αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι απρόσμενοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταστρέψεις μια συνέντευξη για δουλειά, πριν ανοίξεις το στόμα σου

Οι απρόσμενοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταστρέψεις μια συνέντευξη για δουλειά, πριν ανοίξεις το στόμα σου

Το τηλέφωνο έχει χτυπήσει. Και έχει γίνει η πρόσκληση για τη συνέντευξη που αφορά τη θέση εργασίας την οποία τόσο θέλεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Πολλοί, αφιερώνουν πολλές ώρες έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την επαγγελματική συνέντευξη. Εστιάζοντας κυρίως στο τι θα πουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μια job interview πριν καν ανοίξεις το στόμα σου. Πράγματα- έκπληξη, που μπορούν να δημιουργήσουν μια κακή εντύπωση για εσένα, η οποία θα είναι δύσκολο να αλλάξει, όσο καλά… κι αν τα πεις στα λόγια. Το αμερικανικό FastCompany.com συνέλεξε τα απρόσμενα σημεία που πρέπει να προσέξεις.

Πρώτα από όλα, παίζει ρόλο η χειραψία. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το CareerBuilder, το 22% των στελεχών θεωρούν κακό σημάδι την αδύναμη χειραψία ενός υποψηφίου. Από την άλλη, το 9% θεωρεί κακή μια πολύ δυνατή κίνηση. Στην πραγματικότητα, η χειραψία πρέπει να είναι δυναμική, αλλά όχι υπερβολικά ώστε… να διαλύσετε το χέρι του συνομιλητή σας.

Επίσης, αν δεν κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Πολλά στελέχη εταιριών, θεωρούν ότι αν ένας υποψήφιος αποφεύγει να τους κοιτά στα μάτια, δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Ένα ακόμα φαινόμενο, το οποίο το παρατηρούμε και στην Ελλάδα, είναι να φτάσει ο υποψήφιος με άδεια χέρια. Η άλλη πλευρά ζητά το βιογραφικό, αλλά εσείς είστε στην άβολη θέση να πείτε ότι δεν το έχετε μαζί. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας, που επάνω θα έχει όλα τα στοιχεία σας.

Τα ρούχα παίζουν φυσικά τον ρόλο τους. Αποφύγετε τις ακραίες επιλογές. Τα ρούχα που θα επιλέξετε πρέπει να ταιριάζουν στο προφίλ της εταιρίας στην οποία πάτε. Επίσης, τα χρώματα μπορεί να φανούν χρήσιμα. Για παράδειγμα, το μαύρο θεωρείται χρώμα εξουσίας, άρα ίσως θα ήταν μια καλή επιλογή αν ενδιαφέρεστε για μια διαχειριστική θέση. Το μωβ συμβολίζει τη δημιουργικότητα, οπότε ίσως θα ήταν καλό για μια θέση που σχετίζεται με κάτι τέτοιο.

Μην πας στη συνέντευξη ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ νωρίς. Αν αργήσεις στη συνέντευξη, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι αμέσως έχεις δημιουργήσει μια κακή πρώτη εικόνα. Αν πας πολύ νωρίς (το κάνουμε συνήθως λόγω άγχους), πάλι δεν είναι καλό. Μη ξεχνάς ότι ο άνθρωπος που θα συναντήσεις μπορεί να έχει άλλες δουλειές. Το ιδανικό είναι να φτάσεις περίπου 10 λεπτά πριν την κανονισμένη ώρα.

Αναρτήσεις σε Linkedin, Facebook ή Twitter. Ζούμε στην εποχή των Social Media. Μη θεωρείς δεδομένο πως ότι αναρτάς εκεί δεν θα βρεθεί από έναν υποψήφιο εργοδότη. Άλλωστε, αν κάποιος γνωρίζει το όνομα και το email σου, μπορεί να βρει σχεδόν όλες τις social σελίδες σου, μέσα σε λίγα λεπτά. Πρέπει λοιπόν να είσαι προσεκτικός στο τι δημοσιεύεις εκεί.

Επιπλέον «μυστικό»: Ένα ακόμα πράγμα που μπορεί να σε βγάλει… ηττημένο πριν καν μιλήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, είναι το γεγονός του να είσαι τελευταίες στη λίστα των υποψηφίων. Δηλαδή, να έχουν προηγηθεί πριν από εσένα, άλλες 10 συναντήσεις ή παραπάνω. Ειδικά αν όσοι υποψήφιοι που έχουν προηγηθεί ήταν καλοί, τότε μάλλον το «παιχνίδι» για τη θέση θα έχει κριθεί, ότι κι αν κάνεις εσύ. Αλλά αυτό είναι ένα πράγματα για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Οπότε προετοιμάσου για τα υπόλοιπα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 6 =