αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι επενδύσεις που «κοιτούν» στην Ελλάδα τα funds από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι επενδύσεις που «κοιτούν» στην Ελλάδα τα funds από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με άξονα την ευρύτερη ισχυροποίηση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Η συνάντηση, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, έρχεται ως συνέχεια της προ ολίγων εβδομάδων επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην αραβική χώρα, κατά την οποία αποτυπώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων αλλά και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις και συνεργασίες των ΗΑΕ σε σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας.

Οι προσδοκίες από ελληνικής πλευράς είναι υψηλές, καθώς πρόθεσή είναι να κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια από την περιοχή του Κόλπου που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά “να αποτελέσουν μέρος του success story της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Εμιράτο.

Αντίστοιχα, από πλευράς ΗΑΕ έχει εκφραστεί η πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός κεφαλαίων από το αραβικό ομοσπονδιακό κράτος σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, οι υποδομές, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η ψηφιακή διακυβέρνηση, σε σειρά αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών σε τομείς όπως ο πολιτισμός (στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΗΑΕ με το Λούβρο), το περιβάλλον και η άμυνα.

Προπομπός

Τα θετικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση είχαν δοθεί από το περασμένο φθινόπωρο, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και τα σαφή σημάδια για την ανάταξη της εγχώριας οικονομίας.

Τότε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ελλάδα σε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου είχε διαμηνύσει πως οι σχέσεις Ελλάδος ΗΑΕ είναι άριστες, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια, εστιάζοντας στο γεγονός πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για μια σειρά από τοποθετήσεις στην Ελλάδα, σε συνέχεια σημαντικών επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν.

Ακολούθως, σημαίνοντα χαρακτήρα είχε και η υπογραφή στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ για το 2020.

Έτσι, σε συνέχεια της κυβερνητικής αποστολής με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, αλλά και της προ ημερών επίσκεψης του Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δημητριάδη, στα ΗΑΕ, τριάντα μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Φόρουμ.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των διμερών επαφών είναι πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ τέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Sultan Ahmed Al Jaber, ο οποίος συγχρόνως είναι Γενικός Διευθυντής και CEO στην κρατική εταιρία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi National Oil Company – ADNOC Group) και Πρόεδρος της Masdar (γνωστής και ως Abu Dhabi Future Energy Company) που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη συμπράττει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =