αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι αναστολές συμβάσεων έφεραν τρύπα… 1,7 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Οι αναστολές συμβάσεων έφεραν τρύπα… 1,7 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Κρίση και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια κρίση στην αγορά εργασίας που με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, προξενούν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Μόνο οι εισφορές για κύρια ασφάλιση που αντιστοιχούν στις συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή κατά τους 2,5 μήνες της πρώτης φάσης της πανδημίας κορωνοϊού που «χτύπησε» και την χώρα μας, εκτιμώνται σε 1,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ από το ελληνικό δημόσιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγκρίνει την σχετική μεταφορά, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό των στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείο Εργασίας και τον Φορέα.

Η κρίση χτύπησε και την καλή μέχρι πρότινος πορεία των εσόδων από τη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50%.

Και βέβαια, το καίριο και καθοριστικό χτύπημα αφορά τα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου ο ΕΦΚΑ παρουσίασε έλλειμμα της τάξης των 355 εκατ. ευρώ. Ενώ και τα τελευταία στοιχεία του Μαΐου (εισφορές Απριλίου) δείχνουν νέα «τρύπα» της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο, το έλλειμμα του Φορέα ήταν της τάξης των 386 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο, πρώτο μήνα της κρίσης, η υστέρηση στα έσοδα του ταμείου είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο προϋπολογισμός με -379 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο Ιανουάριος (+348 εκατ. ευρώ) και Φεβρουάριος (+62 εκατ. ευρώ) ήταν θετικοί. Ακόμη πιο ανησυχητική φαίνεται πως είναι η πρώτη εικόνα για την πορεία των εσόδων του Μαΐου, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλούν και τα έσοδα από την μη μισθωτή απασχόληση, καθώς η πανδημία συνδυάσθηκε με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για σχεδόν 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Μαΐου από την μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα είναι μειωμένα κατά 32% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 613 εκατ. ευρώ έναντι 899 εκατ. ευρώ τον Μάιου του 2019. Ακόμη χειρότερη είναι η σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα, καθώς ο στόχος ήταν στα 940 εκατ. ευρώ. Για τους μη μισθωτούς, αν και δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα τα στοιχεία λόγω της αλλαγής που επέφερε ο νόμος Βρούτση, τα έσοδα ήταν 105 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2019.

Η επικουρική ασφάλιση

Προβληματική είναι η πορεία των εσόδων και στο ΕΤΕΑΕΠ που πλέον, έχει μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το έλλειμμα στην επικουρική ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ το μήνα, στα οποία από τον Ιούνιο προστίθενται περίπου 26 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις αυξήσεις των περίπου 250.000 δικαιούχων, βάσει της απόφασης του ΣτΕ και της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Γ. Βρούτση.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Επισημαίνουν δε, ότι ήδη, η υστέρηση στα έσοδα, αλλά και στις πληρωμές του δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της περιουσίας του Φορέα. Εκτιμούν μάλιστα, ότι από περίπου 2,8 δισ. ευρώ, η περιουσία του ΕΦΚΑ στο τέλος Ιουνίου ίσως πέσει και κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Φθινόπωρο, καθώς η πορεία των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα τους επόμενους μήνες είναι καθοριστική όχι μόνο για το αν τελικά θα κλείσει ο χρόνος με έλλειμμα, αλλά και για μια σειρά αποφάσεις της κυβέρνησης, με αιχμή την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που βαραίνουν υπέρμετρα εργοδότες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει, οι εργοδότες που επέλεξαν την μετάθεση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες της πανδημίας, να ξεκινήσουν την σε δόσεις καταβολή των παλαιών ασφαλιστικών εισφορών, παράλληλα βέβαια με τις τρέχουσες. Κάτι που θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί, με δεδομένες τις έως σήμερα εκτιμήσεις για την πορεία μιας σειράς παραμέτρων, με αιχμή την ανεργία, τους μισθούς αλλά και την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα, εντός του Φθινοπώρου, βάσει των δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα πρέπει να καταβληθούν και οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων παράλληλα με τα αναδρομικά ενός έτους, σε επικουρικές αλλά και κύριες συντάξεις, βάσει των αυξήσεων που προβλέπονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θεσμοθετήθηκε λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 5 =