αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ιδρυτές της Hewlett Packard γνωρίστηκαν όταν πήγαν για κάμπινγκ και ψάρεμα- Ξεκίνησαν την εταιρία τους με 538 δολάρια

Οι ιδρυτές της Hewlett Packard γνωρίστηκαν όταν πήγαν για κάμπινγκ και ψάρεμα- Ξεκίνησαν την εταιρία τους με 538 δολάρια

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο τεχνολογικό προϊόν της Hewlett Packard. Λογικό, αφού η εταιρία είναι πλέον ένας κολοσσός και παράγει πολλά προϊόντα.

Αλλά πως ξεκίνησε; Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής μέσα από μια ανάρτηση στο Facebook, παραθέτει την ιστορία της εταιρίας. Αυτό που πολλοί μάλλον δεν γνωρίζουν, είναι ότι οι ιδρυτές της HP γνωρίστηκαν όταν πήγαν για κάμπινγκ και ψάρεμα για δύο εβδομάδες στα βουνά του Κολοράντο! Και λίγο αργότερα, επαιξαν κορώνα-γράμματα για το ποιο επίθετο θα μπει πρώτο στο όνομα της νέας τους εταιρίας.

Στις 18 Αυγούστου 1947 ιδρύθηκε επίσημα από τους Bill Hewlett και David Packard η Hewlett Packard. Επίσης ένας από τους πρώτους πελάτες της εταιρείας ήταν η Walt Disney Productions!

Οκτώ χρόνια νωρίτερα, την 01 Ιανουαρίου του 1939, ο Bill Hewlett και ο David Packard είχαν επισημοποιήσει την συνεργασία τους. Δύο φίλοι οι οποίοι ξεκίνησαν μαζί το 1934, σε ένα μικρό γκαράζ στο Palo Alto, με κεφάλαιο 538$ και με εξοπλισμό ένα δράπανο. Το 1938 παρουσίασαν το πρώτο προϊόν τους, ένα ταλαντωτή ακουστικών συχνοτήτων (HP200A Audio Oscillator).

Στην Walt Disney Productions πούλησαν μερικά τεμάχια από την δεύτερη έκδοση της προαναφερθείσας συσκευής ήχου (HP200B), για να εγκατασταθούν στο χώρο όπου θα έπαιζε η ταινία κινουμένων σχεδίων Fantasia.

Το 1940 μεταφέρθηκαν από το μικρό γκαράζ τους, σε ένα μεγαλύτερο χώρο στο Palo Alto.

Επίσης το 1940, ο Bill και ο Dave αποφάσισαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να «συμμετάσχουν» στην επιτυχή πορεία της HP. Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εξέδωσαν χριστουγεννιάτικα μπόνους 5 δολλαρίων και επιπροσθέτως υιοθέτησαν το μπόνους παραγωγικότητας. Τέλος η χρονιά εκείνη συμπληρώθηκε από την πρώτη φιλανθρωπική δωρεά της HP, δίνοντας ποσά των 5 δολλαρίων σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το 1941 και μέχρι το 1947 ο Bill υπηρέτησε ως αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ο Dave έμεινε μόνος στη διεύθυνση εταιρείας.
Το 1942 η HP δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σχέδιο ασφάλισης υγείας για όλους τους εργαζόμενους της.
Επίσης το ίδιο έτος ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου κτηρίου που ανήκει στην HP.

Η δεκαετία του 1950 ήταν μια εποχή τεράστιας ανάπτυξης τόσο για την HP όσο και για την πόλη του Palo Alto. Ο πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και οι οπωρώνες που χαρακτήριζαν την πόλη στο παρελθόν, καθαρίστηκαν για να ανοίξουν δρόμο για αυτοκινητόδρομους, επιχειρήσεις και σχολεία. Τη δεκαετία αυτή η HP δημιούργησε πολλές συσκευές, όπως: μετρητές συχνοτήτων, παλμογράφους, κ.α.

Το 1963, Η HP εισέρχεται στην αγορά της Ασίας σχηματίζοντας την πρώτη κοινοπραξία της HP. Το όνομα αυτής: Yokogawa-Hewlett-Packard (YHP) με έδρα στο Τόκιο.

Το 1966, η Hewlett Packard (εν συντομία HP) μπήκε στην αγορά μινι-υπολογιστών (minicomputers) με το μοντέλο HP 2116A.

