07/12/24

Οι επενδύσεις στα ακίνητα από ξένους και η Golden Visa

Με δύο σημαντικά όπλα αναμένεται να εισέλθει η Ελλάδα στη «μάχη» για την επιστροφή των ξένων επενδυτών ακινήτων, έστω και αν αυτή αναμένεται να αναθερμανθεί για τα καλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι ευκολότερη η μετακίνηση από χώρα σε χώρα. Τα δύο αυτά όπλα είναι, κατ’ αρχάς, το ισχυρό διαβατήριο που προσφέρει η χώρα και, δευτερευόντως, η υψηλή θέση της (συγκριτικά με άλλες χώρες που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης) στον δείκτη ποιότητας εκπαίδευσης.

Το 2020, το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής στους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα υπέστη κατακόρυφη πτώση. Η πανδημία και η αδυναμία των ενδιαφερόμενων επενδυτών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες αγοράς ακινήτου και έκδοσης άδειας παραμονής, είχαν ως αποτέλεσμα να εκδοθούν συνολικά 403 νέες άδειες. Πρόκειται για αριθμό που αποτελεί πτώση της τάξεως του 88,5%, σε σύγκριση με τις 3.504 άδειες που χορηγήθηκαν το 2019, έτος-ρεκόρ για το πρόγραμμα Golden Visa. Από την αρχή του προγράμματος και μέχρι και το 2020, έχουν εκδοθεί συνολικά 8.011 άδειες. Με βάση τον ετήσιο δείκτη Henley Passport Index για το 2021, το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην όγδοη θέση, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε 184 χώρες του κόσμου χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας.

Ασφαλώς, για να λάβει κανείς διαβατήριο, θα πρέπει να συμπληρώσει επτά συνεχόμενα έτη παραμονής στη χώρα για τουλάχιστον έξι μήνες ετησίως. Μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής της νοτίου Ευρώπης, που επίσης προσφέρουν προγράμματα χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., η Ισπανία, η Μάλτα και η Ιταλία συναγωνίζονται επάξια το ελληνικό διαβατήριο. Η Μάλτα κατατάσσεται μαζί με την Ελλάδα στην όγδοη θέση, ενώ το ιταλικό και το ισπανικό διαβατήριο προσφέρουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε 188 χώρες, τέσσερις περισσότερες. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται για τρίτο διαδοχικό έτος το διαβατήριο της Ιαπωνίας, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε 191 χώρες. 

Θετική είναι όμως και η κατάταξη της χώρας σε μία ακόμη λίστα, την οποία λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές από τρίτες χώρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση προγραμμάτων επενδυτικών μετανάστευσης, τύπου Golden Visa. Ο λόγος για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σε σχετική ανάλυσή της, η εξειδικευμένη εταιρεία επενδυτικών προγραμμάτων μετανάστευσης Astons σημειώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει ένα ιδιαίτερο ελκυστικό πακέτο προς τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, συνδυάζει ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζας», με χαμηλό όριο επένδυσης ύψους 250.000 ευρώ (από τα φθηνότερα στην Ευρώπη, μαζί με εκείνα της Ελβετίας και της Τουρκίας), αλλά και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Εξαιρώντας την Ελβετία, η Ελλάδα έχει το δεύτερο ελκυστικότερο πακέτο, με τον δείκτη εκπαίδευσης να είναι ο ένατος καλύτερος μεταξύ των 22 χωρών παγκοσμίως, που προσφέρουν και προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται πάνω από άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους Κινέζους που έχουν επενδύσει στη χώρα μας, έχουν μετακινηθεί μαζί με την οικογένειά τους στην Ελλάδα κι έχουν εγγράψει τα παιδιά τους στα ιδιωτικά διεθνή σχολεία της Αθήνας, όπου το κόστος των διδάκτρων είναι ένα κλάσμα του αντίστοιχου στη Σαγκάη ή στο Πεκίνο. 

Πηγή: Καθημερινή

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =