αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι καλύτεροι leaders δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια

Οι καλύτεροι leaders δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια

Μπορείς να βλέπεις τον εαυτό σου ως κάποιον που μπορεί να διαχειριστεί πολύ άγχος. Που μπορεί να φέρει μεγάλα έσοδα μέσα σε μια μέρα. Που μπορεί να εργάζεται πολλές ώρες και να αντέχει σε στιγμές δύσκολες. Που δεν τα παρατάει μπροστά στα προβλήματα, αλλά εργάζεται ακούραστα μέχρι να λυθούν.

Ειδικά αν είσαι leader μέσα σε μία εταιρία ή έναν Οργανισμό. Πρέπει – οι εταιρείες μας, οι υπάλληλοί μας, οι πελάτες μας- να βασίζονται όλοι σε εμάς για να τα καταφέρουμε. Και το κάνουμε.

Αλλά κανείς δεν είναι superman.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο του Harvard Business Review, το να μην αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας είναι αντιπαραγωγικό για δύο απλούς λόγους: Πρώτον, είναι μη βιώσιμο. Η ζωή αναπόφευκτα μας φέρνει εμπόδια και τότε, τελικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι, με αδυναμίες και ελαττώματα.

Δεύτερον, είναι κακή ηγεσία. Η ηγεσία έχει να κάνει με τη «σύνδεση». Οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν, θα δουλέψουν σκληρά για σένα, θα δημιουργήσουν και θα ρισκάρουν και θα θυσιαστούν για σένα, μόνο αν νιώσουν «συνδεδεμένοι» μαζί σου.

Να λοιπόν η ερώτησή: Θα μπορέσει ποτέ κάποιος να συνδεθεί αληθινά μαζί σας, θα σας εμπιστευτεί πραγματικά, θα σας δώσει ειλικρινά τα πάντα, αν του αποκαλύπτετε μόνο τα κομμάτια σας που πιστεύετε ότι θα τον εντυπωσιάσουν; Και πόσο καιρό πιστεύεις ότι μπορείς να το διατηρήσεις αυτό; Πόσο καιρό πριν απογοητευτεί;

Με άλλα λόγια, το να κρύβουμε τις αδυναμίες μας σε μια προσπάθεια να είμαστε ισχυροί ηγέτες, μας κάνει τελικά αδύναμους ηγέτες. Τα τρωτά σημεία που διαθέτουμε, μας κάνουν πιο ευάλωτους όταν προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν. Δεν είσαι αδύναμος. Αλλά έχεις αδυναμίες. Υπάρχει διαφορά. Είσαι άνθρωπος, που μπορεί να διαθέτει τόσο δυνατά σημεία όσο και αδυναμίες. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε ό,τι πιο ηγετικό υπάρχει: Ζητήστε βοήθεια.

Οι άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν βοηθούν. Εμπνέονται. Δεν νοιάζονται λιγότερο για τους ανθρώπους που βοηθούν. Νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + seven =