αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Θεσσαλονικείς κλείνουν ταξίδια για Χριστούγεννα… σε εξωτικούς προορισμούς (και όχι μόνο)

Οι Θεσσαλονικείς κλείνουν ταξίδια για Χριστούγεννα… σε εξωτικούς προορισμούς (και όχι μόνο)

Με κρατήσεις ήδη από τον Οκτώβριο έσπευσαν να εξασφαλίσουν μια γιορτινή απόδραση στο εξωτερικό οι Θεσσαλονικείς για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με αποτέλεσμα η φετινή σεζόν να ξεκινήσει πολύ αισιόδοξα για τα τουριστικά γραφεία της πόλης, παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με το τελευταίο προπανδημικό έτος, το 2019.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ).

Εξηγεί ότι εδώ και λίγες ημέρες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19 σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αυστρία, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για κρατήσεις, που είχε προσωρινά «παγώσει» με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού.

«Όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα σε χώρες όπως η Αυστρία και εμφανίστηκε η “Ομικρον”, είχαμε μια κάμψη, υπό την έννοια ότι δεν γίνονταν πολλές κρατήσεις, αλλά δεν ακυρώθηκαν ταξίδια. Εδώ και δύο ημέρες περίπου, μετά την ανακοίνωση ότι οι χώρες αυτές όχι απλά ανοίγουν, αλλά θα λειτουργήσουν και οι χριστουγεννιάτικες αγορές τους, που αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους επισκέπτες, έχουμε ξανά κινητικότητα για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι περισσότερες αναχωρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου και αφορούν ταξίδια πέντε έως επτά ημερών εντός Ευρώπης, με πιο δημοφιλείς προορισμούς Βιέννη, Παρίσι, Ρώμη, περιοχές της Ελβετίας, τα γραφικά χωριά της Αλσατίας, κοντά στα γερμανοελβετικά σύνορα, αλλά και το Βερολίνο.

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς είναι και η παγωμένη Ισλανδία, τόσο λόγω της στενά συνδεδεμένης με τις γιορτές πόλης του Ρέκιαβικ όσο και χάρη στο γεγονός ότι θεωρείται πολύ ασφαλής χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Ωστόσο, λόγω του σημαντικά υψηλότερου κόστους, σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Ρέκιαβικ προσελκύει σαφώς μικρότερο αριθμό Θεσσαλονικέων.

Εξωτικά Χριστούγεννα…

Χριστούγεννα στις αμμουδιές της Καραϊβικής φαίνεται ότι επιθυμούν να κάνουν άλλοι Θεσσαλονικείς, που διαθέτουν τον αναγκαίο προϋπολογισμό για μια υπερατλαντική απόδραση.

Η Κούβα επανέρχεται στα ταξιδιωτικά τους όνειρα για τις φετινές γιορτές, με ταξίδια διάρκειας εννέα έως 11 ημερών, σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο.

Το Περού ξαναμπαίνει στον προγραμματισμό των Θεσσαλονικέων, χάρη κυρίως στο Μάτσου Πίτσου.

Αντίθετα, οι προορισμοί της Ασίας εξακολουθούν να είναι «παγωμένοι», όπως κι εκείνοι στην Αφρική, ιδίως μετά την εμφάνιση της «Όμικρον».

Μαζεμένοι στο εσωτερικό

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εσωτερικού, υπάρχει μεν κινητικότητα, αλλά οι υποψήφιοι ταξιδιώτες εμφανίζονται πιο «μαζεμένοι», ενδεχομένως και για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Οι ορεινοί προορισμοί, λέει, έχουν αναμενόμενα την τιμητική τους, με το Πήλιο, την Αράχωβα, τα γραφικά χωριά της δυτικής Μακεδονίας και τις περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

«Η κίνηση για προορισμούς εσωτερικού δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και κακή, όταν βλέπω πληρότητες της τάξης του 70% σε κάποια ξενοδοχεία. Θα έλεγα πως είναι η αναμενόμενη βάσει συνθηκών», σημειώνει.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ταξιδιώτες που ζητούν να κάνουν ατομικά, μεμονωμένα ταξίδια, σχεδιασμένα με βάση τις δικές τους προτιμήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι η πτώση της ζήτησης για αυτό το είδος «πακέτων» είναι μεγάλη, καθώς λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ταξιδεύουν μαζί με άλλους ανθρώπους.

Εξίσου μεγάλη, καταλήγει, είναι η πτώση στα «custom made» γαμήλια ταξίδια κατά την περίοδο των εορτών, που προ πανδημίας ήταν πολύ περισσότερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =