αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι απαισιόδοξοι (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη)

Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι απαισιόδοξοι (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη)

Κόντρα στο ρεύμα της παγκόσμιας επιχειρηματικής αισιοδοξίας κινείται η Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της Grant Thornton. Ενώ παγκοσμίως το 2017 ξεκίνησε με αύξηση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας κατά 5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016 φτάνοντας στο 38% παγκοσμίως, στην Ελλάδα, η απαισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών ανέρχεται σε ποσοστό 56% για το 4ο τρίμηνο του 2016, το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας που καταγράφεται στη χώρα μας κατά τα τελευταία δύο έτη.

Οι προσδοκίες για κερδοφορία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 24% των επιχειρηματιών να αναμένει κέρδη για το 2017. Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά των προσδοκιών για αύξηση τιμών (-2% από -22% το προηγούμενο 3μηνο), εξαγωγές (26% από 22%) και επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα (46% από 40%).

Ως σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αναδεικνύεται η οικονομική αβεβαιότητα (84%), ενώ ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%).

Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν κάποιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης, όπως είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πωλήσεων (58%), η επέκταση στο εξωτερικό (40%), η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (36%) και η αύξηση των επενδύσεων στο marketing (30%).

Ο κ. Βασίλης Καζάς, Managing Partner της Grant Thornton Greece, αναφέρει: «Το 2017 θα είναι η χρονιά των προκλήσεων, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα προγράμματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Κάποια από αυτά μπορεί να είναι η επένδυση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η πρόσληψη νέων εξειδικευμένων εργαζομένων, ή η έρευνα για νέες αγορές ή υπηρεσίες».

Παγκοσμίως, η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, η αισιοδοξία έχει αυξηθεί από 43% στο 54% και παρόμοια ανοδική τάση παρατηρείται σε Κίνα και Ε.Ε.

Πηγή: Ημερησία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eighteen =