αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της 13ης σύνταξης

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της 13ης σύνταξης

Οι Ελβετοί ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της καταβολής μιας 13ης σύνταξης, κάνοντας «ιστορικό» βήμα σύμφωνα με τους υποστηρικτές της σχετικής πρότασης, όμως απέρριψαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η πρόταση υπέρ μιας 13ης σύνταξης συγκέντρωσε 58,2% των ψήφων στη χώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά, αλλά σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν επίσης πως συγκέντρωσε πλειοψηφία σε περισσότερα από τα μισά από τα 26 ελβετικά καντόνια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να υιοθετηθεί.

Αντίθετα, η πρόταση με στόχο τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη πλειονότητα των εκλογέων ήταν υπέρ της πρώτης πρωτοβουλίας, πρότασης των συνδικάτων με τίτλο «Για να ζεις καλύτερα τη σύνταξή σου» η οποία προβλέπει την καταβολή μιας 13ης σύνταξης κατ’ έτος, όπως πολλοί Ελβετοί εργαζόμενοι παίρνουν ένα 13ο μισθό.

Οι μηνιαίες συντάξεις της ελβετικής κοινωνικής ασφάλισης έχουν πλαφόν τα 2.450 ελβετικά φράγκα (2.570 ευρώ) για ένα πρόσωπο που ζει μόνο και τα 3.675 φράγκα για παντρεμένο ζευγάρι, σε μία χώρα η οποία κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο. Η κατώτατη σύνταξη είναι 1.225 ελβετικά φράγκα (1.393 ευρώ) το μήνα.

Στην πόλη, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος τριών δωματίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 φράγκα (3.150 ευρώ). Ενας καφές κοστίζει περισσότερο από πέντε φράγκα.

Η πρωτοβουλία έχει προηγούμενο στην Ευρώπη: το γειτονικό Λιχτενστάιν, άλλη ακριβή χώρα που χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο, είχε υιοθετήσει πριν από χρόνια παρόμοιο σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ: Μιλήσαμε με έναν Έλληνα που δουλεύει τους χειμώνες στην Ελβετία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =