών είχαν στραφεί δικαστικά κατά της εταιρείας Pimana, υποστηρίζοντας ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο. Υπενθυμίζεται ότι ο πωλητής της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων προς την εταιρεία του πρώην εμίρη, Pimana, είναι o Γιώργος Χάρος, που έχει κληρονομήσει το ακίνητο.

Εντέλει το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, με την απόφαση 20/2018, κατέληξε ότι η πώληση είναι έγκυρη, κατ’ επέκταση η κυριότητα δεν αμφισβητείται, ενώ επιφυλάσσεται ως προς τη νομή 3.000 στρεμμάτων επί της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, η πράξη μεταβίβασης δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί, καθώς, σύμφωνα με τους δικαστές, για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε η Εκκλησία να έχει έννομο συμφέρον στο σύνολο της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων. Για τα 3.000 στρέμματα για τα οποία η Εκκλησία υποστηρίζει πως έχει κυριότητα λόγω νομής, το δικαστήριο θα λάβει απόφαση όταν η διεκδίκηση της Εκκλησίας “καταστεί ώριμη”, δηλαδή προσκομίσει δεκτές από τη Δικαιοσύνη αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, το Κατάρ αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία απόκτησης των απαιτούμενων εγκρίσεων με στόχο την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου του στη Ζάκυνθο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + seven =