αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι «κανόνες ασφαλείας» που αναμένεται να δούμε μετά το restart του τουρισμού

Οι «κανόνες ασφαλείας» που αναμένεται να δούμε μετά το restart του τουρισμού

Η ημερομηνία για το άνοιγμα των ξενοδοχείων δεν έχει επί του παρόντος “κλειδώσει” σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες όμως λένε πως η επαναλειτουργία των μονάδων προγραμματίζεται γύρω στις 15 Ιουλίου, αρχικά για τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας και ακολούθως για τα εποχικά. Υπενθυμίζεται πως τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έχουν κλείσει από τις 23 Μαρτίου, ενώ είχε προηγηθεί η αναστολή λειτουργίας των εποχικών μονάδων. 

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ωστόσο δεν αφορούν μόνο στο πότε θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις πάνω σε θέματα ασφαλείας, τόσο για τους πελάτες, όσο και για τους εργαζόμενους, θα γίνει το restart. 

Τα υπό εξέταση μέτρα

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζονται μια σειρά από μέτρα, όπως περιορισμοί στις κρατήσεις και στα δωμάτια που θα λειτουργούν, συνεχής υγειονομικός έλεγχος του προσωπικού, πρωτόκολλα ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους κ.ά. Τα θέματα που έχουν ανακύψει λόγω του κορονοϊού και υπό το φόβο εισερχόμενων κρουσμάτων από χώρες με μεγάλη διασπορά (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) είναι πολλά και προβληματίζουν τους επιχειρηματίες, που ζητούν να ισχύσουν γενικοί κανόνες για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οδηγίες αναμένονται επίσης και σχετικά με τα μαζικά εργαστηριακά τεστ για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Όπως μάλιστα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό των ξενοδοχείων που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν φέτος, πέρα από τις πληρότητες και τις προοπτικές βιωσιμότητας, εξαρτάται και από το κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τηλεοπτική του παρέμβαση πως είναι απαραίτητο να υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων, με πρωτόκολλα και για τη προστασία των τουριστικών προορισμών. Παράλληλα να δοθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν με μικρότερο κόστος να λάβουν την απόφαση να ανοίξουν.

Σε κάθε περίπτωση, η τουριστική ανάκαμψη δεν εξαρτάται μόνο από τα ξενοδοχεία, αλλά και από το πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί, από το πόσο θα έχουν επηρεαστεί οι αεροπορικές συνδέσεις και οι tour operators, αν θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που σημείωσαν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Το πλήγμα πάντως για την τουριστική αγορά είναι ήδη μεγάλο. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, που διενεργήθηκε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχε δείξει πως το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 95%, βλέπει για φέτος κάθετη πτώση στους τζίρους, πάνω από 50%. Λόγω της πανδημίας, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3,26 δισ. ευρώ τα εποχικής. Την ίδια ώρα, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρούσε πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανερχόταν στο 52%. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =