αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι αφίξεις τουριστών αυξάνονται, η πληρότητα των ξενοδοχείων… πέφτει

Οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται, η πληρότητα των ξενοδοχείων… πέφτει

Μαγική εικόνα εξακολουθεί να θυμίζει η κατάσταση των πληροτήτων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, καθώς και στο οκτάμηνο ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έσπασαν κάθε ρεκόρ ανόδου, οι πληρότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το «έλλειμμα» αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εμφάνισαν μείωση πληροτήτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η άνοδος των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν στο 4,32%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το ίδιο διάστημα εμφανίζουν αύξηση κατά 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Το αρνητικό αυτό στοιχείο αποδυναμώνεται έως έναν βαθμό από το γεγονός ότι η μέση τιμή δωματίου είναι αυξημένη κατά 4,2%, στα 94,78 ευρώ, και η μέση τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 3%, στα 72,43 ευρώ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πάντως, οι πληρότητες είναι αυξημένες κατά 1% και 0,3% αντίστοιχα, αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερα από τις αφίξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρος Βασιλικός, αποδίδει το «έλλειμμα» αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα της οικονομίας διαμοιρασμού, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην τουριστική αγορά. Μια τελευταία έρευνα που έγινε μεταξύ των μελών της ΕΞΑΑΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10.000 καταλύματα αυτού του τύπου. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν υποσχεθεί μία νομοθετική ρύθμιση με στόχο την ένταξη του φαινομένου στην πραγματική οικονομία με την επιβολή φορολογίας στην πηγή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι. Βέβαια και η φορολόγηση του τομέα δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η δραστηριότητά του, ωστόσο, όπως σημειώνουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, δεν θα είναι άνισος ο ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =