Μπορεί σε Ευρώπη και Αμερική οι πολιτικοί να κρίνονται από το πόσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατάφεραν να δημιουργήσουν, όμως, στην Ελλάδα περισσότερη σημασία φαίνεται να έχει πόσες και ποιες επενδύσεις κατάφεραν να “παγώσουν”.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα: από 24% του ΑΕΠ το 2007, οι επενδύσεις μειώθηκαν το 2017 στο 12,6% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20,1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Επενδυτικά σχέδια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ καρκινοβατούν τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση να θέτει σε χαμηλή προτεραιότητα την άμεση υλοποίησή τους. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) έχει να συνεδριάσει από το Νοέμβριο του 2017.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, η μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, προϋπολογισμού της τάξης των 2 δισ. ευρώ παραμένει, σε διαρκή ομηρία, με την ελληνική πολιτεία να αρνείται να χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες ρουτίνας.
Το τελευταίο επεισόδιο στο έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού, που συνοδεύεται από 16 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά το εξώδικο αίτημα της Ελληνικός Χρυσός για καταβολή αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει η εφημερίδα “Κεφάλαιο”, η περίοδος προπαρασκευής των Μεταλλείων Κασσάνδρας που θα έπρεπε να διαρκέσει, από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάιο του 2015, έχει ήδη παραταθεί κατά 39 μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2015 έως σήμερα.
Κατά συνέπεια δεν κατέστη εφικτό να ξεκινήσει, όπως, αρχικά, προβλεπόταν η περίοδος εκμετάλλευσης του υποέργου των Σκουριών. Η εταιρεία, εκτός από τη ζημιά 664,5 εκατ. ευρώ λόγω καθυστέρησης της έναρξης περιόδου εκμετάλλευσης, υπολογίζει σε 74,6 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος της απώλειας λόγω της καθυστέρησης της περιόδου προπαρασκευής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Τοποθετεί ακόμη, σε ημερήσια βάση, τη ζημιά από την καθυστέρηση της περιόδου προπαρασκευής και από διαφυγόντα έσοδα σε 36,2 χιλ. ευρώ και 664,5 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.
Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, η επένδυση της Blackrock, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens έχει οδηγηθεί στις καλένδες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε τουλάχιστον δύο χρόνια για να υπογράψει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Ωστόσο, από τα Χριστούγεννα του 2007 που η εταιρεία ανάπτυξης του έργου Artume αγόρασε το οικόπεδο επί των οδών Λ. Κηφισού 60 και Ηρούς στην Αθήνα, τίποτα δεν έχει παραμείνει ίδιο στην ελληνική οικονομία. Έως σήμερα, οι ξένοι επενδυτές έχουν δαπανήσει 130 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι νεωτέρας, έχουν αποφασίσει να αναστείλουν την υλοποίηση του project.
Κρίσιμες ακόμη ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας δεν προχωρούν, με αυτή της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Στα ΕΛΠΕ μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρείται το 50,1% των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα και την πλευρά Λάτση το 30,1% από 45,47% που κατέχει σήμερα.
Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται αντιμέτωπη με την τορπίλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ζητά την υποβολή δημόσιας προσφοράς από τον προτιμητέο επενδυτή για το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας που βρίσκεται στη διασπορά. Αυτό τη στιγμή που τα νομικά γραφεία, που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία, γνωμοδότησαν πως δεν είναι απαραίτητη η υποχρέωση της δημόσιας πρότασης, επειδή πρόκειται για αποκρατικοποίηση.
Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμμείνει στην άποψη της, τότε, όπως αναφέρουν στην αγορά, ο διαγωνισμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Κι αυτό διότι είναι αβέβαιο εάν το επιχειρηματικό σχέδιο κάποιων από τους δύο ενδιαφερόμενους (Vitol και Glencore) θα περιλάμβανε την εξαγορά ποσοστού μεγαλύτερου από το 50,1% των ΕΛΠΕ.
Ένα χρόνο έχει να συνεδριάσει η ΔΕΑ
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στην επενδυτική κοινότητα το γεγονός ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει να συνεδριάσει από το Νοέμβριο του 2017. Ως αποτέλεσμα, στην…ουρά αναμονής βρίσκονται επενδυτικά σχέδια της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το παραθεριστικό χωριό με προϋπολογισμό 123 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η εταιρεία Sportsland στην περιοχή Ασωπίας στο νομό Βοιωτίας.
Το σύνθετο εμπορικό κέντρο με προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο όμιλος Κωνσταντίνου σε έκταση 90 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπως και τουριστικές επενδύσεις και έργα υλοποίησης φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πηγή: Capital.gr