Οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος σκανάρουν τις ασυνείδητες κινήσεις μας και τις αποκωδικοποιούν για να καταλάβουν τι πραγματικά σκεφτόμαστε.
Αλλά το σπουδαίο είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι τόσο γνώστης όσο αυτοί.
Γνωρίζουμε ότι το 7% όλης της επικοινωνίας είναι αυτό που λέμε, και το 38% είναι ο τόνος αυτού που λέμε. Ωστόσο, ένα επιβλητικό 55% είναι η γλώσσα του σώματος. Επομένως, εάν θέλετε να μάθετε τι πραγματικά σκέφτεται ένα άτομο, πρέπει να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματός του. Και εδώ έρχονται οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος. Και παραθέτουν 5 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να «διαβάζεις» τους άλλους.
1. Τα ανασηκωμένα φρύδια είναι σημάδι δυσφορίας
Συχνά ανασηκώνουμε τα φρύδια μας ως ένδειξη έκπληξης. Για παράδειγμα, όταν συναντάμε κάποιον που δεν περιμέναμε να δούμε, τα φρύδια μας να ανασηκώνονται αυτόματα. Εκτός από την έκπληξη, οι μελέτες δείχνουν ότι ο φόβος και η ανησυχία μπορούν επίσης να προκαλέσουν άνοδο των φρυδιών.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα άνετο, χαλαρό περιβάλλον, συζητώντας με έναν φίλο, σηκώστε τα φρύδια σας και δείτε τι θα σας πει. Αυτομάτως θα υποθέσει… ότι κάτι δεν πάει καλά.
Οπότε στο μέλλον, όταν δείτε σηκωμένα φρύδια, δώστε προσοχή. Το άτομο που μιλάει δεν είναι χαρούμενο για κάτι. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα ανασηκωμένα φρύδια σε συνδυασμό με άλλες χειρονομίες μπορεί να σημαίνουν υποταγή.
2. Αν κάποιος σε κοιτά κατευθείαν στα μάτια είναι σημάδι έλξης
Τα μάτια είναι πραγματικά τα παράθυρα της ψυχής. Ίσως έχεις έναν φίλο που όταν σε ακούει, καρφώνει το βλέμμα του πάνω σου. Σε κάνει να νιώθεις το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο.
Η έρευνα το υποστηρίζει. Η παρατεταμένη οπτική επαφή είναι ένδειξη ενδιαφέροντος. Σημαίνει ότι προσέχουν τι λέτε. Δεν υπάρχουν περισπασμοί, είναι εστιασμένοι σε εσάς.
Αντίθετα, η συχνή διακοπή της οπτικής επαφής ή το βλέμμα που κοιτά μακριά είναι ένα σημάδι… αδιαφορίας. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οι διεσταλμένες κόρες. Έχετε ακούσει για τα «μάτια της κρεβατοκάμαρας»; Αυτό συμβαίνει επειδή οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται όταν διεγειρόμαστε.
3. Η επιστήμη πίσω από το πραγματικό χαμόγελο
Τα αυθεντικά χαμόγελα φτάνουν… στα μάτια. Τα ψεύτικα χαμόγελα χρησιμοποιούν μόνο το στόμα. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι αυτό είναι σημαντικό, αλλά πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το χαμόγελο για να κρύψουν αυτό που πραγματικά αισθάνονται. Το να μπορείτε να εντοπίσετε ένα αληθινό ή ψεύτικο χαμόγελο, σας επιτρέπει να δείτε εάν ένα άτομο είναι χαρούμενο ή προβληματισμένο.
Ένα γνήσιο χαμόγελο είναι αδύνατο να πλαστογραφηθεί. Τα αληθινά χαμόγελα ονομάζονται χαμόγελα Duchenne καθώς ανυψώνουν τον μυ του μάγουλου που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία αυλακώσεων γύρω από τα μάτια. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι απλά δεν μπορείτε να προσποιηθείτε την κίνηση αυτού του μυός. Έτσι, αν κάποιος είναι αληθινά ευτυχισμένος, θα δείτε τα… τσαλακώματα.
4. Ανοιχτές παλάμες που δείχνουν ειλικρίνεια
Όπως και με το σήκωμα των ώμων, έτσι συνδέουμε τις ανοιχτές παλάμες με τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια. Αυτό έχει επίσης τις ρίζες του στην εξελικτική επιβίωση. Όταν εκθέτουμε οποιοδήποτε μέρος του σώματός μας, ιδιαίτερα τα ευάλωτα μέρη, δείχνουμε μια υποτακτική πλευρά. Όπως ένας σκύλος θα κυλήσει στην κοιλιά του για να δείξει υποταγή.
Με παρόμοιο τρόπο δείχνουμε τις παλάμες μας για να καταλάβει ο άλλος ότι είμαστε άοπλοι. Δηλώνει επίσης ειλικρίνεια.
5. Προσέξτε τι κάνει το στόμα, όχι τι λέει
Θα πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα των ανθρώπων. Ωστόσο, οι κινήσεις και οι εκφράσεις είναι πολύ πιο ενδεικτικές:
Αν δαγκώνει το κάτω χείλος – κάποιος νιώθει ανησυχία, φόβο, νευρικότητα ή ανασφάλεια.
Καλύπτουν το στόμα – λένε ψέματα ή θέλουν να σταματούν υποσυνείδητα από το να πουν κάτι βλαβερό.
Χαμόγελο – αν δεν είναι γνήσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει σαρκασμό, κυνισμό ή ψεύτικη ευτυχία.
Σφιγμένα χείλη – δείχνει αποδοκιμασία, δυσπιστία, αποστροφή ή σταμάτημα ενός ξεσπάσματος.