αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι εξελίξεις στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

Οι εξελίξεις στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι συζητήσεις μεταξύ της Folli Follie και των ομολογιούχων πιστωτών της, με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης).

Όπως αναφέρει το Capital.gr, επειτα από την έγκριση των κατόχων Swissbonds και Eurobonds επί του tern sheet στις 20 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών εργάζονται πάνω σε ένα πλάνο για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητείται αφορά στην μετοχική συμμετοχή της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (OpsCo). Συγκεκριμένα, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, στο νέο σχήμα που θα προκύψει, η οικογένεια Κουτσολιούτσου εμφανίζεται να διατηρεί συγκριτικά υψηλό ποσοστό.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως εάν οι πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης λογιστικών στοιχείων εδώ και πολλές δεκαετίες παραμείνουν μετοχικά στο προσκήνιο την επόμενη ημέρα, είναι επίφοβο το δικαστήριο που θα εξετάσει την αίτηση για τον άρθρο 106 β,δ να εκδώσει αρνητική απόφαση. Για το λόγο αυτό αναζητείται φόρμουλα ώστε το ποσοστό της οικογένειας στο νέο σχήμα να κυμανθεί ακόμη και κάτω του 5%.

Προς την κατεύθυνση αυτή τις τελευταίες εβδομάδες αναζητείται ο μηχανισμός που θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, μέσω της αύξησης του ποσοστού των ομολογιούχων, καθώς και την πάγια πρόθεση της εταιρείας να εξασφαλιστεί ενδιάμεση χρηματοδότηση. Ιδεατό θα ήταν η εξασφάλιση κεφαλαίων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ως interim financing, κεφάλαια που θα αποδειχθούν πολύτιμα καθώς λόγω του lockdown που αποφασίστηκε για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού έχουν επηρεαστεί οι ταμειακές ροές της FFG.

Μεταξύ άλλων προτάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι το παλαιότερο σχέδιο να δοθούν ως collateral για την εξασφάλιση δανείου εταιρικά ακίνητα της Folli Folli, του Μινιόν συμπεριλαμβανομένου, που δεν έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, είτε να πωληθούν με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων.

Τα μερίσματα από Dufry – θυγατρικές

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και εάν δεν καταστεί δυνατή η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ή αυτή είναι μικρότερη του αναμενόμενου, η Folli Follie εμφανίζεται να διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να αντέξει έως την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης, ρευστότητα που αναμένεται να ενισχυθεί από τα μερίσματα ως κάτοχος του γνωστού “πακέτου” μετοχών της Dufry και από τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, αλλά και από περικοπές εξόδων.

Μεταξύ αυτών των περικοπών περιλαμβάνεται και το “πάρτι” δαπανών που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα και σε άλλα προσωπικά έξοδα της οικογένειας Κουτσολιούτσου τα οποία συνέχιζε να πληρώνει η εταιρεία, όπως αποκάλυψε το Capital.gr., έως σήμερα.

Το νέο ΔΣ της εταιρείας που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο τοποθετήθηκε με δικαστική συνδρομή την οποία ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε πρόσφατα να επιστραφούν 13 εταιρικά αυτοκίνητα τα έξοδα των οποίων πληρώνει η Folli Follie, μεταξύ των οποίων ορισμένα ιδιαιτέρως πολυτελή, ενώ διέκοψε τη μισθοδοσία κηπουρών, μαγείρων, υπηρετικού προσωπικού και προσωπικού ασφαλείας που διατηρούσε η οικογένεια, με ποσά ιδιαίτερα υψηλά που πλήρωνε η εταιρεία.

Ως “αντίδραση”, η πλευρά Κουτσολιούτσου επανέφερε το γνωστό θέμα της απαίτησης περίπου 38 εκατ. ευρώ που δήθεν έχει δανείσει στην εταιρεία και περίπου 6,3 εκατ. για μισθούς έναντι υπηρεσιών του Δ. Κουτσολιούτσου στη θυγατρική της Ασίας, FF Group Sourcing Ltd., την εταιρεία που είναι στο κέντρο της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων του ομίλου.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι γνωστοί εδώ και πολλούς μήνες, με την PwC να αναφέρει στο πιστοποιητικό που εξέδωσε στο πλαίσιο του ελέγχου των αναμορφωμένων οικονομικών στοιχείων 2017 πως αν και υπάρχει σχετική λογιστική εγγραφή στον αναμορφωμένο ισολογισμό, από τις παρατηρήσεις της δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν οι συναλλαγές, ούτε προέκυψαν τεκμήρια (συμβάσεις κλπ) που να τις επιβεβαιώνουν.

Σε κάθε περίπτωση το νέο ΔΣ της εταιρείας εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της καλύτερης δυνατής λύσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Παράλληλα έχει σταματήσει να εξετάζει προτεινόμενες από συγκεκριμένες πλευρές λύσεις, δηλαδή, τύπου CERIECO και Callian για τις οποίες έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα ζητήματα που δεν εξασφαλίζουν το mandate που έχει δοθεί, ήτοι να εξυγιανθεί η εταιρεία και μέσω αυτής της διαδικασίας να αποκατασταθεί το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτό είναι επιτακτικό να επιλυθεί το ζήτημα της νομικής κάλυψης των μελών του ΔΣ της FFG έναντι πιθανών αποζημιώσεων και κάθε άλλης απαίτησης που δύναται μελλοντικά να διεκδικήσουν τρίτοι και πολύ πιθανόν οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία και τη διοίκησή της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =