αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι εταιρίες που έχουν εφαρμόσει 4ημερη εργασία. Και είδαν θετικά αποτελέσματα

Οι εταιρίες που έχουν εφαρμόσει 4ημερη εργασία. Και είδαν θετικά αποτελέσματα

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχει ανοίξει μια συζήτηση για την «7ημερη εργασία», ωστόσο αρκετές είναι οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο -κυρίως τεχνολογικές- οι οποίες ακολουθούν… την ακριβώς αντίθετη πορεία, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο εργασίας, πιο φιλικό προς τους εργαζόμενους. Έτσι, όχι μόνο δεν αυξάνουν τις ημέρες εργασίας, αλλά τις μειώνουν. Πάνε, δηλαδή, από το παραδοσιακό πενθήμερο στο 4ημερο. Χωρίς μειώσεις μισθών. Μάλιστα, μέσα από αυτό το νέο μοντέλο, καταφέρνουν και οι ίδιες οι εταιρίες να καταγράφουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα.

Ρεπό κάθε Τετάρτη

Πρόσφατα γράφαμε εδώ στο It’s Possible για την Versa. Μια εταιρία που έχει έδρα στην Αυστραλία. Και εφαρμόζει ένα ιδιαίτερο μοντέλο: Κάθε Τετάρτη… στέλνει τους εργαζομένους στα σπίτια τους. Είναι ημέρα ρεπό. Και φυσικά τους πληρώνει για 5ημερο.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, κάθονται κάθε Τετάρτη και ξαναπάνε δουλειά για δύο ακόμη μέρες μέχρι το Σαββατοκύριακο. Κανέναν ραντεβού με πελάτες δεν γίνεται την Τετάρτη, αλλά εάν προκύψει κάτι έκτακτο, θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο τηλέφωνο.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, όπως σημειώνει σε άρθρο του το BBC. Η εταιρία λειτουργεί σε απόλυτα επαγγελματικούς ρυθμούς. Όλοι κατάφεραν να οργανώσουν καλύτερα το πρόγραμμα τους, ώστε η μια ημέρα ρεπό να μην επηρεάζει όσα έπρεπε να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Όλοι φρόντιζαν να έχουν ολοκληρώσει τα πολύ βασικά πράγματα που έπρεπε να γίνουν μέχρι την Τρίτη, οι συναντήσεις έγιναν πιο στοχευμένες και δεν έχαναν πλέον χρόνο σε άσκοπες φλυαρίες.

Γιατί όμως επιλέχτηκε συγκεκριμένη η Τετάρτη ως κενή ημέρα; Όπως εξηγούν τα στελέχη της εταιρίας, αυτό έγινε για να δημιουργήσουν δύο σπαστά διήμερα εργασίας μέσα στην εβδομάδα, από το να παίρνουν το ρεπό την Παρασκευή και να έχουν ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο, που πολλές φορές κάποιος μπορεί να αργήσει να προσαρμοστεί ξανά στη ρουτίνα της δουλειάς.

Κάθε δύο εβδομάδες η εταιρία κάνει την δική της αξιολόγηση. Και βλέπει αν το νέο μέτρο αποδίδει ή αν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Έτσι όλοι φροντίζουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στη δουλειά, για να παραμείνει η 4ημερη εργασία για πάντα.

Ακόμα και στο κομμάτι των οικονομικών αποτελεσμάτων όμως, η Versa είδε τα κέρδη της σχεδόν να τριπλασιάζονται, από το περασμένο καλοκαίρι όταν και ξεκίνησε το συγκεκριμένο μοντέλο.

Το παράδειγμα των Νεοζηλανδών

Το 2018 μια άλλη εταιρία τράβηξε τα βλέμματα για τον ίδιο λόγο. Η Perpetual Guardian διαχειρίζεται καταπιστεύματα (κληρονομιές) και ακίνητη περιουσία, ενώ διαθέτει 240 εργαζομένους. Με έδρα στη Νέα Ζηλανδία.

Μέσα στο 2018 ολοκλήρωσε ένα «πείραμα» 2 μηνών. Τι περιελάμβανε αυτό: 4ημερη εργασία. Ναι, η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, για 2 μήνες. Αντί για την κλασική εβδομάδα 5 ημερών. Κατά την διάρκεια του «πειράματος» οι αμοιβές των εργαζομένων έμειναν ίδιες. Με απλά λόγια, όλοι δούλευαν 4 ημέρες και πληρώνονταν για 5 ημέρες, όπως σημειώνει το αμερικανικό CNBC.

Οι ομάδες της εταιρίας, είχαν μάλιστα στην διάθεση τους 1 μήνα για να προετοιμαστούν και να διαμορφώσουν τα νέα πλάνα τους, πριν την έναρξη του «πειράματος». Τα αποτελέσματα τελικά ήταν τόσο θετικά, που η εταιρία σκέφτεται να εφαρμόσει μόνιμα το μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα επίπεδα του άγχους τους μειώθηκαν κατά 7%. Παράλληλα, το 78% των εργαζομένων λέει ότι μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής, δουλεύοντας 4 ημέρες την εβδομάδα. Στο 5ημερο, το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 54%.

Το επίσης σημαντικό; Η απόδοση των ομάδων δεν έπεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι εργαζόμενοι έγιναν καλύτεροι στην δουλειά τους και «πιστοί» στην εταιρία, μέσα από το μοντέλο των 4 ημερών.

Καταγράφηκε επίσης ένα αυξημένο επίπεδο ομαδικής εργασίας και συνεργασίας. «Οι εργαζόμενοι λένε πώς ένιωθαν μια αμοιβαία προθυμία να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», τονίζει η εταιρία. Ενώ παράλληλα, επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι θεωρούν την 4ήμερη εργασία ως «δώρο», δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν το «κάτι παραπάνω» στην δουλειά τους, έτσι ώστε να ευχαριστήσουν την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.

Λίγους μήνες αργότερα, η ίδια εταιρία ανακοίνωσε ότι καθιερώνει επίσημα το μοντέλο 4ημερης εργασίας, για όσους εργαζόμενους το επιθυμούν. Αφού το 2μηνο πείραμα κρίθηκε πετυχημένο.

Η ελληνική περίπτωση του Skroutz

Αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως μακρινά, αξίζει να δούμε και μια ελληνική εταιρία η οποία το περασμένο καλοκαίρι εφάρμοσε το μοντέλο της 4ημερης εργασίας (για δεύτερη χρονιά(. Πρόκειται για την Skroutz, που διαθέτει και την γνωστή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών.

«Η δημιουργικότητα και η ποιοτική δουλειά προκύπτουν από ξεκούραστα μυαλά και χαρούμενους ανθρώπους», είχε σημειώσει ο συνιδρυτής του Skroutz, Γιώργος Χατζηγεωργίου, στη σχετική ανάρτηση του στο Facebook.

Ο συνιδρυτής της εταιρίας, Γιώργος Χατζηγεωργίου, μίλησε στην Καθημερινή, και εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση, ενώ περιέγραψε γενικότερα το πως είναι να δουλεύεις στο Skroutz… χωρίς να χτυπάς κάρτα. Ο ίδιος πιστεύει βαθιά ότι όποιος κάνει δημιουργική δουλειά πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο να σκέφτεται. «Το ξέρω από τον εαυτό μου. Οταν πηγαίναμε σε συνέδρια και είχαμε ελεύθερο χρόνο για συζητήσεις, έβγαιναν πολύ ωραία πράγματα. Εγώ τα ονομάζω free brain cycles, πρέπει να έχεις χρόνο να επεξεργαστείς τα προβλήματα χωρίς να είσαι πάνω στο πρόβλημα. Ως γνωστόν, οι καλύτερες ιδέες σού έρχονται στο μπάνιο».

Γενικά, οι τρεις συνιδρυτές της Skroutz (οι άλλοι δύο είναι οι Γ. Αυγουστίδης και Β. Δήμος) είναι της άποψης ότι δεν είναι οι πολλές ώρες δουλειάς που φέρνουν την επιτυχία. «Στην εταιρεία δεν χτυπάει κανείς κάρτα ούτε καταγράφεται κάπου το ωράριο. Η ώρα προσέλευσης είναι ευέλικτη, μέχρι τις 10.30 έρχεται ο κόσμος, και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. έχουμε φύγει όλοι. Για πλάκα εμείς (σ.σ. οι συνιδρυτές), αν δούμε κάποιον να κάθεται, τον διώχνουμε, “άντε έχεις και σπίτι”». Παραπάνω κάθονται μόνο όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις δραστηριότητες που παρέχει η εταιρεία καθημερινά, από μαθήματα χορού και μαθήματα αγγλικών και τουρκικών μέχρι σκάκι και γυμναστική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =