αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι δύο χώροι που θα μετατραπούν σε κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα

Οι δύο χώροι που θα μετατραπούν σε κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα

Δύο νέα κέντρα καινοτομίας αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα, με στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις startups αλλά και σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το ευρύτερο πεδίο της καινοτομίας.

Στην Αθήνα, αυτό θα γίνει μέσω του Κέντρου Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο παλιό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με αρχικό προϋπολογισμό 58,5 εκατ. ευρώ, με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.  Βέβαια μιλάμε για έναν χώρο ο οποίος περιλαμβάνει παλιά ακίνητα, και θα χρειαστεί ολικό «λίφτινγκ» για να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας.

Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη χώρα. Το ThessINTEC θα αποτελέσει μια μεγάλη ζώνη καινοτομίας και έρευνας, που θα αξιοποιείται τόσο από μεγάλες ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς όσο και από ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων και τεχνολογικές startups. Πρόσφατα έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κέντρου με τη μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο του ακινήτου 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει το Επιστημονικό Πάρκο.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μέχρι το τέλος του 2021, ο μη κερδοσκοπικός φορέας που θα συσταθεί για την ανάπτυξη του πάρκου να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και να έχει διασφαλίσει τους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς πόρους. Ειδάλλως, το ακίνητο θα μεταβιβαστεί εκ νέου στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Το έργο αποτελεί επένδυση 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), κεφάλαια που αναμένεται να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, από δανεισμό, αλλά και δωρεές, ενώ, ήδη, 250.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί για την κατάρτιση αρχικών μελετών και του business plan του έργου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 4 =