αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ που έρχονται στα ελληνικά νησιά

Οι επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ που έρχονται στα ελληνικά νησιά

Ήλιος, θάλασσα και… επενδύσεις. Η άνοδος της τουριστικής ζήτησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος με τον ίδιο ρυθμό, ανεβάζει το επενδυτικό “θερμόμετρο” όχι μόνο στην αγορά της Αθήνας, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Γνωστοί ελληνικοί όμιλοι και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες καταστρώνουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους σχέδια, θέλοντας να δώσουν το “παρών” στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, καθώς οι εκτιμήσεις τόσο για την πορεία των αφίξεων ξένων τουριστών όσο και για τις εισπράξεις κάνουν λόγο για αύξηση… διαρκείας.

Βάζουν μπροστά τις μηχανές

Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται το επενδυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο το “δίδυμο” Sani-Ikos. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδαφίσεων στα ξενοδοχεία Corfu Chandris και Dassia Chandris στην Κέρκυρα, στην περιοχή της Δασιάς. Τα δύο ξενοδοχεία, που άνηκαν στον όμιλο Χανδρή, θα ανακαινιστούν πλήρως και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα λειτουργήσουν ως ενιαία μονάδα με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows τον Μάιο του 2018. H συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα που θα ετοιμαστεί θα είναι πέντε αστέρων και θα μετονομαστεί σε Ikos Dassia (το brand “Ikos Resorts” αφορά τη νέα αλυσίδα ξενοδοχείων του ομίλου Sani-Ikos, συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη, με τη συμμετοχή του αμερικανικού επενδυτικού fund Oaktree Capital Management).

Την ίδια ώρα, ο όμιλος προγραμματίζει στις αρχές του 2018, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος και για τη μονάδα Club Med Kefalos στην Κω. Το ξενοδοχείο θα ανακαινιστεί πλήρως, θα επεκταθεί και θα λειτουργήσει ως Ikos Kefalos, επίσης πέντε αστέρων, την άνοιξη του 2019. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, περιλαμβανομένης της δαπάνης για την εξαγορά της μονάδας, θα ανέλθει σε 90 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια του ξενοδοχειακού ομίλου δεν φαίνεται, εντούτοις, να εξαντλούνται μόνο στην Κέρκυρα και την Κω. Το επενδυτικό δίδυμο “χτενίζει” τους τουριστικούς προορισμούς ανά τη χώρα προς αναζήτηση νέων ευκαιριών για την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων. Εξάλλου, το πλάνο της συμφωνίας προβλέπει την ένταξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κάθε χρόνο στη νέα αλυσίδα και οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να βρίσκεται σε αναζήτηση του επόμενου ξενοδοχείου προς εξαγορά.

Το νησί των Φαιάκων βρίσκεται, όμως, στο επίκεντρο και λόγω ακόμα μίας mega επένδυσης. Το project της NCH Capital Inc., μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, στην περιοχή Κασσιόπη, έχει εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.

Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μικτού τουριστικού θερέτρου, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης, με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μονάδα (α’ φάση) προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020.

Ψηλά η Κρήτη

Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η νέα επένδυση του εισηγμένου ομίλου Καράτζη για τη δημιουργία νέου, πέντε αστέρων, ξενοδοχείου στη Χερσόνησο της Κρήτης. Η κατασκευή του συγκροτήματος, 220 κλινών, εκτιμάται πως θα αποπερατωθεί εντός διετίας. Η επένδυση είναι της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, µε το ποσό της ενίσχυσης μέσω του επενδυτικού νόμου που θα λάβει να ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν την Κρήτη να βρίσκεται στα “ραντάρ” και της αμερικανικής αλυσίδας Marriott. Ο όμιλος συνεργάζεται μέσω του brand “The Autograph Collection” με τη Ledra Hotels and Villas της οικογένειας Σπανού, με δύο μονάδες, το Domes of Elounda στην Ελούντα Λασιθίου και το επίσης 5άστερο Domes Noruz στα Χανιά.

Τα deals σε Ρόδο – Μύκονο

Το νησί των Ιπποτών αναμένει το επόμενο βήμα του πολυεθνικού κολοσσού London & Regional, με αξία χαρτοφυλακίου 9 δισ. λίρες, στον οποίο πέρασε το ξενοδοχείο Amathus στη Ρόδο. Η αξία της μονάδας ορίστηκε στα 30,5 εκατ. ευρώ. Tο ξενοδοχείο διαθέτει σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια και σπα.

Δύο νέες επενδύσεις ετοιμάζει και ο όμιλος Κολοσσός, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Η πρώτη, ύψους 45 εκατ. ευρώ, αφορά τη μετατροπή του πρώην τετράστερου Louis Colossos Beach σε resort πέντε αστέρων υπό την ονομασία Amada Colossos Resort. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι το 2018. Στην Καλλιθέα της Ρόδου, η εταιρεία κατασκευάζει και άλλη μία μονάδα, το ξενοδοχείο 5 αστέρων “Marvel Luxury”, δυναμικότητας 222 δωματίων. Το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία της μονάδας αναμένεται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ξενοδοχείου Capsis στον επιχειρηματία Νίκο Κούτρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Eurobank (το ύψος της πώλησης υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ). Η μονάδα, που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η Ντία Καψή, χρήζει ριζικής ανακαίνισης ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, τη Μύκονο, επέλεξε ο όμιλος Μήτση για να υλοποιήσει το νέο του επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ανακαίνιση και αναβάθμιση των μονάδων που λειτουργεί σε διάφορους προορισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων το Sofitel στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, στα άμεσα σχέδια του ομίλου είναι η δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος διαμερισμάτων και σουιτών περίπου 100 κλινών σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 150 στρεμμάτων στη Μύκονο.

“Απογείωση” μέσω Fraport

Η συμφωνία για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων δημιουργεί νέα δεδομένα για την τουριστική ζήτηση και ανεβάζει τις “μετοχές” των προορισμών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα παραλάβει τα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδος, Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη, Σκιάθος) στα μέσα Μαρτίου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών-γραφειοκρατικών διαβημάτων, ενώ κατά την παραλαβή των αερολιμένων οι νέοι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν το τίμημα ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση το σχήμα Fraport-Slentel θα επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια αναβάθμισης κάθε αερολιμένα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eighteen =