Μέχρι το 1969, η HP εμπορευόταν υπολογιστικά συστήματα που διέθετα την τεχνολογία timesharing
Το 1970, η HP δημιούργησε ένα ιδανικό λέιζερ (laser interferometer) ικανό να κάνει μετρήσεις ακριβείας. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιήθηκε και στη διαδικασία κατασκευής μικροτσίπ. Επίσης η εταιρεία κατασκεύασε ένα όργανο λέιζερ το οποίο ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό εργαλείο τοπογραφίας.

Το 1972, η εταιρεία κυκλοφόρησε την πρώτη της φορητή αριθμομηχανή, το μοντέλο HP-35 το οποίο κατέχει τον τίτλο της πρώτης φορητής επιστημονικής αριθμομηχανής μιας και μπορούσε να κάνει τριγωνομετρικούς και λογαριθμικούς υπολογισμούς.

Το 1973, η HP έγινε η πρώτη εταιρεία στις Η.Π.Α. η οποία καθιέρωσε το ευέλικτο ωράριο (flextime), σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους εργαζόμενους της να έχουν περισσότερο χρόνο για την οικογένεια, αναψυχή ή ακόμα και τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων.
Το 1974, η εταιρεία κατασκεύασε την φορητή αριθμομηχανή HP-65 η οποία παρουσιάστηκε ως ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής τσέπης στον κόσμο.

Το Ιανουάριο του 1980, η HP παρουσίασε τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή, το μοντέλο HP-85. Ακολούθησαν αρκετά μοντέλα αυτής της σειράς τα οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν από μηχανικούς της εποχής. Τα μοντέλα διέθεταν μια μικρή οθόνη και εκτυπωτή.
Το 1982, η HP παρουσίασε τον υπολογιστή HP 9000. Το πρώτο, όπως το ονόμαζαν «desktop mainframe», το οποίο -όπως υποστήριζαν- ήταν τόσο ισχυρό όσο οι υπολογιστές μεγέθους δωματίου της δεκαετίας του 1960!

Το 1983, η HP παρουσίασε υπολογιστή με οθόνη αφής! Το μοντέλο HP-150 Touchscreen PC, επέτρεπε στους χρήστες να ενεργοποιούν λειτουργίες απλώς αγγίζοντας την οθόνη.

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο, μπορείτε να δείτε από κοντά δύο υπολογιστές της HP με οθόνες αφής.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 είχαν πλήρη γκάμα υπολογιστικού εξοπλισμού από μεγάλες επιστημονικές μηχανές έως προσωπικούς υπολογιστές και περιφερειακά.

Το 1994, η HP παρήγαγε το φωτεινότερο στοιχείο LED στον κόσμο, διευρύνοντας το φάσμα εφαρμογών των led, από αυτοκίνητα και φωτεινούς σηματοδότες έως και πινακίδες κινούμενων μηνυμάτων.

Το 1994, η εταιρεία κυκλοφόρησε το μοντέλο HP OfficeJet, ήταν η πρώτη εμπορική συσκευή all-in-one και διέθετε
εκτυπωτή-φαξ-φωτοτυπικό όλα σε μια συσκευή!

Το 1995, η HP εισέρχεται στην αγορά «οικιακών» υπολογιστών με τον υπολογιστή HP Pavilion.

Το 2002 η HP και η Compaq συγχωνεύονται. Η νέα εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο πελάτες σε 162 χώρες.

Το 2010 η HP παρουσίασε τον πρώτο οικιακό εκτυπωτή στον κόσμο, ο οποίος μπορούσε να συνδεθεί απευθείας στο διαδίκτυο! Ήταν το μοντέλο HP Photosmart Premium και με την τεχνολογία TouchSmart Web επέτρεπε στους χρήστες να εκτυπώνουν από το internet χρησιμοποιώντας μόνο τον εκτυπωτή τους. Παρέχεται πλήθος εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απευθείας αγοράς εισιτηρίων και εκτύπωσης αυτών.

Τέλος εκτός από τα δεκάδες μοντέλα εκτυπωτών και τους φορητούς υπολογιστές η HP έχει έντονη παρουσία στα επαγγελματικά υπολογιστικά συστήματα.

Το 1996 απεβίωσε ο David Packard σε ηλικία 83 ετών και το 2001 απεβίωσε ο Bill Hewlett σε ηλικία 87 ετών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + fourteen =