αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι αλλαγές στα ΕΛΤΑ

Οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ

Νέα δεδομένα για τα ΕΛΤΑ δημιουργεί η εφαρμογή από την προηγούμενη Δευτέρα των νέων στόχων ποιότητας αλληλογραφίας εσωτερικού Α΄προτεραιότητας που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, καταργήθηκαν οι στόχοι για παράδοση την επόμενη ημέρα από την κατάθεση (D+1) για το 87% της αλληλογραφίας και για τρεις ημέρες μετά την κατάθεση (D+3) για το 98% της αλληλογραφίας. Οι νέοι στόχοι είναι μέχρι τρεις ημέρες (D+3) για την παράδοση του 90% και μέχρι πέντε ημέρες (D+5) για το 98%.

Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την πτώση της συναλλακτικής αλληλογραφίας τον τελευταίο χρόνο καθώς και την περαιτέρω μείωση που αναμένεται καθώς επεκτείνονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-billing) από ΔΕΚΟ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α, οδηγούν αναγκαστικά σε προσαρμογή της λειτουργίας της διανομής.

Σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης των ΕΛΤΑ μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) η αστική διανομή ακολουθεί τον κανόνα της επίδοσης σε D+3, ενώ η συχνότητα εξυπηρέτησης των περιοχών – οικισμών εξαρτάται από τον πληθυσμό και διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστον σε μια φορά την εβδομάδα και κατά μέγιστο κάθε τρεις ημέρες.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα επίδοσης από την ΕΛΤΑ Courier των αντικειμένων Α’ Προτεραιότητας με Ιχνηλάτηση και Α΄ Προτεραιότητας Συστημένων που παραλαμβάνονται στις θυρίδες από πελάτες λιανικής ή χωρίς σύμβαση.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Η… ρυθμιστική αλλαγή ανοίγει τον δρόμο για την προώθηση του σχεδίου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, όπως αυτό καθορίστηκε από διατάξεις που ψηφίστηκαν από την Βουλή τον προηγούμενο μήνα.

Ήδη λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα κεφαλαιακής ενίσχυσης με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Δημόσιο.

Την ένεση ρευστότητας αναμένεται να συμπληρώσει η πληρωμή της αποζημίωσης για την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία που παρέχουν τα ΕΛΤΑ (σ.σ. η ταχυδρομική κάλυψη όλης της χώρας), για τα έτη 2013-2020.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία για μείωση των μισθών κατά 8%, ωστόσο παραμένουν κρίσιμα θέματα που μένουν να συμφωνηθούν. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι οι συζητήσεις γίνονται σε κλίμα συναίνεσης και δεν αποκλείεται να καταλήξουν επιτυχώς εντός του μήνα.

Ένα βασικό σημείο διαπραγμάτευσης αλλά και κομβικός πυλώνας του σχεδίου εξυγίανσης αποτελεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινωθεί με στόχο την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει υπολογίσει ότι μόνο από τη μείωση του προσωπικού, μέσω της εθελουσίας αλλά και μετατάξεων όπως έγινε στον ΟΣΕ, το ετήσιο όφελος προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το συνολικό πρόγραμμα λειτουργίας των ΕΛΤΑ. Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των εργαζομένων το σχέδιο προβλέπει ότι από τα 670 ταχυδρομικά καταστήματα που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία θα παραμείνουν περίπου 200 και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με franchise και πρακτόρευση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 4 =