αρχικηVIRALΟι δημοσιογράφοι, οι χειρούργοι και οι άλλοι: Τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς

Οι δημοσιογράφοι, οι χειρούργοι και οι άλλοι: Τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς

Οι ψυχοπαθείς είναι δύσκολο να εντοπιστούν τις περισσότερες φορές. Δεν πρόκειται για τους μανιακούς χαρακτήρες που βλέπετε στις ταινίες ή διαβάσετε στα βιβλία. Συχνά, οι ψυχοπαθείς εμφανίζονται κανονικοί, γεγονός που τους καθιστά δύσκολο να αναγνωριστούν.

Στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, ή το DSM-5, κάποιος με ψυχοπαθητικό τύπο προσωπικότητας ορίζεται ως κάποιος που έχει μια μεγαλοπρεπή αίσθηση του εαυτού του και μια ικανότητα να χειρίζεται άλλους ανθρώπους. Αλλά μια διάγνωση είναι σπάνια απλή.

Ένα πράγμα που οι ψυχοπαθείς τείνουν να έχουν κοινό είναι οι σταδιοδρομίες που ακολουθούν. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να βρείτε πολλούς σε ηγετικές θέσεις εξαιτίας της σκληρότητας, αλλά και του γεγονότος πως είναι ατρόμητοι. Είναι πολύ καλοί στην λήψη αποφάσεων, αλλά δεν είναι τόσο καλοί σε επαγγέλματα όπως η νοσηλευτική ή η θεραπεία.

Ο Κέβιν Ντάτον, Βρετανός ψυχολόγος και συγγραφέας, ειδικεύεται στη μελέτη της ψυχοπάθειας. Στο βιβλίο του «Η Σοφία των Ψυχοπαθών: Τι μπορούν να μας διδάξουν οι Άγιοι, οι κατάσκοποι και οι κατά συρροή δολοφόνοι για την επιτυχία», έκανε μια λίστα με τις θέσεις εργασίας που προσελκύουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς.

Οι «λειτουργικοί ψυχοπαθείς», όπως τους ονομάζει, «χρησιμοποιούν τις φιλόδοξες και χαρισματικές προσωπικότητές τους για να πετύχουν στην κοινωνία της γενικής κυριαρχίας». Με άλλα λόγια, οι ψυχοπαθείς συχνά ζουν ως κανονικοί άνθρωποι.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι 10 κορυφαίες επιλογές σταδιοδρομίας για τους ψυχοπαθείς, κατατάσσοντάς την σε αύξουσα τάξη κατά δημοτικότητα. Μάλλον θα εκπλαγείτε

10. Δημόσιοι υπάλληλοι

Το να είσαι δημόσιος υπάλληλος είναι η 10η πιο δημοφιλής επιλογή σταδιοδρομίας για τους ψυχοπαθείς, σύμφωνα με τον Ντάτον. Στην πραγματικότητα, το 2014 οι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσλάβουν ψυχοπαθείς για να «διατηρούν την τάξη» επειδή διαχειρίζονται «πολύ καλά τις κρίσεις», ενώ «δεν έχουν συναισθήματα για άλλους, ούτε ηθικούς κώδικες και τείνουν να είναι πολύ έξυπνοι και λογικοί».

9. Chef

Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς δεν έχουν καμία πρόθεση να βλάψουν τους άλλους, οπότε μην ανησυχείτε για το γεγονός ότι οι σεφ έχουν πρόσβαση σε φλόγες και μαχαίρια κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους. Οι ψυχοπαθείς ευδοκιμούν στο χάος, όπου άλλοι άνθρωποι μπορεί να αποτύχουν, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που δουλεύουν τόσο καλά σε μια κουραστική κουζίνα.

8. Κληρικοί

Σε ένα άρθρο του blog η Ψυχολογία Σήμερα, ο βετεράνος του FBI Τζο Ναβάρο εξηγεί ορισμένους από τους λόγους που οι ψυχοπαθητικοί άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια καριέρα στο κλήρο. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν να παρέχουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα δίνουν νομιμότητα στις πράξεις τους. Επίσης, είναι εύκολο να γίνουν συμμαχίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν στους χειραγωγούς το πλεονέκτημα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

7. Αστυνομικοί 

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών είναι πως λειτουργούν πολύ ψύχραιμα κάτω από το άγχος. Οι αστυνομικοί έχουν πολύ έντονη και επικίνδυνη δουλειά, γι ‘αυτό αποτελεί τεράστιο προτέρημα εάν κάποιος παραμένει ήρεμος σε μια κρίση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η επιβολή του νόμου είναι μια δημοφιλής επιλογή σταδιοδρομίας για τους ψυχοπαθείς.

6. Δημοσιογράφοι

Στη λίστα του ο Ντάτον παραθέτει μερικά από τα γνωρίσματα των ψυχοπαθών. Ανάμεσα τους είναι η ως γοητεία, η εστίαση, η σκληρότητα και η δράση – τα οποία είναι όλα ωφέλιμα στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες και πρέπει να ληφθούν απαντήσεις και πληροφορίες από πηγές.

5. Χειρούργοι

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Bulletin του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας, προσπάθησε να ανακαλύψει εάν οι χειρουργοί ήταν πιθανό να είναι ψυχοπαθείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σύμβουλοι στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία βαθμολογούνται υψηλότερα σε μια κλίμακα ψυχοπαθητικής προσωπικότητας από τους συμβούλους των γενικών νοσοκομειακών. Πιθανοί λόγοι που δόθηκαν από τους ερευνητές είναι ότι «η ασυλία στο άγχος είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας των γιατρών», και οι χειρουργοί πρέπει να παίρνουν γρήγορες και δύσκολες αποφάσεις καθημερινά.

4. Πωλητές

Ένα ψυχοπαθητικό άτομο που δουλεύει στις πωλήσεις μάλλον παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως η ξεδιάντροπη αυτοπροβολή, η κλοπή των επαφών των άλλων ανθρώπων, η αδιάκοπη επιθυμία να κερδίσουν τα περισσότερα χρήματα και η ανικανότητα να γίνουν παίκτης της ομάδας. Ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός σας, αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε ο χειρότερος εφιάλτης σας, είτε είστε ο ιδανικός υποψήφιος για μια καριέρα στις πωλήσεις.

3. Παρουσιαστής εκπομπών τηλεόρασης ή ραδιοφώνου

Ορισμένοι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν επίσης ναρκισσισμό, το οποίο είναι αναμφισβήτητα χρήσιμο σε μια εργασία που απαιτεί πολλή δημόσια προβολή. Η δημοτικότητα αυτής της επιλογής σταδιοδρομίας για τους ψυχοπαθείς μπορεί επίσης να είναι επειδή η δουλειά ενός παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής ή ενός παραγωγού ραδιοφώνου απαιτεί επίσης να παραμένουν ήρεμοι μπροστά στην πίεση.

2. Δικηγόροι

Στο «Εξομολογήσεις ενός κοινωνοπαθητικού: μια κρυφή ζωή στην επιφάνεια », ο συγγραφέας Μ. Ε. Τόμας, ένας αυτοανακηρυγμένος κοινωνοπαθητικός, ισχυρίζεται ότι η ασθένεια του τον βοήθησε να είναι καλύτερος δικηγόρος. Τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση, η ψυχρότητα και η δόλια γοητεία μπορεί να είναι χρήσιμα για τους δικηγόρους. Στο σωστό πλαίσιο, μάλιστα θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον εξαιρετικό.

1. Διευθύνων σύμβουλος

Οι ψυχοπαθείς έχουν κάτι που ονομάζεται «ανθεκτικότητα στο χάος». Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι διατηρούν την ψυχραιμία τους κάτω από το άγχος – αλλά δημιουργούν επίσης μερικές φορές άσχημες δυσκολίες για όλους τους άλλους, επειδή νιώθουν καλά όταν όλοι γύρω τους αγωνίζονται να τα καταφέρουν. Κάποιοι ψυχοπαθείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο για να ανέβουν στη σκάλα σταδιοδρομίας μέχρι την κορυφή. Άλλοι δεν είναι αναγκαστικά τόσο χειραγωγοί, και φτάνουν στην κορυφή μέσω των δεξιοτήτων τους και μόνο.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − 3 =