αρχικηVIRALΟι ιστοσελίδες και τα social προφίλ που διαδίδουν fake news για τον Covid- Τι έδειξε η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οι ιστοσελίδες και τα social προφίλ που διαδίδουν fake news για τον Covid- Τι έδειξε η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τέσσερις ιστοσελίδες, τέσσερα προφίλ στο Facebook και δυο λογαριασμοί στο Twitter, είναι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά την οποία εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον Covid, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης. 

Ειδικότερα οι τέσσερις ιστοσελίδες ειναι: Ελληνες Αυτοχθονες Ιθαγενεις, Brighteon.com, Runble.com, Ugetube.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί και 6 social λογαριασμοί: 4 στο Facebook και 2 στο Twitter. 

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν -η μία για τις ιστοσελίδες και η άλλη για τα προφίλ στα social media- υπεβλήθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με τη σειρά της, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμιγώς ελληνική ιστοσελίδα είναι αυτή που αφορά στην οργάνωση «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Ύστερα από την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης. Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν».  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eight =